0
Švedska odlučna u nastojanju da zamijeni fosilna goriva obnovljivim izvorima energije
Švedska - prva bez nafte!

          Švedska planira napraviti dosad nezabilježen korak i u razdoblju od 15 godina u potpunosti se osloboditi zavisnosti od nafte. Sve potrebe za energijom Šveđani bi zadovoljili iz alternativnih izvora, piše engleski dnevnik Guardian.

         STOCKHOLM - Takođe se navodi da ovaj cijeli ambiciozni projekt planiraju sprovesti bez izgradnje novih atomskih elektrana. Na projektu Švedske kao društva bez nafte angažovane su osobe iz svih društvenih domena, poput industrijalaca, akademika, poljoprivrednika, proizvođača automobila, državnih službenika i mnogih drugih. Da Šveđani misle ozbiljno, svjedoči činjenica da izvještaj o napretku projekta dolazi u parlament već kroz nekoliko mjeseci.
         Namjera švedske vlade je zamijeniti fosilna goriva obnovljivim izvorima energije prije nego što klimatske promjene unište nacionalne ekonomije, a oskudni resursi nafte uzrokuju dizanje cijene tog energenta ´u nebo´.
          ´Naša zavisnost od nafte bi trebala prestati oko 2020. godine´, rekla je Mona Sahlin, ministarka održivog razvoja. Prema mišljenju energetskog odbora Švedske kraljevske akademije nauka, svjetske naftne zalihe su na svom vrhuncu i u kratkom vremenu će ih biti sve manje te će svjetska recesija znatno povisiti cijene tog energenta. Ministrica Sahlin je zavisnost od nafte opisala kao najveći problem s kojim se susreće svijet današnjice.
          ´Nezavisnost od iskorištavanja fosilnih goriva dala bi nam ogromnu prednost´, rekla je ministarka i dodala da su se cijene nafte utrostručile od 1996. godine. Vlada tvrdi da njihova zemlja želi u potpunosti biti spremna za budućnost, kada nafte više neće biti. Švedska, koju je teško pogodila naftna kriza tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, danas gotovo sve svoje energetske potrebe crpi iz nuklearnih i hidro elektrana. Nafta se još uvijek koristi samo u transportu.





Posjeta : 1821