2
"Microsoft"
Odložili izlazak novog "Windowsa"!

    Microsoft je odložio službeni izlazak dugo očekivanog Windows Vista opreativnog sistema. Iako je puštanje u prodaju prvobitno bilo planirano za drugu polovinu ove godine ono je, prema posljednjim informacijama, odloženo za januar, 2007. Vista je prvi Microsoftov operativni sistem nakon Winodowsa XP koji su svoju "premijeru" imali prije pet godina.

Najnoviji Windowsi za poslovne će korisnike biti na raspolaganju već od novembra dok će komercijalna prodaja krenuti početkom iduće godine.
"Za širi krug potrošača, Vista će biti dostupna netom nakon blagdanske shopping euforije. Novi će sistem biti daleko sigurniji od prijašnjih u što su uloženi veliki napori" - istakao je portparol Microsofta.
Iako Microsoft euforično najavljueje nove Windowse, stručnjaci smatraju kako će nova generacija najrasprostranjenijeg operativnog sistema izazvati metež među proizvođačima i prodavačima računara, a na kraju i među korisnicima. Oni takođe naglašavaju kako vrijeme nakon blagdanskog shopping ludila nije idealno za promociju i početak prodaje Viste.
Windows Vista bi trebali imati čak šest verzija, tri verzije će biti za kućnu upotrebu dok će druge tri biti namijenjene poslovnim korisnicima. Na novom se operativnom sistemu radilo najduže dosad, a učinjene su velike promjene na sučelju kao i u tehničkom dijelu samog sistema.
Još nije poznato kolika će biti cijena novih Windowsa. Inače, odgađanje izlaska Windowsa na tržište već je uobičajena praksa Microsofta jer sve ranije verzije, pogotovo Windows 95 i Windows 98, izašle su nakon prvobitno predviđenog roka.





Posjeta : 1723