Brze Cinjenice - Kultura

2
Program “Tribute to Ella” u KIC "Budo Tomović"
Omaž - prvoj dami džeza!
    Program “Tribute to Ella”, u sklopu manifestacije "Mjesec poštovanja džeza", biće izveden sjutra u 21 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Omaž Eli Ficdžerald izvešće ugledni gosti iz SAD i Austrije - Susan Džajls (glas), Patrik O’Liri (kontrabas), Liroj Vilijams (bubnjevi), Stjepko Gut (truba) i Roland Wesp (klavir).
   - Posveta jednom od najvećih imena džez istorije važan je segment u koncertnom programu manifestacije "Mjesec poštovanja džeza". Ove godine koncertno veče posvećujemo Eli Ficdžerald, prvoj dami pjesme, koja je obilježila istoriju džeza - ističe urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović. 
 
2
Završen konkurs Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata u 2008.
Podstiču produkciju - kapitalnih projekata!
    - Ministarstvo kulture stoji pred zadatkom da obezbijedi ravnopravan i ravnomjeran razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva koji će se temeljiti na načelima slobode stvaralaštva i poštovanja prava na kulturu, očuvanja kultrurnog identiteta države Crne Gore i njene kulturne različitosti, demokratizacije i decentralizacije kulture, kao i njenog transparentnog djelovanja. Kulturno-umjetničko stvaralaštvo imaće poseban tretman i to ne samo u iznalaženju stabilnih namjenskih izvora finansiranja, već, prije svega, podsticanjem produkcije kapitalnih projekata koje će počivati na utvrđenim načelima i svojim kvalitetom obezbijediti Crnoj Gori osobeno i prepoznatljivo mjesto na evropskoj kulturnoj sceni - naglasio je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović na konferenciji za novinare povodom završetka konkursa za sufinansiranje projekata u 2008. po kojem će ovo ministarstvo sufinansirati 50 projekata iz likovnih umjetnosti, 12 muzičkih i muzičko-scenskih, 71 projekat iz izdavaštva i to 33 samostalna autorska projekta i 38 naslova od 14 izdavačkih kuća i 7 časopisa za kulturu i umjetnost).  
 
1
Izložbom plakata "Louis Armstrong: The King of Jazz" u KIC počeo "Mjesec poštovanja džeza"
Drugo izdanje - posvećeno edukaciji!
    - Od prošle godine počeli smo da obilježavamo „Mjesec džeza“, što već sedam godina čine svih 50 država SAD i jošš 33 širom svijeta. Naše drugo izdanje biće posvećeno edukaciji, koncertnim programima, filmovima, posjetama školama i okupljanju što više mladih na ovom projektu, kako bi se njihova kreativnost realizovala kroz džez umjetnost. Kroz koncerte ćemo predstaviti muzičke standarde džeza. Na prvom koncertu, u ponedjeljak sviraće crnogorski muzičari Milorad Šule Jovović i Nikola Mimo Mitrović. Džez standarde predstaviće kroz neobičan sastav – truba i gitara. U srijedu, 23. aprila kroz program „Omaž Eli Ficdžerald“ predstaviće se muzičari iz SAD i Austrije. Istovremeno, ta ekipa tokom pet dana boravka u Podgorici realizovaće džez radionice u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“ - naglasila je na današnjoj press konferenciji urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović i pozvala na izložbu plakata "Louis Armstrong: The King of Jazz" - djelo kancelarije za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta - kojom je počeo "Mjesec poštovanja džeza" u KIC "Budo Tomović". 
 
1
"Mjesec džeza" u KIC "Budo Tomović"
Na plakatima - "kralj"!
    Izložba plakata "Louis Armstrong: The King of Jazz" biće danas u podne otvorena u KIC "Budo Tomović" povodom obilježavanja "Mjeseca džeza".
- Plakate Louis Armstrong: The King of Jazz izradila je kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Zahvaljujući ljubaznosti pojedinaca i institucija za ovu izložbu korišćeni su autentični materijali iz Državnog muzeja Luizijane, Louis Armastrong Kuće i arhive Kvins koledža; Hogan Džez arhive na Tulejn univerzitetu; Putujuće izložbe Smitsonijan instituta, Džona Velča, Fondacije Lizet Model i Downbeat magazina. Direktor projekta je Evangeline J. Montgomery - ističe urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović. 
 
