Brze Cinjenice - Kultura

2
Izložba o Maku Miljanovu u školi koja nosi njegovo ime
U postavci - novo o vojvodi!
    „Marko Miljanov od hajduka do etičara", naziv je izložbe - autora kustosa JU "Muzeji i galerije" Božidara Đondovića - koja će od večeras u 20 biti otvorena u prostoru O.Š. „Marko Miljanov“.
   Izložba prikazuje nove materijale o životu i djelu Marka Miljanova Popovića, jedne od značajnijih i najinteresantnijih ličnosti crnogorske istorije, druge polovine 19. vijeka. U postavci je i do sada neobjavljena građa, do koje se došlo istraživačkim radom. 
 
2
Četrdeseta smotra koreografa počinje večeras u CNP
Ples okuplja - pet zemalja!
    Programom "OtionlessM" Suzane Vilijams večeras u 20 na velikoj sceni CNP počeće "The 40th international coreographers showcase" - 40. međunarodna smotra koreografa tokom koje će za dvije večeri nastupiti kreatori plesa i plesači iz pet zemalja - Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Holandije i Kanade.
Smotra koreografa svojevrsni je ogranak "Produkcije plesnih formi" koja promoviše zajednički rad istaknutih koreografa na prestižnim međunarodnim manifestacijama. 
 
2
"FIAT 08."
"Drage,drage" - zavode, provociraju, ispituju!
Izložba jednog djela Ratka Odalovića u sklopu ciklusa "Jedan čovjek - jedna slika", kratka igrana forma "Retrovizor" i predstava „Drage Drage" novoosnovanog slovenačkog "Zavoda Emanat" obilježiće treći dan "FIAT 08.", koji je - pod motom "Osvajanje grada" počeo prekjuče.
Jedanaesta predstava Maje Delak - u velikoj sali KIC, u 21,30 - zasnovana je na zadovoljstvu tjelesnog pokreta. Provokativna, hrabra i zavodljiva. Ispituje granice morala i predrasuda, odnose između različitih i identičnih polova. 
 
2
"Jedan čovjek - jedna slika" na "FIAT 08:"
Za početak - Dragaš!
    Predstavljanjem slike „Napad svih zečeva sa proviđenjem“, koju je akademski slikar Draško Dragaš radio kombinovanom tehnikom, tačno u podne, u holu KIC „Budo Tomović“, počeo je likovni segment „FIAT 08.“ – „Jedan čovjek – jedna slika“.
Do kraja festivala na ovaj način biće predstavljeni Ratko Odalović, Leo Đokaj, Sonja i Roman Đuranović, koji je uradio i vizuelni identitet Festivala.
 
 
2
Izložba radova Darka Drljevića otvorena u galeriji „Most“
Karikaturista "preplivao" - u slike!
- Njegova karikatura dobrim dijelom već je bila slika. Obogaćen iskustvom koje je stekao u mukotrpnom smišljanju karikature i duhovitog crteža do njegove konačne realizacije, Drljeviću nije bilo teško da iskoči iz omeđene ideje na zadatu ili slobodnu temu i da smjelo kroči na široko polje slikarstva. Iz plahovite i uzburkane vode karikature zaplivao je kroz malo mirnije, ali znatno dublje vode slikarstva. Ali, za dobrog plivača nema opasnosti, jer on ne traži slamku spasa već novu tačku na širokom horizontu do koje želi doplivati. Darkovi horizonti široki su i jasni, a on zna kako do željenog cilja – ukazao je karikaturista Luka Lagator otvarajući večeras u galeriji „Most“ izložbu slika kolege Darka Drljevića, predsjednika Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog FECO Montenegro, osnivača humorističkog lista „Tuš“ i organizatora prvog međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007.  
 
2
Slika dana
FIAT!
 
 
2
Predstavom "Pod svijećama" večeras u KIC počinje "FIAT 08."
U "osvajanje grada" - kreću lutke!
       Lutkarskom predstavom "Pod svijećama" francuske trupe "Garin Trousseboeuf" večeras u 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počinje sedmi Festival internacionalnog alternativnog teatra. Na "FIAT 08", čiji je moto "osvajanje grada", do 2. juna biće izvedeno devet teatarskih ostvarenja iz pet zemalja.
Režiju i lutke za večerašnji komad - realizovan sa Francuskim kulturnim centrom - uradio je Patrick Conan, a igraju Jean-Louis Ouvrard, Patrick Conan, Aude Rivoisy. 
 
