2
Novi zakon u Njemačkoj
Za ilegalni download - 2 godine zatvora!

          Prema juče izglasanom zakonu, Njemci riskiraju čak dvije godine zatvora za ilegalno downloadanje filmova i muzike za privatne potrebe, dok oni koji to čine u komercijalne svrhe mogu dobiti čak pet godina.

       Ovaj zakon, koji spada među najoštrije u Evuropi, objavljen je nakon agresivne kampanje njemačke filmske industrije, ujedno i najvećeg tržišta Evropske unije.
       Prema podacima filmske industrije, Njemci, koji spadaju u informatički najobrazovanije nacije, godišnje 'skinu' više od 20 miliona filmova. Mnogi očekuju da će i 'Casino Royale', novi nastavak Jamesa Bonda, u Njemačkoj biti dostupan na internetu nedeljama prije njegove kino premijere u novembru.
          Zakon koji stupa na snagu od 1. januara, 2007. godine razljutio je korisnike koji tvrde da će takav pristup njih pretvoriti u kriminalce, a Vladu onemogućiti u stvaranju ekonomije utemeljene na znanju.
          'Ne smije se dopustiti da porodice počnu živjeti u strahu od policije koja će im zakucati na vrata i uhititi njihovog šesnaestogodišnjeg sina jer je downloadao par pjesmica', izjava je jednog od protivnika zakona.
          Brigitte Zypres, ministarka pravosuđa, opravdala je izglasavanje zakona sljedećim riječima: 'Naš cilj nije staviti lisice na ruke osnovnoškolaca, ali ako neko downloaduje film prije njegove kino premijere, počinjeno je krivično djelo za koje mora dogovarati. S druge strane, kopiranje DVD izdanja za privatne potrebe nije kažnjivo'.





Posjeta : 1700