1
Predavanje o elektronskom izdavaštvu u "Američkom uglu"
Poslije prezentacije - radionica!
    Elektronsko izdavaštvo, njegova svrha i metode realizacije - tema je prezentacije koju će profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Rick Hughes sjutra u podne održati u "Američkom uglu". On će predstraviti inovativne metode koje se primjenjuju u edukaciji, ali su značajne i kao umjetnički izraz.
- Cilj nam je da nakon ove inicijalne prezentacije, organizujemo i dvodnevnu radionicu - ističu u "Američkom uglu" i napominju da će posjetioci dobiti CD sa besplatnim programima koje profesor koristi.  
 
1
"Mladi i muzika"
Harmonika - na bis!
    “Harmonika na bis” - naziv je koncerta koji će - u sklopu ciklusa "Mladi i muzika" - učenici harmonike Umjetničke škole “Vasa Pavić” i studenti Muzičke akademije sa Cetinja iz klase prof. Predraga Jankovića sjutra u 20 prirediti u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".  
 
1
"Muzika i mladi" - nastup osamnaestogodišnjeg pijaniste sjutra u KIC
Markov prvi - solo koncert!
    Mladi pijanista, učenik trećeg razreda Srednje muzičke škole „Vasa Pavić" - na odsjeku za klavir, u klasi profesorice Anke Asanović, osamnaestogodišnji Marko Kovač sjutra u 19 - u sklopu ciklusa "Mladi i muzika" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović", održaće prvi solistički koncert.
U prvom dijelu programa Marko će muzicirati Baha, Betovena, Rahmanjinova, Skrjabina i svoju kompoziciju "Skica za klavir in C". U nastavku nastupiće sa svojim mladim koleginicama, pijanistkinjama - Vladanom Perović, Stašom Radusinović i Milenom Kovač, u ansamblu četvororučno, za dva klavira, a izvešće kompozicije Smetane, Hačaturijana i Lista. 
 
1
Izložbom radova 10. „Viluške kolonije“ kuća umjetnosti „Most“ obilježila 14. rođendan
Pravi most - između umjetnika i publike!
    - Zaista, galerija je bila i ostala most između gledalaca i umjetnika. Galerija je proširivala djelatnost. Bila je izdavač jedinog časopisa za likovnu umjetnost, organizator pozorišnih predstava, muzičkih večeri, a zaživjhela je i manifestacija „Viluško ljeto“, čiji se program neprekidno dopunjavao. U njoj je ponikla umjetnička kolonija, čija je 10. izložba večeras pred nama. Galerija „Most“ bila je domaćin svim istaknutim crnogorskim stvaraocima, iz bivše Jugoslavije, pa i iz inostranstva. Njegovala je sjećanje na starije crnogorske umjetnike, nije zaboravila ni umjetnike u dijaspori. Nije tražila samo najbolje, izlazila je u susret i onima koji se amaterski, iz ljubavi bave umjetnošću. Riječju, bila je uvijek most - naglasila je istoričar umjetnosti Olga Perović otvarajući večeras u galeriji "Most" izložbu radova 10. „Viljuške kolonije“ kojom je ova kuća umjetnosti Branka Kovačevića - prva privatna galerija u Crnoj Gori - obilježila 14. rođendan. 
 
1
Knjižara "Karver" sjutra obilježava tri godine uspješnog rada
Za "tricu" - tri programa!
    Tri godine uspješnog rada knjižara "Karver" obilježiće sjutra trostrukim programom - izložbom e-mail instalacija akademskog slikara Željka Kipke, predstavljanjem knjiga i autora hrvatskog izdavača "Durieux" - gosti su Nenad Popović, Željko Kipka, Vlado Bulić, Đermano Senjanović i Balša Brković - i koncertom "Piva jazz".
I danas u "Karveru" su dobili nove hit-naslove, od kojih izdvajaju "Jebo sad hiljadu dinara" Borisa Dežulovića, komplet Martina Amisa "Noćni vlak", "Teška voda" i "Dok ljuštim luk" Guntera Grassa. 
 
1
Četvrta samostalna izložba djela akademskog slikara mr Mladena Blaževića iz Mojkovca otvorena u Kuslevovoj kući
Trajno preokupiran - znakovima!
    - Njegovo slikarstvo počiva na fantastičnim, imaginativnim znakovima i simbolima, koji predstavljaju Blaževićevu trajnu likovnu preokupaciju. Istražujući razlićite načine izražavanja u slici- od figurativnog ka apstraktnom – autor ostaje jednako zaokupljen ovim motivima. Svođenjem motiva na znakovnost on postiže onu neophodnu subjektivnost kojom opstaje svako umjetničko djelo.Na novijim radovima autor uvodi neke nepoznate, kosmičke simbole, formule i slova. U mnoštvu tih znakova prostor se zgušnjava, time se intezivira dramatika slike, ujedno naglašava njena ekspresija. Tako Blaževićeva slika postaje onaj dio magičnog , u kojem je moguće tražiti i naslućivati nove i višeznačne prostore i oblike – ukazala je istoričarka umjetnosti Milena Raduloivić otvarajući večeras u Kuslevoovoj kući četvrtu samostalnu izložbu akademskog sklikara iz Mojkovca mr Mladena Blaževića.  
 
