1
Zvijezda ovogodišnjeg CeBITa
Mini-računar „origami” !

            Sajam informacione tehnologije, "CeBIT", koji se od danas do 15. marta održava u njemačkom gradu Hanoveru, u znaku je najnovijih modela mobilnih telefona, ultralakih prenosnih računara, još moćnijih i još manjih fotoaparata, ali i najnovije „Majkrosoftove” tajne - „origamija”.

          Više od pola miliona ljudi, koliko ih se očekuje na ovogodišnjem "CeBIT", imaće priliku da vide „origami”, prenosni kompjuter veličine džepne knjige, koji se može opisati kao hibrid laptopa i više mobilnih uređaja, prenio je Rojters. Ovaj novi „ultramobilni” kompjuter će biti težak samo 972 grama, a biće opremljen ekranom od sedam inča osjetljivim na dodir. Cijena bi trebalo da bude u rasponu između 599 i 999 dolara, ali u „Majkrosoftu” kažu da je i cijena od samo 500 dolara realna ukoliko se izaberu jeftinije komponente.
          Očekuje se da će prve tri verzije ovih „ultramobilnih” kompjutera, koje je „Majkrosoft” nazvao kodnim imenom „origami”, na tržište izbaciti južnokorejski „Samsung”, tajvanski „Asustek kompjuter” i drugi najveći proizvođač računara u Kini, „Faunder grup”.
          Ovi novi uređaji se na Internet povezuju bežičnim putem, a posjeduju i hard disk u standardnoj veličini. U „Majkrosoftu” predviđaju da će „origami” imati sjajnu budućnost, uprkos tome što se još nijedan veći američki proizvođač kompjutera nije prijavio da krene sa proizvodnjom.
            Rukovodstvo „Majkrosofta” se nada da će ljubitelje tehnologije privući to što je „origami” opremljen sistemom za globalno pozicioniranje, digitalnim TV prijemnikom i Internet kamerom. Jedini problem kod „origamija” predstavlja trajanje baterije od samo tri sata, ali u „Majkrosoftu” kažu da će raditi na tome da ga produže na čitav dan.




Posjeta : 1706