2
T ržišna vrijednost najvećeg proizvođača automobila na svijetu pala na 12 milijardi dolara
Dženeral motors pred bankrotom?

       Dženeral motors, najveći proizvođač automobila na svijetu, izgleda da je suočen s bankrotom. Akcije kompanije pale su na najnižu granu od 1987. potiskivane strahom od budućnosti, a Gardijan navodi da je kompanija u živom blatu, dijelom svojom zaslugom, dijelom zbog izazova globalizacije, i da brzo tone.

       GM je izgubio gotovo četiri milijarde dolara samo ove godine, a tržišna vrijednost pala je na 12 milijardi dolara, nasuprot, na primjer, vrijednosti Internet pretraživača Gugla od 112 milijardi dolara. Bankrotstvo kompanije Dženeral motors bio bi težak psihološki udar za SAD, ali i finansijski udar za prateću industriju. Mičigen i obližnje države koje zavise od automobilske industrije već bilježe gubitke na hiljade radnih mjesta i smanjenje plata.
       Nagađanja u javnosti navela su predsjednika i generalnog direktora kompanije Rika Vagonera da saradnicima pošalje pismo u kom navodi da želi da se jasno čuje i zna da ne postoji apsolutno nikakav plan, strategija ili namjera Dženeral motorsa da uđe u bankrot. Pismo je donijelo rast akcija od četiri odsto, ali je Bank of America podigla izglede za odlazak kompanije u bankrotstvo u naredne dvije godine na 40 odsto. Bez obzira na pad prodaje i skok cijena goriva, najveća teškoća kompanije je nagli rast troškova penzija i zdravstvenog osiguranja radnika i penzionera u SAD. Ti troškovi dodaju 3.500 dolara na cijenu svakog vozila Dženeral motorsa. Sindikati strahuju da bi pod bankrotstvom kompanija mogla da otkaže radničke ugovore i time uveliko smanji troškove. Dženeral motors osigurava 1,1 milion Amerikanaca, a zdravstveni troškovi kompanije će ove godine bili oko 5,6 milijardi dolara.
       Kompanija zato ubrzava program smanjenja troškova za pet milijardi dolara do kraja iduće godine. Planira se gašenje 25.000 radnih mjesta, uskoro će biti objavljeno zatvaranje fabrika, uz dodatno smanjenje radnih mjesta u biroima i nastavak zamrzavanja plata. Sa sindikatima postoji sporazum o smanjenju troškova za zdravstveno osiguranje od milijardu dolara godišnje.





Posjeta : 1808