0
Ujedinjenih slijepih Češke finansira jedinstven program pomoći
Testiraju GPS za slijepe!

    PRAG - Brza elektronska pomoć kad se izgube na ulici možda slijepima u Češkoj bude dostupna već od jeseni, objavljeno je u ponedjeljak.

Jedinstvena usluga koja bi se koristila globalnim satelitskim sistemom pozicioniranja (GPS) upravo se testira u dvjema mobitelskim kompanijama i na tehničkome sveučilištu, kaže Milan Pesek iz Ujedinjenih slijepih Češke, neprofitne organizacije koja sponzoriše taj projekt.
Sistem neće zamijeniti pse vodiče slijepih, ali osmišljen je tako da brzo pomogne izgubljenoj slijepoj osobi da se snađe i to jednim pozivom na mobitel.
Ključan je element odašiljač GPS koji će nositi slijepi koji se pretplate na tu uslugu koju će, kaže Pesek, finansirati češka vlada.
Kada se pretplatnik izgubi, on telefonira u specijalni centar gdje operater pomoću GPS i karte otkriva njegovu lokaciju i usmeno ga navodi u pravome smjeru.
Istraživač na tome projektu Jiri Chod kaže da je ispitano nekoliko različitih hardvera i računarskih programa kako bi se otkrila najbolja kombinacija za novi sistem i došlo se do sistema kojim će operater moći locirati pozivaoca s preciznošću od dva ipo metra, i s tačnošću od 98 odsto.
Novi sistem mogao bi postati standard za deset hiljada slijepih u Češkoj, a preporučuje se i za starije i ostale koji bi se mogli izgubiti kad se udalje od kuće.





Posjeta : 1809