0
Iz Microsofta
10-gigapikselna fotka!

          Navikli smo na megapiksele, gdje se rezolucija digitalnih fotografija mjeri u milionima piksela, ali stručnjaci Microsoft Research laboratorija do ovog ljeta mogli bi završiti izradu fotografije koja će sadržati 10 milijardi piksela

       Michael Cohen dugogodišnji je zaposlenik Microsoft Research laboratorija, a s ovim projektom nazvanim Big Panoramas pokušava sjediniti klasične internetske prikaze određenih područja i digitalnu fotografiju visoke rezolucije.
       Do sada mu je pošlo za rukom izraditi četiri-gigapikselnu fotografiju predjela Seattlea, dok bi najavljena deset-gigapikselna fotografija prikazivala puno veće geografsko područje.
       Za razliku od Google Earth usluge prikazivanja satelitskih snimaka iz ptičje prespektive ova usluga u Micorosoftovoj režiji mogla bi, izradom 3D prikaza sastavljenog od brojnih fotografija visoke rezolucije, prikazati određeno područje iz više različitih uglovova.
          Ipak, za izradu digitalne fotografije tolike rezolucije potrebno je spojiti nekoliko stotina klasičnih fotografija u jednu te ukloniti sve moguće promjene u osvjetljenjima ili sjenkama koje oblaci ili neki drugi predmeti stvaraju. Za izradu četiri gigapikselne fotografije Seattlea Cohenu je bilo potrebno spojiti 800 fotografija snimljenih u vremenskom razmaku od sat i po, dok će mu za izradu deset gigapikselne biti potrebno oko 1.000 fotografija.





Posjeta : 1735