2
Tvrdnje njemačkog naučnika Claus Lämmerzahla
Zemlja i Sunce se udaljavaju!

       Udaljenost između Zemlje i Sunca svakih se 100 godina poveća za deset metara, rekao je njemački naučnik Claus Lämmerzahl na 70. godišnjem zasjedanju Njemačkog fizikalnog društva (DPG) u Münchenu

       MÜNCHEN - Do tog rezultata naučnici su, po Lämmerzahlu, došli novijim izračunima u kojima su podaci dobijeni promatranjem nebeskih tijela u proteklih 120 godina još jedanput sistemnski vrednovani. Razlog za stalno udaljavanje Sunca i Zemlje ne može se objasniti tradicionalnim metodama i znanjem fizike gravitacije.
         Lämmerzahl, koji radi u Centru za primjenjenu svemirsku tehnologiju i mikrogravitaciju (ZARM) instituta u Bremenu, ipak je smirio sve ljubitelje Sunca. Sve veća udaljenost do Sunca neće se odraziti na klimu. Za to je promjena s ozbirom na kosmičke dimenzije ipak premala, objasnio je Lämmerzahl.
         Lämmerzahl je ukazao na još jednu nejasnoću, naime razlog za tzv. Pioneer-anomaliju. Taj je fenomen ime dobio po dvjema svemirskim sondama Pioneer koje su početkom sedamdesetih godina lansirane u svemir i u međuvremenu su stigle do granica našeg Sunčevog sistema. Međutim, tamo sad nepoznata sila koči daljnji put dvije sonde, a objašnjenje za to još uvijek nije pronađeno.
          Na godišnjoj konferenciji njemačkih fizičara koja traje do kraja nedelje sudjeluje više od 700 naučnika iz cijele zemlje. Raspon tema seže od buduće opskrbe električnom energijom do zaštite klime i novih spoznaja o atomskim jezgrama i elemetarnim česticama.





Posjeta : 1735