2
Revolucija u liječenju
Počelo ispitivanje gela protiv side!

       Više od hiljadu naučnika okupilo se juče u Cape Townu, glavnom gradu Južnoafričke Republike kako bi sproveli veliko ispitivanje lijeka koji bi trebao spriječiti dalje širenje side

       Proizvod koji se može koristiti kao gel ili krema djeluje tako da tokom seksualnog odnosa otpušta supstancu koja ubija virus HIV. Stručnjaci se nadaju da će se lijek naći na tržištu u naredne četiri godine.
         Razvoj ove revolucionarne tehnologije započeo je prije 15 godina, a na međunarodnoj konferenciji u Cape Townu, koja je uvod u ispitivanje, izložiće što se dosad sve postiglo u istraživanju, prema mišljenju mnogih, vjerojatno najdjelotvornije metode ikad u borbi protiv side.
          Novi lijek mogao bi imati veliki uticaj pogotovo u Africi gdje žene nose najveći teret ove bolesti, a sve zbog toga što ne koriste kondome. "Muškarci često žele imati seksualne odnose bez upotrebe kondoma, pa bi novi lijek omogućio ženama da same odlučuju o zaštiti", kaže profesorica Helen Rees, direktorka odjela za zdravu reprodukciju na Institutu Witwatersrand u Johannesburgu.
          U laboratorijskim testiranjima lijek se pokazao vrlo efikasnim i bez većih nuspojava. Sada slijede ispitivanja na ljudima širom Afrike i Indije.
         Na žalost, velike farmaceutske komapnije nisu dosad pokazale interes za finansiranje ovoga projekta s obrazloženjem da većina oboljelih od side živi u zemljama u razvoju što znači da sebi ionako ne bi mogli priuštiti lijek koji će biti dosta skup. Ispitivanje su novčano pomogli američka i britanska vlada u saradnji sa organizacijom Billa i Melinde Gates.





Posjeta : 1665