2
Izložba „Bokeljski motivi“ makedonskog slikara Ljubomira Belogaskog „Bokeljski motivi“ otvorena u Kuslevovoj kući
Na platnima sačuvao - ljepotu Boke!
    - Ciklus „Bokeljski motivi“ sadrži oko sto umjetničkih djela. Belogaski je radio cikluse sa pejzažima i motivima iz mjesta u kojima je boravio. Smatra se da mu je Crnogorsko primorje kao prostor najdublje prodro, što mu je dalo inspiraciju da izrazi svoja unutrašnja osjećanja i raspoloženja u stvaranju ovog ciklusa. Umjetnik nas večeras sa svojim „Bokeljskim motivima“ prenosi nam ljepotu Bokokotorskog zaliva i njegove okoline – Dobrote, Mua, Prčnja, Perasta i plavog bisera – Crnogorskog primorja. U ovim fantastičnim primorskim pejzažima Belogaski je nalazio unutrašnje sadržine – tišinu veličanstvenog mira – ambasador Republike Makedonije u Crnoj Gori Stefan Nikolovski proglasio je večeras u Kuslevovoj kući otvorenom izložbu slika „Bokeljski motivi“ Ljubomira Belogaskog, jednog od začetnika savremenog makedonskog slikarstva.
Autor izložbe je Dora Andova Foteva, a postavka će biti izložena 15 dana.
 
 
2
Novo izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra startuje 26. maja
"FIAT" plesom - osvaja grad!
    - Novo izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra – „FIAT 2008.“ startuje 26. maja, kada lutkarskom predstavom „Pod svijećama“ kreće u – „osvajanje grada“! Publiku i grad „FIAT“ će pokušati da još jednom osvoji do 2. juna programom koji je sačinjen od devet pozorišnih predstava iz pet zemalja – bazirane su na plesu, a premijera je „Inoćento“ Džonija Hodžića - izložbama slika „Jedan čovjek – jedna slika“, projekcijama kratkih filmskih formi „Retrovizor“ i muzičkim performansima „Mala noćna muzika“, svake noći na terasi KIC „Budo Tomović“ – najavili su na današnjoj press konferenciji direktorka KIC „Budo Tomović“ Žana Filipović i članovi Savjeta „FIAT“ Zoran Šoškić i Džoni Hodžić. 
 
2
Jedan od začetnika savremenog makedonskog slikarstva, Ljubomir Belogaski izlaže od sjutra u Kuslevovoj kući
Umjetnik makedonski - motivi bokeljski!
    - „Bokeljski motivi“-- naziv je izložbe djela Ljubomira Belogaskog, jednog od najznačajnijih makedonskih slikara i začetnika makedonskog savremenog slikarstva, koja će sjutra u 20 biti otvorena u Kuslevovoj kući.
Ciklus „Bokeljski motivi" - zauzima dominantno mjesto u stvaralaštvu umjetnika koji je, u znak ljubavi i poštovanja prema gradu u kojem je živio i stvarao, zavještao legat svojih djela Muzeju grada Skoplja.  
 
2
"Festival mladih" biće održan sjutra i u subotu na Trgu Republike
U centru - kreativni!
    Dvadeset grupa mladih iz Podgorice, Nikšića, Bara, Šavnika, Ulcinja i Kotora predstaviće se kroz različite umjetničke izraze - performanse, predstave, plesne koreografije, muzičke nastupe, programske radio-emisije, filmske projekcije, autorske stihove, izložbe fotografija, likovnih radova i nakita - sjutra od 18 i u subotu na Trgu Republike, na "Festivalu mladih" koji organizuju Forum Mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorice i glavnim gradom, uz podršku KIC "Budo Tomović" i Muzičkog kulturnog centra Podgorica. 
 
1
"Muzika i mladi" u KIC "Budo Tomović"
Izvode - šaljivu "Rustikanu"!
    Operu „Artilerija Rustikana“ savremenog makedonskog kompozitora Rusea Paunovskog - koju su premijerno izveli na Dan škole - učenici i profesori Umjetničke škole „Vasa Pavić“ izvešće - u sklopu ciklusa Muzika i mladi" - i sjutra u 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U šaljivoj preradi Maskanjijeve „Kavalerija rustikana“, prilagođenoj balkanskom duhu i melosu, učestvuju hor i orkestar Umjetničke škole „Vasa Pavić“ i solisti Olivera Tičević, Kaća Zenović, Jelena Đorđević, Marko Kovač i Ivan Čanović. Vokalno-instrumentalnim ansamblom diriguje Zoja Đurović.  
 
1
Povodom Dana državnosti glavni grad pripremio bogat kulturno-zabavni program
Gostuje - "Van Gogh"!
    Koncert beogradskog sastava "Van Gogh" na stadionu malih sportova pod Goricom - kao predgrupe nastupiće "Rolly" i "Grim" - dio je bogatog kulturno-zabavnog programa koji je povodom Dana državnosti pripremio glavni grad.
U isto vrijeme - u 21 - kada počne svirka, biće priređen i vatromet.
Obilježavanje dvodnevnog državnog praznika u organizaciji Podgorice počeće u srijedu u 11, predstavom "Gradskog pozorišta" "Ah, šta sve mora jadno dijete" u Muzičkoj kapeli na Kruševcu.

