2
TRGOVINU devizama na svjetskim tržištima protekle sedmice obilježili dobitci američke valute
Rast kamata - jača dolar!

    TRGOVINU devizama na svjetskim tržištima protekle sedmice obilježili su dobici američke valute poduprti očekivanjima novog rasta kamatnih stopa, dok su japansku valutu pritisnule neizvjesnosti oko početka ciklusa zaoštravanja monetarne politike u toj zemlji te geopolitičke zabrinutosti, u središtu kojih je ovaj put bila Sjeverna Koreja.


Dolaru je podrška stizala od raširenih očekivanja da će američka središnja banka Fed podići kamatne stope krajem mjeseca a moguće i još jednom tokom ljeta, tako da je dosegnuo najviši nivo u protekla dva mjeseca prema nizu najvažnijih međunarodnih valuta.
Na nedjeljnom nivou dolar je ojačao nešto više od jedan odsto prema euru, koji je stajao 1,2509 dolara. Prema jenu je bio na dobitku od 1,2 odsto, dosegnuvši 116,5 jena. Prema funti je ojačao 1,7 odsto, pa je ona stajala 1,8175 dolara. Oko 1,4 odsto dobio je na vrijednosti i prema švajcarskom franku, dosegnuvši 1,2487 franaka.
S druge se strane japanska valuta našla pogođena prema nizu značajnijih međunarodnih valuta, zabilježivši rekordno niske nivoe u odnosu na euro i najniže u zadnjih osam godina prema britanskoj funti i švajcarskom franku. Razlog tome su medijska izviještaji o pripremama raketnog testiranja u Sjevernoj Koreji te neizvjesnosti oko tajminga za podizanje kamatnih stopa u Japanu.
Podstaknut odgovarajućim medijskim izvještajima, Japan je upozorio Pyongyang na mogućnost "oštrog" odgovora Tokija i Washingtona odluči li Sjeverna Koreja testirati balističke rakete dalekog dometa. Američki su službenicii kazali da je Sjeverna Koreja izgleda dovršila pripreme za testiranje dalekometnih raketa koje bi čak mogle doći i do Aljaske.
"Sjeverna Koreja je imala glavni uticaj te su glavni događaj geopolitičke napetosti koje su dale nešto podrške dolaru, i to posebno u odnosu na jen", kazao je Adam Cole, valutni strateg u Royal Bank of Canada.
Euro je dosegnuo rekordnih 146,28 jena, najviši nivo otkad je uvedena jedinstvena evropska valuta 1999. Ti su dobitci pomogli umanjiti njene gubitke prema američkom dolaru.
Podršku euru donekle su pružile i izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Jean Claude Tricheta koje su ojačale očekivanja da će središnja banka nastaviti podizati kamatne stope nakon njihova povećanja ranije ovoga mjeseca.
Trichet je u svom obraćanju odboru Evropskog parlamenta za privredna i monetarna pitanja kazao da rast eurozone ima čvrsto uporište a da su kamatne stope ostale niske, podupirući očekivanja da će ih ECB ponovno ove godine podići za četvrtinu postotnog boda na 2,75 odsto.
"Fokus ulagača nije više usmjeren samo na SAD budući da su ustanovili kako i ostale zemlje podižu svoje kamatne stope, što dolar čini ranjivijim", kazao je Tony Norfield, čelnik analize deviznih tržišta u ABN Amro.
Od značajnijih promjena kurseva u protekloj sedmici ističe se švedska kruna koja je zabilježila najviši nivo prema euru u zadnjih sedam dana a ojačala je i prema dolaru, nakon što je švedska središnja banka Riksbank podigla kamatne stope za četvrtinu postotnog boda na 2,25 odsto, u skladu s očekivanjima, a signalizirala je i daljnji rast kamatnih stopa.





Posjeta : 2080