2
Otkriće italijanskih arheologa
Rim i prije Rimljana?

          Grobnica ispod antičkog Foruma iz 1000 godine prije nove ere starija je nekoliko stotina godina od grada Rima. Čini se da nije sama, nego dio nekropole. Ko su bili Rimljani prije Rimljana?

       RIM - Italijanski arheolozi su tokom iskapanja rimskoga Foruma otkrili tri hiljade godina staru grobnicu, stariju nekoliko stotina godina od antičkog Rima.
       Arheolozi su kopali ispod nivoa drevnoga Foruma, popularnog turističkog odredišta, i naišli na grobnicu, za koju vjeruju da je dio cijele nekropole, objavila je italijanska novinska agencija ANSA.
         "Uvjeren sam da će iskapanja iznijeti na svjetlo dana još grobnica", prenijela je ANSA izjavu rimskoga povjerenika za arheologiju Eugenija La Roccu.
          Članovi arheološkog tima su iz grobnice, koja nalikuje bunaru, izvadili nekoliko vaza. U grobnici je pronađena i grobna urna.
          Državna televizija prenijela je riječi stručnjaka koji kažu da grobnica potiče iz 1000. godine prije nove ere, što znači da je nekropola podignuta nekoliko stotina godina prije vremena starih Rimljana.
          Prema legendi, Rim su 753. godine prije nove ere utemeljili Romul i Rem, sinovi blizanci boga rata Marsa.
          Arheolozi, koji već dva decenije intenzivno istražuju Forum, prošle su godine objavili kako vjeruju da su pronašli ostatke vladarske palate koja datira otprilike iz vremena legendarnog utemeljenja Rima.











Posjeta : 1658