1
Cio Web na čvrstom disku kapaciteta 40 GB
Krstarenje Webom bez "žive" veze!

          Da li je moguće smjestiti cio Internet na samo jedan lični računar? Webaroo, novoosnovana američko-indijska kompanija, pokrenula je besplatnu uslugu koja korisnicima omogućava preuzimanje informacija s Weba i njihovo čuvanje u memorijskoj kartici koja se već koristi u prenosivim računarima, ručnim uređajima i "pametnim" mobilnim telefonima. Tako uskladišten sadržaj može se pretraživati čak i ako računar nije povezan s Webom.

       Kompanija Webaroo zasada nudi pripremljene pakete određenog sadržaja, počev od predstojećeg Svjetskog prvenstva u fudbalu do vodiča kroz gradove kao što su London i Bombaj. Korisnici mogu i da prilagođavaju uslugu izborom Web lokacija čiji sadržaj žele da sačuvaju u svojim računarima. Kada se računar na kojem se usluga koristi, ponovo poveže s Internetom, informacije koje je korisnik izabrao se automatski ažuriraju.
          Međutim, ambicije kompanije Webaroo su mnogo veće. Predstavnici kompanije najavili su da će krajem godine biti pokrenuta usluga koja će moći da "sačuva cio Web" na čvrstom disku kapaciteta 40 GB. Ključ uspjeha, kako kažu u kompaniji, jeste dati "korisnicima više sadržaja na manje prostora i za manje novca". Korišćenjem tehnika sličnih onima što ih koristi pretraživač Google, Webaroo "puzi" po Internetu i bira Web strane "visokog kvaliteta, namenjene širokom krugu korisnika i malih dimenzija".
          U kompaniji Webaroo se nadaju da će na osnovu prikazivanja plaćenih reklama ostvarivati zaradu, budući da se oglašivačima pruža šansa da dopru do potencijalnih korisnika preko uređaja koji nisu povezani s Internetom. Kompanija je najavila i sporazum s četvrtim svetskim proizvođačem ličnih računara, kompanijom Acer, na osnovu koga će sistem Webaroo biti instaliran na Acerovim novim računarima.
          Usluga Webaroo se može besplatno preuzeti s Web adrese www.webaroo.com.





Posjeta : 1780