0
Virus se širi preko elektronske pošte
"Kama sutra" napada sjutra!

    Virus koji se širi putem elektronske pošte pornografskog sadržaja 3. februara će sa više stotina hiljada kompjutera izbrisati veliki broj "fajlova" koje korisnici svakodnevno koriste, upozorili su stručnjaci.


Crv "Kama sutra" koji mogu da "zakače", pre svega, dokumenti kreirani u Adobe i "upakovani" ZIP fajlovi prilično je opasan jer će mnogi korisnici saznati da im je kompjuter zaražen tek kada bude isuviše kasno.
Stručnjaci su procijenili da je crv već zarazio izmedju 275.000 i 500.000 kompjutera širom svijeta i da sad samo čeka petak kada će izbrisati brojne fajlove koje svakodnevno koristimo, prenijela je agencija Rojters.
Virus se širi preko elektronske pošte koju sam šalje na adrese upisane u zaraženom računaru i krije se u "atachmentu" pod nazivima poput "Hot Movie", "Give me a Kiss" ili “Miss Lebanon 2006".
Neke varijante, takodje, navlače korisnike vodičem o različitim položajima vodjenja ljubavi pozivajući se na drevnu "Kama sutru".
Virus blokira rad tastature i miša, a kada se računar restartuje virus dezaktivira anti virus programe, tako da kompjuter postaje podložan napadima. Iz kompanije VeriSign Corp saopšteno je da je aktiviranje virusa tempirano za 3. februar.
Virus napada, prije svega, kompjutere privatnih lica i malih preduzeća, koji nemaju dobru zaštitu.
Virus nije kreiran da bi hakeri uspostavili kontrolu nad računarima ili da bi ostvarili finansijsku korist.
Svi koji sumnjaju da im je kompjuter zaražen trebalo bi da reinstaliraju anti-virus program i da uklone virus.





Posjeta : 1721