0
Nakon Panasonica i Olympusa
Sonyjev prvi refleksni fotoaparat!

       Posle dugog čekanja, korisnici će sledeće nedelje moći da vide prvi Sonyjev refleksni digitalni fotoaparat. Aparat, koji će se prodavati pod imenom Alpha, biće prikazan na konferenciji u Tokiju u utorak.

       Refleksni aparati koriste ogledalo između objektiva i filma ili optičkog senzora, koje projektuje sliku na optičko tražilo; u trenutku slikanja, ogledalo se sklanja. Za njih je uobičajeno da im se mogu mijenjati objektivi, zbog čega ih koriste profesionalci i napredni amateri.
       Sony je u julu prošle godine saopštio da je započeo razvoj refleksnog aparata. U klasi kompaktnih aparata, konkurencija je jaka, dok u višoj klasi ima manje takmičara, pa su i mogućnosti za zaradu veće. Međutim, kompatibilnosti objektiva različitih proizvođača su rijetke, pa su kupci koji imaju veći broj objektiva uglavnom primorani da se drže jedne marke.
       Soni će koristiti sistem Alpha za montažu objektiva (u Evropi i nekim djelovima Azije se zove Dynax, a u Americi Maxxum), koji je razvila kompanija Konica Minolta, sa kojom je Sony zajedno razvijao ovaj aparat, i čiji je dio akcija otkupio kada se povukla iz posla sa fotoaparatima.
         Proizvedeno je oko 16 miliona objektiva sa sistemom Alpha. Ključna prednost tog sistema montaže u odnosu na druge, leži u tome da se objektiv oslanja na sklop za automatsko izoštravanje u aparatu, tako da novi i napredniji sistemi u novim modelima aparata mogu neometano da rade i sa starim objektivima.
       Broj proizvođača refleksnih aprata polako raste; početkom godine, i Panasonic je predstavio prvi refleksni aparat, model DMC-L1, razvijen u saradnji sa Olympusom




Posjeta : 1826