2
A-Bike
Najmanji bicikl na svijetu!

          Legendarni pronalazač Sir Clive Sinclair predstavio je A-Bike – najmanji bicikl na svijetu. Iako ima samo 5,4 kilograma, može podnijeti biciklista teškog gotovo 110 kilograma.

          Pronalazač Sir Clive Sinclair, koji je podstaknuo razvoj digitalnih satova, džepnih kalkulatora, kućnih računara i katastrofalno neuspješnog tricikla C5, okrenuo se elektronici - makar privremeno, piše New Scientist.
          Njegova kompanija Sinclair Research sa sjedištem u Londonu izradila je prototip bicikla koji je gotovo u potpunosti napravljen od vlaknastih materijala koji se mogu saviti, pa se bicikl može unijeti u autobus ili pozorište.
          Njegov mini-bicikl u potpunosti je napravljen od različitih vrsta vlakana, kao što je Kevlar i ugljična vlakna. Naime, ovi materijali su puno lakši od metala ili legura metala koji se danas koriste u industriji.
          Bicikl je težak samo 5,4 kilograma, no može podnijeti biciklistu teškog gotovo 110 kilograma.
          Uskoro će se moći kupiti u Singapuru po cijeni od 170 funti (oko 300 američkih dolara), a nakon toga i u Britaniji, SAD i Japanu.
          Kada se zapakuje i smjesti u futrolu, ovaj mini-bicikl nazvan A-Bike izgleda poput sklopljenog kišobrana, a zauzima samo 0.03 kvadratna metra te se vrlo lako može spremiti primjera ispod radnog stola u uredu.
          "Mislim da je problem s triciklom C5 bio u tome što sam napravio nešto što meni lično nije trebalo", rekao je ovaj pronalazač.
          S druge, pak, strane, trebao mu je dobar bicikl na sklapanje budući da se biciklom vozi po Londonu te da radi na trećem spratu zgrade koja, kako navodi, ima vrlo nepouzdani lift.
         "Moja prvobitna ideja je bila da ako imamo bicikl koji je neuporedivo lakši i manji nego što su današnji bicikli, to bi u potpunosti promijenilo način na koji ih koristimo."
          A-Bike namijenjen je za vožnju u prenaseljenim gradovima, ali i za jahtaše i kampere.






Posjeta : 1762