1
Parfemski karteli
Milionske kazne zbog mirisa novca!

          PARIZ - Neki od najvećih francuskih proizvođača parfema, od Chanela do Yves Saint Laurenta, kažnjeni su milijoima eura jer su imali tajne sporazume s trgovcima oko cijena, i to tokom trogodišnjeg razdoblja. U nekim slučajevima korišćene su i prijetnje, objavio je francuski antikartelski odbor.

       Za 13 parfemskih i kozmetičkih brandova te troje trgovaca parfemima određena je sveukupna kazna u iznosu od 46,2 miliona eura zbog dogovora o cijeni u razdoblju od 1997. do 2000. godine.
       Poznate kompanije kao što su Chanel, Yves Saint Laurent, Christian Dior i Guerlain nalaze se među onima koji su se tajno dogovarali s trgovcima o tome da visoke cijene proizvoda budu fiksne.
       Odbor je takođe rekao da su brandovi uskratili građanima Francuske mogućnost da kupe jeftinije parfeme.
       No sada je među ostalim L’Oréal kažnjen sa 4,1 milion eura, Chanel sa 3, Christian Dior sa 2,2 miliona, Yves Saint Laurent sa 1,8, Guerlain će morati platiti 1,7 miliona eura kazne, a Clinique i Estée Lauder 1,6 miliona.
         Chanel je objavio da će se žaliti na odluku, a ostale parfemske kuće nisu odmah komentarisale slučaj.
         Njihova politika cijena određivana je tako da se vještački naduvaju cijene, prisile trgovci da ih prihvate i zaprijeti se osvetom onima koji odbiju prihvatiti cijene koje su odredili kozmetički i parfemski brandovi.
          - Za ovu vrstu dogovora nije bilo službenog ugovora. Ta je praksa bila tajna - rekao je potpredsjednik Odbora Philippe Nasse.
          Ponekad su se koristile i verbalne prijetnje ili kašnjenje isporuka robe - dodao je Nasse. Od 4300 pregledanih cijena, 80 posto su bile dijelom takvih dogovora.
          Praksa je bila ograničena na Francusku, ali su istražitelji pronašli “elemente koji su pokazali vjerojatnoću i šire zaraze koja bi se mogla odraziti na evropske cijene”.
          Jedan interni memo iz Chanela o rasprodaji njihovih proizvoda u Parizu pokazao je pak da je zakonski odjel savjetovao “zastrašivanje” vlasnika trgovina.





Posjeta : 1856