0
Uskoro i uzgoj srca?
Organi bi se uskoro mogli uzgajati!

          Naučnici iz Wake Foresta u SAD uspješno su presadili mjehur koji je prethodno laboratorijski uzgojen iz ćelija pacijenta. Revolucionarni zahvat izveden je na sedam pacijenata koji su imali oštećenja mjehura, a čije su se funkcije nekoliko godina kasnije značajno poboljšale.

       Inače, osobe s oštećenjima podvrgavaju se komplikovanim operacijama, ali problem je u tome što za vrijeme tih operacija može doći do oštećenja, a kasnije i do pojave osteoporoze, povećanog rizika za obolijevanje od raka i pojave bubrežnih kamenaca.
       U okviru ovog revolucionarnog pothvata ljekari su napravili biopsiju mjehura, izolirali mišićne i ćelije urotelijuma te ih uzgojili u laboratoriji. Zatim su ćelije stavljene u kalupe i nakon osam nedelja 'izrasle' su u mjehure.
         Ćelije su zatim 'prišivene' na mjehure pacijenata. Pet godina kasnije svih sedam pacijenata se promatralo te se ispostavilo da su se funkcije njihovih mjehura značajno poboljšale. Za to vrijeme nije došlo do nikakvih komplikacija.
          Naučnici kažu da sada žele pokušati laboratorijski producirati i ostale organe poput srca i krvnih sudova.
          Dr. Anthony Atala je izjavio: 'Ovo je mali korak u našim pokušajima zamjene oštećenih organa novima. Najveća nagrada su nam zdraviji pacijenti. Radićemo polako i sigurno kako bismo se uvjerili da idemo u sigurnom pravcu.'
          Stručnjaci širom svijeta pozdravili su ovaj uspjeh i prognoziraju da bi ova prekretnica mogla predstavljati revoluciju u transplantaciji – mogućnost za uzgajanje novih organa za pacijente nasuprot traženju donora.





Posjeta : 1578