0
Google pokrovitelj
Evropsko takmičenje programera!

       Tragajući za talentovanim programerima, kompanija Google odlučila je da bude pokrovitelj prvog evropskog takmičenja programera. Iako takmičenje nosi naziv "evropsko", pored programera sa Starog kontinenta, dozvoljeno je i učešće državljana neke afričke ili bliskoistočne zemlje.

          Prijavljivanje za takmičenje, u kojem će se programeri na Mreži nadmetati u rešavanju problema, počelo je 2. maja, a završava se 23. maja. Prva faza takmičenja imaće kvalifikacioni karakter, a broj učesnika će se smanjivati iz kruga u krug. Najboljih 50 učesnika takmičiće se u finalu koje će 29. juna biti održano u Dablinu. Google je za nagrade izdvojio ukupno 30.000 eura; svi finalisti dobijaju novčane nagrade, a pobjednik će osvojiti 2500 eura.
       Predstavnici Googlea naglašavaju da je takmičenje način da se nagrade najbolji programeri, ali i da se regrutuju za određena radna mjesta u kompaniji. U Evropi, Google ima razvojne centre u Cirihu, Londonu, Dablinu i Trondhajmu (Norveška).
         Prvo Googleovo takmičenje ove vrste održano je 2004. godine u Kaliforniji, a kasnije i u Indiji i Kini. Prebivalište takmičara nema presudnu ulogu - prošle godine, kada je finalno takmičenje održano u sjedištu kompanije u Kaliforniji, nagradu je osvojio student iz Poljske, a studenti iz Holandije i Rusije su zauzeli drugo i treće mjesto. Godine 2004. pobjednik takmičenja je bio student iz Buenos Airesa.
       Pravila i detaljnije informacije o Googleovom programerskom takmičenju mogu se naći na adresi www.topcoder.com/pl/?module=Static&d1=gecj06&d2=overview.





Posjeta : 1703