2
Evropska unija konačno ruši cijene roaminga
Niže cijene roaminga!

          Korisnici mobilnih telefona konačno bi mogli početi plaćati niže cijene međunarodnog roaminga, a to bi trebao omogućiti predlog kojeg će danas objaviti Evropska komisija. Na vidjelo bi trebao izaći Zakon koji će prisiliti operatere na snižavanje troškova korišćenja mobilnih telefona van matične mreže.

          Zadnjih mjeseci povjerenica za informatičko društvo i medije Vivian Reding radila je na sastavljanju niza upozorenja mobilnim operaterima koji se teško odriču visoke zarade od "gostiju u mreži", a ona iznosi oko 15 posto njihovih ukupnih godišnjih prihoda.
          Reding bi danas trebala operaterima obznaniti kako je vrijeme isteklo i da je konačno došao trenutak za drastično smanjenje cijena. Ukoliko Zakon bude donesen i ukoliko sve bude išlo po planu, cijene roaminga trebale bi biti gotovo jednake onima koje korisnici plaćaju kada u matičnoj zemlji zovu van svoje mreže.
          Mobilni operateri tvrde kako su već obavili pripreme za spuštanje cijena, ali naglašavaju da pozivi iz roaminga moraju biti skuplji od poziva unutar matične zemlje zbog dodatnih troškova koje nameću mobilne mreže zemalja u kojima korisnik gostuje.
          Veliki evropski operater Vodafone, već je ukinuo roaming za građane Irske koji posjećuju Veliku Britaniju. Uprkos tome, Udruženje GSM operatera misli kako će restriktivne mjere Evropske komisije povećati nesigurnost i nestabilnost mobilnih mreža te dovesti u pitanje razvoj novih tehnologija.
          Nakon što bude objavljena, inicijativa Evropske komisije naći će se da dnevnom redu Evropskog parlamenta i Vijeća ministara EU. Smatra se kako će Zakon dobiti potrebnu većinu zastupnika i ministara.





Posjeta : 1987