2
Propadanje ledenih ploča
Dolazi li novo doba poplava?

          Ledeni pokrivač na Arktiku i Antarktici mogao bi se topiti brže nego što se do sada mislilo i do 2100. godine povećati nivo mora za šest metara, kaže se u studiji objavljenoj u četvrtak u Sjedinjenim Američkim Državama.

          WASHINGTON - Taj bi proces uzrokovan toplijom klimom na Arktiku uslijed uticaja stakleničkih plinova nivo okeana povećao na nivo posljednji put zabilježen prije 130 000 godina, kažu u posljednjem broju časopisa Science naučnici američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR) i instituta Arizona.
          Posljednji put kada su prosječne temperature bile ovoliko visoke nivo mora povećao se za šest metara, napominje se u studiji.
          Ledeni pokrivači su se i prije topili, a nivo mora rastao. Toplina potrebna za to nije mnogo viša od sadašnjih uslova, rekla je Bette Otto-Bielsner iz NCAR.
          U posljednje vrijeme nivoi mora su se ubrzano dizali 2,5 centimetara po deceniji, rekao je koautor studije Jonathan Overpeck
          Naučnici su u svojim istraživanjima koristili model koji simulira prošlu, sadašnju i buduću klimu na osnovu podataka o ranijim povišenjima temperature u istoriji zemlje dobijenih analizom ledenog pokrivača i koraljnih grebena.
          Na osnovu podataka iz razdoblja između posljednja dva ledena doba istraživači su zaključili da je jedan činioc koji je snažno pridonio povećanju nivoa mora bio to što je zagrijavanje i topljenje Arktika dovelo do propadanja antarktičkih ledenih ploča.
          Ako se to dogodi danas taj bi proces ubrzala samo činjenica da su staklenički plinovi doveli do povećanja prosječnih godišnjih temperatura, ocijenili su naučnici.





Posjeta : 1759