2
OPEC poručio Evropi da snizi poreze na naftu
OPEC za niže poreze!

       Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) pozvala je na skupu u Riyadu vodeće države potrošače, uglavnom one u Evropi, da snize poreze na naftu kako bi se ublažio rast cijena.

       Naftni kartel izložen je pritisku da pokrije potražnju za naftom u svijetu a umjesto toga saudijski kralj Abdulah pozvao je vodeće zemlje-potrošače da snize poreze na naftne proizvode.
       "Politika kraljevstva temelji se na dosezanju razumne i pravedne cijene za naftu i osiguravanju kontinuirane opskrbe svih potrošača", kazao je prilikom otvaranja stalnog sjedišta Međunarodnog energetskog foruma u Riyadu.
         "Nikakav napor zemalja-proizvođača neće uroditi plodom ako glavne zemlje-potrošači ne reaguju na njih pozitivnim stajalištem. U slučaju rasta cijena, te bi države trebale ublažiti teret svojim građanima snižavanjem poreza na naftne proizvode", naglasio je saudijski kralj.
       Predsjednik naftnog kartela, kuvajtski ministar energetike šeik Ahmed al-Fahd al-Sabah najavio je i brojne sastanke i nastojanja OPEC da utiče na zemlje-potrošače kako bi snizile poreze.
          "To je njihovo finansijsko pitanje ali svi bi trebali znati da u Evropi 80 posto cijene nafte otpada na poreze", kazao je šef OPEC novinarima. "Oni traže povećanje proizvodnje a mi tražimo smanjenje poreza, što je jedan od razloga za rast cijena", dodao je.
          Francuski ministar finansija i ekonomije Thierry Breton ustvrdio je pak da je razlog visokih cijena prije visok nivo potrošnje u industrijalizovanim zemljama nego visoki porezi.
       "Korijen tog problema ne treba tražiti u oporezivanju. Ne želimo stvoriti utisak da nam je cilj podrška potrošnji u određenom dijelu svijeta. Umjesto toga, trebali bismo ograničiti potrošnju u ekonomijama koja se temelje na energetici", naglasio je Breton.
         Forum je bio prvi značajni skup svjetskih potrošača i proizvođača nakon što su cijene nafte krajem avgusta dosegnule rekordni nivo od 70,82 dolara po barelu, da bi se u međuvremenu spustile na oko 57 dolara po barelu.





Posjeta : 1762