2
U blizini Istanbula
Otkrivena drijevna luka!

    TURSKI arheolozi iskopavaju ostatke drijevne vizantijske luke otkrivene tokom iskopavanja velikog podzemnog željezničkog tunela u blizini Istanbula, objavili su naučnici.


Drevna luka koja je otkrivena u novembru prošle godine u okolini Yenikapia, najveće je arheološko nalazište u istoriji Istanbula.
Arheolozi luku nazivaju Teodozijevom lukom po rimskom caru koji je umro 395. godine poslije Hrista. Stručnjaci se nadaju da će otkriti kako se odvijao privredni život nekadašnjeg Konstantinopolja, glavnog grada Vizanta i Otomanskog carstva.
Dosad je 17 arheologa, tri arhitekta i oko 350 radnika na nalazištu otkrilo ostatke crkve i ulaz u grad, a posebno su uzbuđeni bili kad su otkrili osam potpoljenih brodova.
Kopajući tunel Marmaray, radnici su pronašli i arheološke ostatke u četvrti Uskusdar na azijskoj strani i dijelova grada Sirkezi i Veznedar na evropskoj strani Istabula, a golemi građevinski strojevi na svjetlo dana neprestano iznose drevne predmete s morskog dna oko Bosfora.
Gradski funkcioneri planiraju na nalazištu podići muzej i uklopiti ga u projekt buduće željeznice koja bi trebala olakšati promet u zagušenim ulicama petnaestmilionskog grada.

   






Posjeta : 1791