2
Iako se starije osobe po pravilu teško ponovo zapošljavaju, iz BMW je nedavno došla zanimljiva inicijativa
Zapošljavaju samo starije od 50.!

       Njemački automobilski div BMW, nedavno je donio odluku da će njihovo postrojenje u Leipzigu primati u radni odnos samo ljude starije od pedeset godina. Saosjećanje prema starijim osobama? Ništa takvo nije u pitanju.

       Taj njemački proizvođač prestižnih automobila jednostavno ima dobro razrađenu poslovnu strategiju i jasnu ekonomsku računicu. Starije osobe imaju više poslovnog iskustva, više vremena koje mogu posvetiti radnim zadacima (žene u toj dobi već su odgojile djecu, a muškarci imaju ustaljeni ritam života), te su više motivisani (to im je vjerovatno posljednja profesionalna šansa). Takođe, odgovorniji su od mlađih, te na pruženu šansu ne gledaju kao da će cijeli život provesti na poslu.
       Mlađe osobe kad se zapošljavaju u velikim kompanijama nakon nekog vremena postaju svjesne da će iz kompanije izaći kao penzioneri, što ih često deprimira.
       Prema istraživanjima, u Njemačkoj je oko 43 posto zaposlenih osoba starosti između 55 i 64 godine. U Francuskoj 41, Velikoj Britaniji 57 posto, a najbolja je situacija u Švajcarskoj gdje je zaposleno 70 posto osoba starije životne dobi. Od razvijenih zemalja Evropske unije najgora je situacija u Italiji gdje radi samo 31 posto osoba između 55 i 64 godine.





Posjeta : 2065