2
Ugledni belgijski ekonomista upozorava
Bez političke unije - € prijeti propast!

    ZONI eura prijeti propast za 10 do 20 godina ako do tada ne bude uspostavljena evropska politička unija, upozorava ugledni belgijski ekonomist u razgovoru za belgijski tjednik The Business, a prenosi France presse.


Paul De Grauwe, s Katoličkog sveučilišta u Leuvenu, zagovarao je stvaranje monetarne unije devedesetih, no sada tvrdi da tom najambicioznijem evropskom projektu prijeti propast.
"Politička unija logični je kraj monetarne unije", rekao je De Grauwe za The Business, iznoseći glavne crte svojeg novog naučnog članka o opasnostima koje prijete euru u budućnosti.
"Ako politička unija ne bude uspostavljena, tada dugoročno gledano zona eura neće moći opstati", rekao je.
"Monetarna unija će propasti... ne iduće godine, nego u vremenskom okviru od 10 ili 20 godina. Ne postoji nijedna monetarna unija koja je preživjela bez političke unije. Sve su propale", upozorava De Grauwe.
De Grauwe priznaje da se ponekad pita je li Evropska unija uopšte potrebna. "Počinjem u to sumnjati. Dovoljno je da zemlje otvore privrede. To ne morate učiniti u kontekstu Europske unije."
Ekonomisti ističu da je zajednička evropska valuta uvedena u cilju stvaranja novih radnih mjesta, podsticanja rasta i snižavanja cijena, no sadašnja situacija nije nimalo optimistična.
Rast u zoni eura kreće se oko dva odsto, a nezaposlenost je i dalje veća od osam odsto.
De Grauwe smatra da nacionalni političari snose odgovornost za visoku nezaposlenost, no instrumenti kojima bi se nešto moglo promijeniti prebačeni su na evropske institucije.
Gledišta Lisabonske strategije, plana po kojem bi evropsko privreda u srednjoročnom razdoblju trebala postati najkonkurentnija na svijetu, De Grauwe smatra da je riječ o "političkoj fikciji... od koje bi bilo najbolje odustati".
Belgijski ekonomist nije jedini stručnjak koji je zabrinut za budućnost eura.
Jednako razmišlja i novi član izvršnog odbora Evropske središnje banke (ECB), potpredsjednik njemačke Bundesbanke Juergen Stark. "EU je trenutno u kritičnoj fazi", rekao je Stark prošle sedmice u izvještaju pred Evropskim parlamentom.
"Zabrinut sam zbog tih trendova jer da bi dobro funkcionisala monetarna unija... treba zajedničke političke temelje i političku predanost", rekao je Stark.
Euro zonu čini 12 zemalja članica Europske unije - Belgija, Njemačka, Grčka, Španija, Francuska, Irska, Italija, Luksemburg, Holandija, Austrija, Portugal i Finska. Slovenija bi joj se trebala priključiti 1. januara 2007.





Posjeta : 2021