0
Stručnjaci Evropske kosmičke agencije zabilježili
Galaksija sve tamnija!

    Stručnjaci Evropske kosmičke agencije (EKA) zabilježili su u proteklih desetak godina da galaksija postaje manje svijetla, navodeći da su crne rupe, vjerovatno, uzrok te pojave.


Do takvih podataka naučnici su došli poslije analize rezultata dobijenih pomoću teleskopa "Hmm-Njutn", kojim se svemir posmatra u rentgenskom dijapazonu, prenijela je agencija Itar-Tas.
Prema mišljenju istraživača, fenomen smanjivanja svjetlosti galaksije može biti vezan s drugim zagonetnim pojavama, crnim rupama, koje gutaju energiju u ogromnim količinama, što ne može da se ne odrazi na fizičke karaketristike galaksije. Veći deo njih nalazi se u centru vaseljene.
"Hmm-Njutn" lansiran je decembra 1999. godine. Aparat je tako dobro opremljen da dobija spektar veoma visokog kvaliteta, a može da razdvoji i posebne hemijske elemente.
Zahvaljući tome naučnici EKA su mogli odmah dobiti podatke o ostacima zvijezde Vela koja se rasprsnula pre oko 20.000 godina. Sada se na njenom mestu formirao pulsar s istoimenim nazivom koji predstavlja neutronsku zvezdu.





Posjeta : 1792