0
Predviđanja jednog od najuglednijih futurologa Ray Kurzweila
Mozak jednostavniji od Worda!

          Do 2010. računari kakve znamo nestaju, već 2029. ćemo kupovati računare utkane u odjeću. Svakog od nas ionako pokreće 23.000 malih softvera zvanih geni. I da, ubuduće neće biti šefova!

          Jedan od najuglednijih futurologa Ray Kurzweil najavio je na tehnološkom summitu u Georgiji da će PC kakav danas poznajemo nestati do 2010. godine.
          "Oni će biti zamijenjeni računarima utkanim u našu odjeću, a na kraju će obuhvatiti robotska bijela krvna zrnca te do 2030. godine i digitalno mapiranje mozga", prenosi The Inquirer.
          "Ljudska inteligencija bazirana je na obrascu prepoznavanja, što predstavlja suštinski primjer samoorganizacije", rekao je Kurzwel, kojeg mnogi smatraju vrlo "pragmatičkim vizionarem".
          "Mozak je", kaže Kurzweil, "lako mapirati jer je njegov dizajn sadržan u genomu. Genom ima malu kompleksnost sa samo 30 do 40 miliona bitova informacija - što je manje nego Microsoftov Word". (!)
          Prema njegovim predviđanjima, do 2010. računari nestaju, a već 2029. godine po cijeni od 1.000 američkih dolara moći ćemo kupovati računare koji će biti 1.000 puta snažniji od ljudskog mozga.
          Kako je objasnio, propusnost informacijske tehnologije bilo koje vrste svake se godine udvostručuje. Računari su udvostručili svoju snagu čak 24 puta od 1940. godine.
          Hoće li tehnologija doći do svog kraja? Odgovor je negativan, jer se uvijek pronalazi nova paradigma - od kartica na bušenje, preko cijevi do tranzistora i čipova. Kada čipovi dosegnu vrhunac, zamijeniće ih trodimenzionalno računarstvo.
          "Svakog od nas pokreće 23.000 malih softverskih programa nazvanih geni. Mnogi od njih pokreću zastarjeli i istrošeni kod. Već je moguće da se isključe geni koji dovode do gojaznosti, ateroskleroze i drugih bolesti. Biologija je postala informacijska tehnologija. Umjesto otkrivanja 'ljekova', mi ćemo ih dizajnirati za svoje specifične potrebe", rekao je Kurzweil.
          Brojni menadžeri koji su se okupili kako bi poslušali predavanje ovog "pragmatičkog vizionara" mogli su nešto čuti i o učenju, samoorganizaciji i upravljaju komapnijama u današnjim uslovima.
          Rekavši da knjige "postaju zastarjele prije nego što dođu na police" i da "koledži gube svoj smisao jer je znanje fluidno", Kurzwei je naglasio važnost obrazovanja tokom cijelog života i neprestanog prilagođavanja novim prilikama.
          "Poslovi se ne mogu više jednostavno opisati. Što su brže promjene, to će više biti potrebno učenja", istaknuo je.
          I što je najbolje, u budućim organizacijama neće biti šefova.
          "Organizacije će vjerovati u samoorganizaciju. Za menadžere vrijedi nova lekcija – preuzeti kontrolu znači dati kontrolu."
            Informacijska tehnologija raste eksponencijalno, a za ovoga high-tech mislioca mozak je samo jedan informacijski procesor, dok smatra da se Mooreov zakon (koji kaže da se broj tranzistora u čipovima udvostručuje svaka 24 mjeseca), može primijeniti u gotovo svim područjima života.





Posjeta : 1681