2
U Švedskoj se gradi
Najveća svjetska fabrika bio-plina!

       Švedska kompanija za ekološki inženjering Lackeby Water u ponedjeljak je izvijestila da je primila 30 miliona švedskih kruna (3,2 miliona eura) vrijednu narudžbu za izgradnju najveće svjetske fabrike bio-plina.

       Fabrika, koja će biti izgrađena u gradu Goteborgu, biće kapaciteta proizvodnje od 1.600 prostornih metara bio-plina na sat, kazao je izvršni direktor kompanije Hans Malm.
       Bio-plin se dobija raspadanjem organskih materija a može se koristiti kao gorivo za automobile opremljene posebnim motorima na bio-plin koji ispuštaju neznatnu količinu ugljen dioksida u pore]enju s onom dizelskih motora.
       U Švedskoj je zanimanje za bio-plinom povećano uslijed naglog jačanja cijena nafte, pri čemu je prodaja automobila koji voze na bio-plin lani uvećana za 45 posto.
       "U petogodišnjem razdoblju očekujem potencijal rasta za novih pet fabrika bio-plina u Švedskoj", kazao je Malm, ističući rastući interes za bio-plinom kao automobilskim gorivom u Njemačkoj, SAD i Japanu.
         Po njegovim riječima, nova će tehnologija koriš'ena u fabrikama smanjiti emisiju metana, stakleničkog plina koji se smatra štetnim za ozonski omotač.





Posjeta : 1978