    
 
1
Crna Gora prvi put učestvuje u proslavi “Noć muzeja”
Muzeji otvoreni - do zore!
    Muzeji i galerije širom Crne Gore otvoriće danas vrata za posjetioce i ponudiće im raznovrsne programe - do zore!
Ove godine Crna Gora se uključuje u proslavu “Noć muzeja”, manifestaciju koja se 17. maja proslavlja u gradovima širom Evrope od 1978. Jedinstvena svečanost omogućava jedan od najintenzivnijih osjećaja kulture i kulturne pripadnosti, jer se u ovoj posebnoj noći posjetiocima muzeja širom Evrope omogućava da kroz spoj stvaralaštva i kulturne baštine svoje zemlje podstiču osjećaj pripadnosti sopstvenom kulturnom identitetu, koji je i integralni dio jedinstvenog evropskog kulturnog identiteta. 
 
1
Izjava ministra kulture, medija i sporta Branislava Mićunovića povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja
Praznik koji - slavi nasljeđe!
    - Bez svijesti o sebi, svojoj državi i svojoj prošlosti ne možemo izgraditi ni koherentnu sliku svijeta, kojom svakodnevno pokušavamo da se zaogrnemo - poručio je ministar kulture, medija i sporta Branislav Mićunović povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja.
   Mićunović je pozvao građane Crne Gore da posjete muzejima uvrste u sopstveni kulturni program, a zaposlenima u muzejskim ustanovama čestitao praznik koji slavi vrijednosti kulturnog nasljeđa i podsjeća na značaj ustanova za očuvanje crnogorske baštine i tradicije. 
 
1
Večeras i sjutra u KIC 3. Smotra kratke video forme
Prve večeri - domaći radovi!
    Devetnaest kratkih filmova crnogorskih
autora večeras, sjutra kratki filmovi "Clermont-Ferrand" festivala u Francuskoj (najbolji radovi iz 2006), kao i izbor najboljih filmova sa Festivala novog filma i videa, Alternative film/video 2007, u Beogradu i nekoliko kratkih filmova iz "Centra za talente", Pancevo - na programu su treće Smotre kratke video forme u sali "DODEST" KIC "Budo Tomovic".
 
 
1
JU Muzeji i galerije Podgorice prvi put u subotu organizuje „Noć muzeja“
Prva noć – da se (d)oživi kultura!
    Multimedijalnim programom čiji je cilj da tokom jedne noći svim zainteresovanim građanima iz zemalja Savjeta Evrope predstavi muzejsko-galerijske postavke koje baštine kulturu naše države, JU „Muzeji i galerije Podgorice“ prvi put u subotu učestvovaće u manifestaciji „Noć muzeja“:
Program-prvjenac biće otvoren nastupom kamernih ansabala Muzičke škole „Vasa Pavić“, a uslijediće predavanja, izložbe, filmske projekcije, video prezentacije, aukcije, razigraće se balerine i folklorni ansambli, sviraće guslari...biće živo u dvorištu Kuslevove kuće, ispred knjižare „Karver“, u „Banji“, na obali Ribnice. Galerije će raditi do tri ujutro, a „najduža kulturna noć“ biće završena koncertima Žutog Serhatlića i „Piva jazz banda“.
 
 
1
Treći Međunarodni podgorički sajam knjiga otvoren u Distributivnom centru
„Učitala se“ – „književna republika“!
    - Svi smo mi jedna velika književna republika, ali se prepoznajemo i kao književna republika štokavskog jezika. Po sajmovima od Pule, Rijeke, Zagreba, Beograda, Banjaluke, Sarajeva, Podgorice...kao ljudi koji čitamo jedne iste knjige, ili možemo u isto vrijeme da prepoznamo da su to različiti autori koji su napisali različite knjige. Jer, isti a različiti jezik traži ne samo da se nađemo u svojoj bliskosti, nego da se prepoznamo i da se priznamo u svojim različitostima. Zato se ovdje osjećam kao kod kuće, kao predstavnik književne republike svih nas koji razumijemo sve ovo što je napisano u ovim knjigama ovdje – ukazao je filozof i predsjednik PEN centra BiH Ugo Vlaisavljavić otvarajući večeras – u ime zemlje gosta-domaćina - 3. Međunarodni podgorički sajam knjiga u Distributivnom centru.
Pod sloganom „Učitaj se“, „kulturna svetkovina u čast knjige i pisane riječi“ okupila je preko 100 izdavača koji će se predstaviti do 19. maja.
 
 
1
"Muzika i mladi"
Nastupaju - sopran i pijanista!
    Dva koncerta - večeras nastup soprana Olivere Tičević, a u četvrtak pijaniste Nikole Vučkovića - u sklopu ciklusa "Muzika i mladi" biće priređeni u KIC "Budo Tomović".
Učenica trećeg razreda umjetničke škole "Vasa Pavić" u klasi profesorice Marine Cuce Franović, izvešće program koji čine djela Skarlatija, Martinija, Mocarta, Hendla, Čajkovskog, Franka, Šuberta, Rubinštajna, uz klavirsku saradnju Marije Vujanović. Vučković, koji pohađa magistarske studije u klasi profesora Vladimira Bočkarjova, interpretiraće muziku Franca Lista. 
 
1
Slika dana
Učitaj se!
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|