0
Tehnologije
Virtualni meteorolozi!

         METman i METgirl su kibernetske zamjene za prave, žive meteorologe i meteorologinje, a koje na upotrebu zainteresovranim stanicama nudi kompanija Televirtual iz Velike Britanije. Ono što je najbolje kod ovoga sistema to je da ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu ili animaciju virtualnih meteorologa, već je dovoljno u sistem učitati trenutnu vremensku prognozu, koju parser šalje u sistem za generisanje govora, a koji iz baze unaprijed definisanih termina generi[e konačan oblik prognoze.

       Dakle, virtualni meteorolog radi više od golog čitanja proslijeđenih mu podataka – on ih "interpretira" na osnovu bogatog rečeničnog fonda u govornoj bazi, a sistem za animaciju usklađuje pokrete usana s izgovorenim tekstom.
       Prema riječima glavnog direktora Televirtuala Tima Childa, virtualni meteorolozi su odabrani kao aplikacija za njihovu tehnologiju zbog "relativno male baze znanja i stereotipskog načina govora", što je odmah uzbudilo ne-virtualne meteorologe u Velikoj Britaniji...
         Film s virtualnim meteorologom u akciji možete skinuti sa službenih stranica http://www.televirtual.com/movies/metman.wmv (3,8 MB).





Posjeta : 1440