0
Gotovo cijela Amerika obilježiće danas 150. godišnjicu rođenja Nikole Tesle
Iz SAD - 100 kg nove arhive o Tesli!

    - Budućnost će biti sudija mojih uspjeha - rekao je Nikola Tesla 1893. godine, na otvaranju prve hidroelektrane u svijetu koju je sagradio na slapovima Niagare. Dobro je znao što govori jer za života ga nisu nosili na tronu, danas, 150. godišnjicu njegovog rođenja, obilježiće gotovo cijela Amerika. U Teslinu rodnom mjestu Smiljanu otvara se memorijalni centar, a poseban dar za Teslin rođendan Smiljanu je stigao iz New Yorka u kojem je Tesla stvorio gotovo sve od svojih 700 patenata.

"Lobirajte za Teslu!"

Doktor Ljubo Vujović, porijeklom Crnogorac, internist u newyorškoj bolnici, u 23 je knjige prikupio svako slovo napisano o Tesli i objavljeno u američkoj štampi od 1887. do 1920. te izdao pod nazivom Tesla Collection. Ta će zbirka dokumenata i članaka od sutra stalno biti u Hrvatskoj. Gotovo pet hiljada stranica koje teže sto kilograma iz New Yorka je donijela Nena Komarica, direktorka Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, dugogodišnja poznanica dr. Vujovića. Od Kofija Annana prije četiri godine tražio sam da UN proglasi 10. jul Danom Tesle, nauke i mira među svim narodima, a hrvatsku vladu molim da se više bori za to!
Tesla je zadužio čovječanstvo. I sam je puno pažnje poklanjao člancima u novinama rekao nam je dr. Vujović u telefonskom razgovoru. Sve članke o Tesli klasifikovao je po datumima, a renomirani američki časopis za naučnike Scientific America prošle godine preporučio je njegov Tesla Collection svima koji žele više doznati o Teslinoj genijalnosti. Dr. Vujović predsjednik je Tesla Memorial Society, najpoznatijeg društva u Americi osnovanog u čast Tesli. Njihov web site www.teslasociety.com dosad je posjetilo pola milijuna ljudi.
Ispravljena nepravda

Svi zapečaćeni kovčezi s Teslinim papirima, diplomama i bilješkama nakon njegove smrti pripali su njegovom rođaku Savi Kosanoviću koji je tada bio jugoslovenski konzul, a danas su u Teslinom muzeju u Beogradu. No, sada samo Hrvatska ima najčudesnije dokumente o najvećem izumiocu svih vremena.





Posjeta : 1771