1
Izložba slika Majde Mučić sa motivima stare Podgorice otvorena u Perjaničkom domu na Kruševcu
Besjedi - bojom i ljepotom!
    - Učinjena mi je čast da otvorim izložbu, ili bolje, da najavim ovu divnu besjedu akademske slikarke Majde Mučić. Majda je jedan od cvjetova Podgorice, svojevremeno čudo od detjeta, “talenat nad talentima”. U rekordnom roku završila je i cetinjsku Likovnu akademiju i – prema svemu onome što i kako radi – stasala u vrhunskog akademskog slikara, ali i aktera mnogih humanističkih projekata. Riječju, stasala je u autora i ličnost za ponos i porodici i gradu i Crnoj Gori. Već impozantnim djelom Majda je zaslužila konkretniju podršku, u uslovima za rad i komunikaciji sa ljudima. Pošto ona, usudom sudbine, besjedi uglavnom bojama i ljepotom, pozivam vas da njenu besjedu odslušate, osjetite sa tek manjeg dijela njenih izloženih priča u bojama – pozvao je potpredshjednik Skupštine Crne Gore Rifat Rastoder okupljene na večerašnjoj izložbi crteža sa motivima stare Podgorice u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore. 
 
0
Izložba djela akademskog slikara mr Mladena Blaževića biće od sjutra otvorena u Kuslevovoj kući
Slika - scena za svijet znakova!
    - Slika kod Blaževića je prostor i scena za fantastični svijet znakova. Iz bijele osnovne površine i svedenijih bojenih polja se izdvajaju apstraktni znaci: simboli i prazni gestualni znaci. Među simbolima pronalazimo znakove ruku i stopala, matematičke oznake, jezičke intervencije. Geometrijski elementi i slični geometrijsko-linearni motivi često čine primarne sekvence Blaževićevih djela okupljajući oko sebe druge simbole i slobodne apstraktne znakove - zapisala je istoričarka umjetnosti Milica Radulović o djelima akademskog slikara mr Mladena Blaževića koja će od sjutra biti predstavljena na izložbi u Kuslevovoj kući. 
 
0
Sedmi međunarodni muzički festival počinje večeras u CNP
"A tempo" otvaraju - "Gusle moje"!
    "Korijeni, estrada, umjetnost" - moto je 7. međunarodnog muzičkog festivala "A tempo", koji koncertom "Gusle moje", u 20 na sceni "Studio", počinje večeras u Crnogorskom narodnom pozorištu.
Do 17. aprila na scenama CNP biće izvedeno još osam muzičkih programa - "Percussion dance" - STop, Slovenski tolkalni projekt, "Sega mu e majkata" - Vasil Hadžimanov band, "Slike sa izložbe" - Bojan Martinović, klavir, "Pod Lovćenom" - Veliki narodni orkestar pod vođstvom Žutog Serhatlića, Pljevaljski tamburaši, Assa voce i vokalni solisti, "Čudna jada" - Mostar sevadh reunion, "Balkan sound" - Collegium musicum, "S one strane Dunava" - Zvonko Bogdan i Osam tamburaša i "Sjever i jug" - Crnogorski simfonijski orkestar.
 
 
0
Sedmica autorskih filmova u KIC "Budo Tomović"
Ciklus otvara - "Švanova ljubav"!
    Projekcijom "Švanova ljubav", režisera Volkera Schlöndorffa, u ponedjeljak u 19 u maloj sali KIC "Budo Tomović" počinje sedmica autorskih filmova tokom koje će ljubitelji "sedme umjetnosti" imati priliku da uživaju u ostvarenjima Joela Coena, Ang Leea, Davida Cronenberga, Andreja Tarkovskog i Andreja Končalovskog.
Od utorka biće prikazivane po dvije projekcije, a na repertoaru su "Izgubljena čast Katarine Blum", "Milerovo raskršće", "Fargo", "Klopa piće, čovjek žena", "Planina Broukbek", "Kotrolori", "Rahid", "Valjak i violina" i "Solaris". 
 
