2
Evropska komisija predložila zonu slobodne trgovine na Balkanu
EK predlaže Balkansku uniju!

          Evropska komisija predložila je juče stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Evrope, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, SCG, BiH, Makedonija i Albanija).

       „Komisija podstiče brzo zaključivanje regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja regije”, kaže se u dokumentu koji je u petak usvojila Evropska komisija i koji je na konferenciji za novinare predstavio komesar za proširenje EU Oli Ren. „Cilj nam je da podstaknemo jačanje trgovine i investicija transformisanjem postojeće mreže bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini u regionalnu zonu slobodne trgovine do kraja prve polovine ove godine”, rekao je Ren.
         Evropska komisija će ove godine započeti pregovore za ublažavanje viznog režima sa zemljama zapadnog Balkana, uključujući Srbiju i Crnu Goru, saopštio je Oli Ren.
Napredak u pregovorima o viznim olakšicama zavisiće od napretka u zaključivanju Sporazuma o readmisiji sa EU i od reformi u oblastima borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije i ilegalne imigracije.
          Naglašava se da je ukidanje viza dugoročni cilj, ali da se već sada može raditi na olakšavanju procedure za njihovo dobijanje, kako bi građani mogli lakše da putuju.
Evropski komesar Oli Ren izjavio je u Briselu da šefovi diplomatija EU nemaju na dnevnom redu sastanka u ponedeljak prekid pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom.





Posjeta : 1907