2
Otkriće naučnika iz Wisconsina
"Ptičji grip" opasniji za djecu!

    Naučnici Sveučilišta u Wisconsinu otkrili su mogući razlog zbog kojeg se virus ptičje gripe znatno teže prenosi među ljudima nego što je to slučaj s virusom "klasične" ljudske gripe, navodi naučni časopis Nature.


Naime, otkriveno je da smrtonosni H5N1 virus prilikom dolaska u kontakt s ljudskim organizmom ima tendenciju hvatanja za ćelije disajnog sistema smještene dublje tj. niže unutar samog sistema, dok je kod obične gripe tendencija virusa hvatanje za viša područja disajnog sistema.
Time se znatno olakšava mogućnost širenja virusa odnosno zaraze ljudskom gripom putem iskašljavanja i kijanja oboljelih osoba. Virus ptičje gripe pak, zbog dubljeg lociranja unutar organizma, teže izlazi van disajnog sistema i samim time teže dolazi do zaraze između ljudi, navodi Nature.
Tezu potvrđuje i podatak kako su od nekoliko stotina smrtno stradalih i oboljelih ljudi žrtava ptičje gripe većina njih djeca, čiji su dišni sistemi manji, tj. virus ptičje gripe treba prevaliti kraći put da bi iz dječjih pluća izašao van i našao novo stanište u drugom ljudskom organizmu i obrnuto.
No, iako H5N1 virus još ne može lako skakati s čovjeka na čovjeka, naučnici strahuju kako bi virus u kratkom roku, zbog vlastite tendencije za samoodržanjem, mogao mutirati u oblik pogodniji za lakše prelaženje iz jednog u drugi ljudski organizam.
To bi moglo rezultirati pandemijom ptičje gripe među ljudima koja bi pak rezultirala potencijalnim zarazama i smrću hiljada i hiljada ljudi. Naime, virus H5N1 već sada egzistira u obliku kojemu hemijsko-fizički sastav ljudskih pluća izuzetno pogoduje za vlastitu reprodukciju i daljnje širenje.
Profesor Ian Jones sa Sveučilišta u Readingu, kaže kako posljednja studija o H5N1 virusu pruža neka objašnjenja po pitanju zbog čega su neki ljudi, osobito djeca, uhvatili virus i umrli od zaraze njime.
"Čini se da su oni (žrtve H5N1) jednostavno imali jako malo sreće, i da su preko usta primili dovoljnu količinu virusa da bi se on uhvatio u donjem predjelu pluća, čija je udaljenost od usta manja u djece nego u odraslih ljudi." - smatra prof. Jones.
"Zbog toga se čini kako usputni kontakt s virusom ne mora biti toliko opasan kako se smatralo ranije." - kaže Jones, te dodaje kako postoji opasnost da virus mutira u oblik koji će se hvatati na gornje stanice ljudskog disajnog sistema.
Dr. Laurence Tiley predavač na molekularnoj virologiji Sveučilišta u Cambridgeu, kaže kako teza o više i niže pozicioniranom hvatanju virusa obične i ptičje gripe u ljudskom organizmu može tek donekle objasniti zašto je H5N1 neuspješan u prelaženju s osobe na osobu, ali sumnja da spomenuta teza daje potpuni odgovor na to pitanje.





Posjeta : 1779