1
Predizborna platforma Laburističke stranke Škotske
Narkomani - bez djece!

    U ŠKOTSKOJ je Laburistička stranka usvojila predizbornu platformu koja predviđa da se osobe ovisne o narkoticima obvežu kako neće imati djecu.

Dnevni list "Scotland on Sunday", pozivajući se na dokument koji je dobio od "zviždača" iz Laburističke stranke, tvrdi kako će narkomanima biti ponuđeno potpisivanje ugovora temeljem kojeg se obavezuju da neće imati djecu, a zauzvrat će dobiti besplatni metadon, stanove i cijeli niz zdravstvenih i socijalnih povlastica.
Ukoliko ugovor prekrše i dobiju djecu, ista će im po sili zakona biti oduzeta, isto kao i sve povlastice.
Glavni autor platforme je član škotskog parlamenta Duncan McNeil, koji ovako drakonske mjere objašnjava željom da se stane na kraj ne samo pošasti narkomanije koja uništava Škotsku, nego i da se izbjegne prebacivanje tog problema na nove generacije, konkretno na djecu koja "nemaju nikakve šanse za pristojan život" ako budui odrastali u porodicama narkomana.
Prema službenim podacima, danas u Škotskoj oko 60.000 djece živi u porodicama čiji su članovi narkomani.
Nedavno su škotsku javnost potresli slučajevi male djece koja su na tragičan način izgubila život uslijed nebrige svojih narkomanskih roditelja. Tako je jedna tromjesečna beba umrla od septicemije jer majka uopšte nije obraćala pažnju na njeno zdravlje, dok su roditelji dvogodišnjeg dječaka optuženi za ubistvo jer su ga hranili metadonom.
U Škotskoj se isto tako svake godine rađa 300 beba ovisnih o heroinu, a koji su svoju ovisnost naslijedili od svojih narkomanskih majki.
Osim od svoje stranke, McNeil za svoj prijedlog uživa podršku i kod škotskih konzervativaca.
S druge strane su se McNeilovom prijedlogu oštro suprotstavile nevladine organizacije koje drže da se njime "dehumaniziraju" narkomani, kao i Škotska nacionalna stranka koja drži da se narkomanima treba pomoći, a ne diktirati im život.
Škotska vlada je, inače, izjavila kako je usvojen prijedlog da se registrovanim narkomanima olakša pristup kontraceptivnim sredstvima.





Posjeta : 2259