1
Otkriće američkih astronoma
Uočili zvijezdu nalik Suncu!

AMERIČKI astronomi uočili su oko zvijezde slične Suncu omotač sačinjen od krhotina planeta, prostor u kojem možda nastaju planete slične Zemlji tokom procesa koji bi mogao rasvijetliti tajnu nastanka Sunčevog sistema.


Čini se da zvijezda, udaljena 137 svjetlosnih godina, ima asteroidni plašt u kojem se sudaraju ostaci nekadašnjih planeta.
Kopnene planete imaju stjenovitu površinu, za razliku od onih plinovitog sastava.
Naučnici procjenjuju da je zvijezda stara oko 30 miliona godina, slično kao i Sunce oko kojeg su nastale planete nalik Zemlji.
"Ovo je jedan od vrlo rijetkih svemirskih objekata tog tipa koji nam daje uvid u to kako je naš Sunčev sistem nekada izgledao", izjavio je Dean Hines sa Instituta za svemirska istraživanja.
Služeći se teleskopom Spitzer, astronomi su u disku izmjerili temperaturu od minus 262 stepena Fahrenheita, po čemu je on topliji od drugih sličnih diskova. Temperatura površine Sunca je između 5.000 i 7.000 stepeni Fahrenheita.
Drugi tim naučnika početkom godine otkrio je pomoću Spitzera asteroidni omotač oko zvijezde nalik Suncu stare dvije milijarde godina i udaljene 35 svjetlosnih godina.





Posjeta : 1594