0
Izum Japanca Kozo Samizoa
'Alarm za drijemež'!

          Japanac Kozo Samizo smislio je kako pomoći pospanim i umornim ljudima da ih u nezgodno vrijeme ne savlada san. Njegov 'alarm za drijemež' savršeno je rješenje.

          Uređaj pod nazivom "alarm za drijemež" stavlja sa iza uha i u trenutku kada glava spavača klone prema naprijed, počinje zujati. To zujanje stvara škakljive podražaje uslijed kojih prestaju alfa talasi koji uzrokuju san.
          Tek mali broj Japanaca spava više od šest sati i u Japanu nije nimalo neobično vidjeti brojne radnike kako dremuckaju dok se željeznicom voze na posao.
          Japanski političari poznati su po tome da znaju zadrijemati i u parlamentu, dok činovnici često znaju ubiti oko za vrijeme beskrajnih sastanaka u uredima, u kojima je 10-satno, pa i 12-satno radno vrijeme pravilo, a ne izuzetak.
          Samizo je izumio uređaj koji košta samo 9 funti. Na ideju je došao nakon što je zadrijemao dok je vozio automobil, zbog čega se sudario s parkiranim automobilom.
          "Uređaj je vrlo efikasan, a podražaji koji vas sprečavaju da zadrijemate, natjeraće vas i na kihot", rekao je Samizo.
          Uređaj je najprije bio namijenjen taksistima i vozačima kamiona na velikim udaljenostima, međutim vrlo je popularan i među širom populacijom. Prodaja ovog alarma, koji nalikuje slušnom aparatu, nadmašila je ponudu.
          Prema tvrdnjama Samizoa, naručili su ga čak i mladi monasi koji u manastirima proučavaju zen kako bi im pomogao da ne zadrijemaju za vrijeme dugih sati koje provode meditirajući. Inače, prema tradiciji, njihovi ih učitelji bude udarcem štapa.
          "Moj je alarm puno bezbolnije rješenje", rekao je Samizo.






Posjeta : 1795