1
Neiskorišćeni energetski potencijal?
Struja iz stabala?

          Bioelektricitet je poznata činjenica, ali MagCap Engineering smatra kako nije dovoljno iskorišćen. Kako navodi predsjednik Chris Lagadinos, elektricitet koji proizvode stabla predstavlja ogroman i obnovljivi, zasad neiskorišćen, energetski potencijal.

       Lagadinos tvrdi da su preliminarni testovi proizveli napon od 0,8 do 1,2 volti (po stablu), zabijanjem nešto više od centimetra u drvo aluminijskog čavla koji je prikačen za bakrenu žicu dvadesetak centimetara nad zemljom - ali ovako dobijena struja je beskorisna, pošto je napon nestabilan.
       Kompanija trenutno prikuplja kapital za istraživanja kojima bi povećali napon koji se dobija od jednog stabla sa 2 na 12 volti, a navodno su već privukli zasad neimenovane investitore iz Holandije.
       Skeptici ukazuju na brojne probleme s ovim planom, koji zvuči ponešto preoptimističan usprkos nepobitno high-tech konceptu žice i aluminijskog čavla. Naime, čak i da na neki način uspiju povećati napon, iskorišćena energija mora odnekud doći , pa se tvrdnja da bi to bio obnovljivi resurs koji ne uništava stabla čini malo vjerovatnom.





Posjeta : 1580