0
"Venera Express" ispituje najbližu planetu
Prva evropska letilica na Veneri!

Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je u srijedu rano ujutro svoju prvu letilicu prema Veneri, kako bi 1,2 tone teška sonda otkrila nove podatke o najbližem zemljinom planetarnom susjedu.


"Venera Express" je lansiran iz svemirskog centra Baikonur u Kazahstanu u 4,33 sata po srednoevropskom vremenu (3,33 sata prema Greenwichu), nakon dvonedjeljnog zakašnjenja prouzrokovanog tehničkim problemima na ruskom raketnom nosaču Soyuz.
Nakon 162 dana svemirskog putovanja sonda bi trebala doći do Venere u aprilu 2006. i početi prikupljati podatke o planetu čija je prosječna temperatura na površini oko 470 stepeni Celzijusa.
Letilica će provesti gotovo 500 dana krećući se po orbitalnoj elipsi između venerinih polova i provesti najopsežniju studiju o njenoj atmosferi.
Evropska svemirska agencija očekuje da će ova misija "podići veo tajni" s planete nazvane po starogrčkoj božici ljubavi i ljepote. Naučnike iznad svega zanima zbog čega se Venera uprkos tolikim sličnostima sa Zemljom u posljednjih četiri milijarde godina toliko drugačije razvijala.
Venera Express je stajala oko 220 miliona eura. Razvijena je na temelju letilice Mars Express lansirane 2003., a samo je jedan od sedam instrumenata za istraživanje na njoj nov.




Posjeta : 1393