0
Nova predstava Škole glume KIC „Budo Tomović“Seminar „Kako da najlakše upropastite vlastito dijete“
Premijera posvećena - roditeljima!
- „Posvećeno našim roditeljima, bez kojih ova predstava ne bi nikada nastala“ - moto je 48 polaznika - mlađe i srednje grupe - Škole glume KIC "Budo Tomović" koji će sjutra u 20 u sali "DODEST" premijerno odigrati Seminar „Kako da najlakše upropastite vlastito dijete".
Za komad rađen po tekstovima Nadežde Milenković, Jovana Sterije Popovića, Ežena Joneska, Edvarda Bonda, Dušana Kovačevića, Nađe Andrijašević i Vilijema Šekspira, dramatizaciju i režiju uradila je Marija Backović, a mentor je Petar Pejaković. Prva repriza je u subotu. 
 
0
Urednik sajta "Zona satire" nagrađen na 16.međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu
Za "Sigurnost" - "Rade Brka"!
    Urednik sajta «Zona satire» i prve satirične on-line biblioteke «Kaleidoskop», Dejan Tofčević osvojio je "Nagradu Rade Brka" za priču "Sigurnost" na 16.međunarodnom festivalu humora i satire u Kruševcu.
Tofčević je dobitnik više nagrada za satirično stvaralaštvo i kratku formu: prve nagrada za priču Zastava Satirične pozornice Žikišon 2007, Paraćin; diplome na 6. festivalu erotskog aforizma u Strumici; poslednje dvije godine bio je u najužoj konkurenciji za "Politikinu" nagradu Vlada Bulatović VIB. 
 
0
Vlada Italije odobrila donaciju od 50 000 dolara za projekat promocije kulturne baštine Cetinja
Prijestonica na listi zaštićenih?
    - Za projekat koji će biti realizovan u 2008. - u okviru programa „Kulturna baština: most ka zajedničkoj budućnosti“, čiji su pokrovitelji UNESCO i italijansko Ministarstvo inostranih poslova - predložena izrada Menadžment plana Cetinja, koji bi pospješio promociju kulturne baštine Cetinja i njenu konzervaciju, a za koji je Vlada Italije odobrila donaciju od 50 000 dolara - saopšteno je sa današnjeg sastanka ministra kulture, sporta i medija Branislava Mićunovića sa predstavnicima misije UNESCO BRESCE iz Venecije.
Takođe, razmatrana je i mogućnost da se Cetinje uvrsti u UNESCO listu zaštićenih područja Svjetske baštine i da se pristupi proceduri kandidovanja za taj status. 
 
0
Izložba studenata arhitektonskih fakulteta Podgorice i Beograda „Zaštita i razvoj – jedan koncept?“ otvorena u Kuselovoj kući
Sa Skadarskog jezera – vedre ideje!
    - Radionicu „Zaštita i razvoj – jedan koncept?“ studenti arhitektonskih fakulteta u Podgorici i Beograda, koji već godinama uspješno sarađuju, realizovali su u oktobru prošle godine na Skadarskom jezeru, uz tehničku pomoć njemačke „GTZ Montenegro“: Prezentirani radovi, objavljeni i u publikaciji, predstavljaju malo, ali značajno istraživanje studenata na temu razvojnih i graditeljskih intervencija u zaštićenom prostoru. Takođe, radovi su rezultet boravka i rada na terenu i lijepog druženja naših studenata iz kog su nikle ove vedre i slobodoumne ideje. Uživajte u kreativnim rješenjima naših studenata – proglasio je dekan Arhitektonskog fakulteta dr Goran Radović otvorenom studentsku izložbu u Kuselovoj kući. 
 
0
Izložba skulptura i crteža Velibora Pavićevića otvorena u galeriji „Centar“
Skulpture „ogoljene“, a vitalne!
- Portreti, muške i žensake figure zaustavljene u nekim snažnim psihološkim nabojima. Figure veoma jake i upečatljive izrazitosti. One su oslobođene od efekata ili od nečega što bi površinski plijenilo. Skulpture “ogoljene” do suštine, a ipak sačuvane vitalnosti – ukazao je vajar Milija Stojanović otvarajući večeras u galeriji “Centar” izložbu crteža I skulptura Velibora Pavićevića. 
 
2
Ministri kultura Crne Gore i Srbije potpisali sporazum o saradnji
Ideja ima - da inspirišu i potomke!
    - Mi smo umetnici, kreativci i samo dolazeći od muzeja dovde i u nuzeju toliko nam se ideja stvorilo da bi to bilo dovoljno za jednu godišnju akciju. Nadam se da će to samo biti inspiracija za naše naslednike da godinama i godinama to unapređuju - naglasio je ministar kulture Srbije Voja Brajović poslije današnjeg potpisivanja Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti kulture sa crnogorskim kolegom Branislavom Mićunovićem.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|