2
Crnogorski premijer, Milo Djukanović otvorio 3.medjunarodnu konferenciju "Gradovi Balkana protiv droge"
Svi "na noge" - protiv droge!

    Narkomanija nikada nije izolovan problem, problem pojedinca, jedne porodice ili jednog društva. Ona je globalni problem i može se rješavati samo globalnom akcijo - istakao je cenogorski premijer Milo Djukanović, pozdravljajući učesnike 3. medjunarodne konferencije "Gradovi Balkana protiv droge", koja je jutros počela u KIC "Budo Tomović" u Podgorici.
    Predsjednik Vlade Crne Gore, koji je i predsjednik Komisije za prevenciju narkomanije ukazao je da je konferencija "vanredno korisna prilika da sagledamo i planiramo modalitete buduće saradnje i relizacije programa".

    - Crna Gora počela je da se suočava sa ovim problemom prije deceniju ipo i tada je bilo manje od 1o registrovanih narkomana. U tome je naše iskusatvo specifično, za razliku od zemalja u regionu. To može biti šansa da se planski suočimo sa ovim problemom i da ga kontrolišemo. S druge strane, sve očiglednije prisustvo ovog fenomena u našem društvu zahtijeva povezanost svih, a zatim i organizovan, planiran, integrisan i kontinuiran odgovor na problem. Kao jedan od odgovora na ovaj izazov Vlada je izradila Akcioni plan - istakao je Djukanović.
    Crnogorski premijer napomenuo je da je "ovaj proces nemoguće započeti i održavati bez saradnje i pomoći medjunarodnih partnera.
    - Neophodna nam je stalna razmjena iskustava i informacija, uključivanje u medjunarodne mreže i asocijacije, tehnička i ekspertska pomoć, ali i finansijska podrška realizaciji ovog četvorogodišnjeg plana, čiji ukupan budžet iznosi nešto više od pet miliona eura. Cijeneći da je osnovni društveni resurs Crne Gore njena mladost, Vlada izražava punu spremnost da se suočava sa ovim složenim problemom na sveobuhvatan način - zaključio je Djukanović.

Obaveza


    - naša je obaveza da pronadjemo načine da prejudiciramo razloge i situacije u kojima mladi nijesu dovoljno jaki da ovom poroku kažu - NE! To možemo učiniti samo ako pronadjemo načine da ih učinimo dovoljno jakim i zdravim ličnopstima, spremnim da prihvate realnost i da se suoče sa životnim teškoćama. Mi moramo obezbijediti zdrav ambijent u kojem će mladi živjeti u vjeri u ispravnost životnih vrijednosti. Moramo ih naučiti da je život težak, ali radost savladavanja napora prevazilazi po svom intezitetu svaku teškoću - poručio je dr Miomir Mugoša, gradonačelnik Podgorice.

Centar


      - Otvaranje »NARCO NON« centra ne zavisi samo od opštine. U Hrvatskoj otvorilo ga je jedno udruženje roditelja, a u Makedoniji jedan policajac, koji je i na taj način htio da pomogne protiv narkomanije. Ipak, Opština bi trebala da obezbijedi ustanovu sa saunom, sobom za učenje i sa menzom, a mi obezbjedjujemo edukaciju. Čitav program traje šest mjeseci, a kasnije sami polaznici edukuju druge – rakao nam je Ugo Ferrnando, predsjednik milanskog »NARCO NON« o ideji Miomira M. Mugoše, koordinatora podgoričke kancelarije za suzbijanje narkomanije, da jedan takav centar bude otvoren u glavnom gradu Crne Gore.



B.Čukić

Posjeta : 2168