2
U žiži - Prijedlog strategije odbrane SiCG
"Greške" u strategiji i "grešna strategija"!

    Da ne bijaše Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore i njegovog tek imenovanog, a iz Zajednice otpuštenog, savjetnika za odbranu Blagoja Grahovca, uoči godišnjih odmora i (što je važnije) predsjedničkih izbora u Srbiji u Skupštini Zajednice možda bi već bio usvojen Prijedlog strategije odbrane SiCG - sa svim "štamparskim greškama". A te "irete" su takve da bi ovaj (po scenariju usvajanja) kratkometražni film za Crnu Goru mogao imati - dugoročne posljedice!

    Kako nije "prošao na mala vrata", ponudjeni prijedlog sada je, ne bez razloga, tema koja je bacila u drugi plan proteste crnogorske opozicije i Evropsko prvenstvo u fudbalu. Crnogorska javnost više je razrogačila oči nego dok je gledala Severinin film. kako i ne bi? Šta je pornić prema hororu?
    U dijelu Strategije koji je izazvao oštre osude u Podgorici navodi se da se i "oružanom pobunom, kao specifičnim oblikom oružanog sukoba motivisanim secesijom država članica, može ugroziti bezbjednost državne zajednice".
   Iz Vrhovnog savjeta odbrane Srbije i Crne Gore naknadno je saopšteno da se u dokumentu potkrala greška u kucanju i da su u spornoj verziji izostavljene tri riječi.
       Prema objašnjenju sekretara Vrhovnog savjeta odbrane, Ljubiše Jokića sporna odredba treba da glasi "oružanom pobunom kao specifičnim oblikom oružanog sukoba motivisanim secesijom, može da se ugrozi bezbjednost država članica, a time i bezbjednost državne zajednice".
         Savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta za odbranu, Blagoje Grahovac ocijenio je da je sve što se naknadno pokušava opravdati, postojanjem neke navodne greške u Predlogu strategije odbrane SCG, neprihvatljivo i da predstavlja novu grešku.
    "Male" su štamparske greške, koliko je "koincidencija" koje su pratile pripremu za usvajanje prijedloga 15.juna. Na volšeban način smijenjen je najžešći kritičar (ne)reformisane vojske i očuvane Miloševićeve infrastrukture u njoj, izvjesna pobjeda radikala u prvom krugu predjedničkih izbora i glas iz haške ćelije da se nikada ne odustane od granica Karlovac, Karlobag, Virovitica. Dodatne prozivke crnogorskog "kriminogenog, mafijaškog režima koji ubija javnu riječ", "prozivanje ubica i izmišljanje bubica" samo su trebale da olakšaju realizaciju strategije.
    Previše je toga providnog da bi i najveći analfabeta, dodatno "ubijen" povećanom temperaturom, olako "progutao".
    Nijesu morali "režiseri i scenaristi" - nikako štampači - izostaviti tri riječi. Mogli su i samo dvije - Crna Gora. Opet bi se čitalo isto - nije greška u kucanju strategije. Greška je u strategiji - te dvije riječi koje nijesu otkucali jasno se čitaju izmedju redova - Velika Srbija!




B.Čukić

Posjeta : 2250