0
Planeta koja kruži oko zvijezde
Otkrivena nova planeta!

          Grupa francuskih i švajcarskih astronoma koja radi u opservatoriju La Silla u Čileu otkrila je planetu veličine približne Neptunovoj na oko 20,5 svjetlosnih godina od našeg Sunčevog sistema, saopšteno je iz opservatorijuma.

          SANTIAGO - Još uvijek neimenovana planeta nalazi se u sazviježđu Vage, a njegova je masa otprilike 17 puta veća od mase Zemlje. Novootkrivena planeta kruži oko zvijezde koja približno ima trećinu mase našeg Sunca i potrebno joj je samo 5 dana da potpuno prođe svojom orbitom, stoji u izvještaju za štampu.
          Zvijezda G1 581 je ´crveni patuljak´, mala, hladna zvijezda koja blijedi i kakve se najčešće nalazi u našoj galaksiji. S obzirom da su 80 od 100 zvijezda najbližih Suncu crveni patuljci, astronome zanima imaju li planete koje oko njih kruže.
          ´Naše otkriće bi moglo značiti da su planete koje kruže oko malih zvijezda uobičajena pojava´, rekao je Xavier Delfosse iz francuskog Laboratorija za astrofiziku u Grenobleu.
          ´To nam govori da su crveni patuljci ključni u potrazi za planetama (koji kruže oko drugih zvijezda)´, rekao je Delfosse.
Od za sada poznatih 170 planeta koji kruže oko drugih zvijezda, samo je njih pet manje od ove novotkrivene planete.
          Otkriće je omogućio instrument visoke preciznosti nazvan HARPS koji su astronomi instalirali u teleskop u opservatoriju u Čileu.
          Planeta kruži na samo 6 miliona kilometara od svoje zvijezde što naučnike navodi na procjenu da je temperatura na njegovoj površini oko 150 stepeni Celzijusa.





Posjeta : 1690