2
Globalno zagrijavanje
Tropske zone se šire!

             Tropske zone na svijetu proširuju se od 1979., primijetili su američki naučnici u studiji objavljenoj u četvrtak, ali nisu mogli objasniti zavisi li ta pojava o prirodnim promjenama klime ili zagrijavanju atmosfere koju je prouzrokovalo zagađenje.

          WASHINGTON - Analizirajući mjerenja atmosferskih temperatura koja su izveli američki sateliti od 1979. do 2005., istraživači su ocijenili da su se tropska područja proširila u tom razdoblju za dva stepena širine ili 225 kilometra. Sušu ili neuobičajeno smanjenje padavina posljednjih godina u suptropskim ili jugozapadnim američkim regijama i mediteranskom bazenu u Evropi moglo bi se objasniti tom pojavom, otkrivaju meteorolozi čija će studija biti objavljena u američkom časopisu Science od 26. maja.
            'Nastavi li se i potvrdi proširenje tropskih područja, pustinje i suptropska područja mogla bi se proširiti i na najnaseljenije prostore', naglasio je Thomas Reichler, meteorolog na institutu u Utahu i jedan od autora studije. Prema njegovom kolegi Johnu Wallacu, 'ako se tropsko područje proširi još za 2 do 3 stepena širine tokom ovog vijeka, pustinjske regije poput Sahare mogle bi se proširiti za nekoliko stotina kilometara'.
          To istraživanje pokazuje da se atmosfera na Zemlji zagrijala za prosječno 0,83 stepeni Celzijusa u posljednjih 26 godina, navode istraživači. Oni naglašavaju da nisu uzeli u obzir vanredno zagrijavanje atmosfere 1998. koje je prouzrokovala morska struja Pacifika El-Nino 1997.





Posjeta : 1733