2
Američki naučnici upozoravaju
Stižu još veće vrućine!

    Američki naučnici upozoravaju ljude diljem svijeta da se naviknu na paklene valove vrućine, jer će se, dugoročno gledano, zbog globalnog zagrijavanja svijet suočavati sa sve češćim i gorim vrućinama.

Pa ipak, ubojiti talasi vrućine koji upravo traju ne mogu se pripisati samo globalnom zagrijavanju, kao što nisu ni najgori u istoriji, no trend se kreće u tom smijeru, kažu stručnjaci.
"Talasi vrućine i globalno zagrijavanje vrlo su usko povezani", kaže američki analitičar klime Kevin Trenberth.
Po njegovim riječima, globalno zagrijavanje djeluje tako da, uopšteno gledajući, noći čini toplijima, a dane suvljima što pridonosi tomu da se neugodno topli dani pretvore u ubojite talase vrućine.
Kompjuterski modeli pokazuju da ćemo se uskoro suočiti s puno više i s još strašnijim talasima vrućine od onih koji su zabilježeni u Americi tridesetih godina.
U posljednjih 25 godina ljetnje noći postale su puno toplije, s puno manje noćnih osvježenja. Studije pokazuju da su talasi vrućine u Evropi postali učestaliji od 1880. godine i da će ih biti još više s porastom globalnog zagrijavanja.
Vrućine koje vladaju Sjedinjenim Državama odnijele su dosad 150 života, od toga 132 u Kaliforniji. Prema statistikama, između 1999. i 2003. godine u SAD je zbog vrućina umiralo u prosjeku 900 ljudi godišnje.
Pa ipak, ima i dobrih vijesti, kažu stručnjaci i navode primjere američkih gradova St. Louisa, New Yorka i Philadelphie koji su našli načina kako spriječiti fatalne ishode. Ti gradovi su, naime, uspostavili tzv. centre za hlađenje i kontrolu starijih i bolesnih osoba te beskućnika zahvaljući kojima se broj umrlih nije povećao, uprkos sve ubojitijim talasima vrućine.





Posjeta : 1779