Brze Cinjenice - Kultura

0
Ministarstvo kulture, sporta i medija objavilo javni poziv za dostavljanje radova za izlaganje na Salonu Petar Lubarda
"Lubarda" čeka radove - do 20.!
       Dvadeseti oktobar poslednji je rok za autore iz Crne Gore ili koji su porijeklom iz Crne Gore, da sa likovnim djelom koje je nastalo u periodu 2004 - 2008. konkurišu za učešće na Salonu Petar Lubarda, koji se organizuje radi dodjele Nagrade Petar Lubarda za 2008.godinu.
Nagradu Petar Lubarda dodjeljuje žiri koji je imenovala Vlada Crne Gore. Novačni dio nagrade iznosi dvjesta najnižih cijena rada, a
nagrađeno djelo biće otkupljeno.

 
 
3
U četvrtak veče za merak u KIC "Budo Tomović"
Nastupaju - "Žuti" i prijatelji!
    Najpoznatiji crnogorski interpretator narodne muzike, pjevač, harmonikaš i kompozitor Šukrija Žuti Serhatlić održaće prekosjutra u 21, u velikoj sali KIC "Budo Tomović" koncert "Žuti i prijatelji".
Kao gosti šefa orkestra za aktivnosti Folkolornog ansambla „Budo Tomović“ i vođe orkestra "Podgorica", koji je posvećen očuvanju i njegovanju crnogorskog muzičkog nasleđa, nastupiće solo tenor Mirko Vuletić, duo Selimova - Želčeski i Damir Imamović.  
 
2
Izložba slika Ivane Jovanović Trostman iz Dubrovnika otvorena u Galeriji "Most"
Na otvaranju sezone - "dašak proljeća"!
    - Večeras je ovdje spoj Crne Gore, Hrvatske, Dubrovnika, jer Ivana je “Crne Gore list”, ali je rođena Dubrovkinja. Vdje se predstavlja nakon izložbe u “Plavom dvorcu” na Cetinju, istim radovima. Njene slike su eterične, poput nje. Ona je puna energije, ali toliko je i krhkosti u njoj koliko i u ovim slikama tog njenog cvijeća, koje iz ružičastog prelazi u karmin-crvenu – do eteričnosti. To je sve prozirno, prozračno, puno veselosti i u ovim jesenjim, tmurnim danima koji nadolaze Ivana je donijela dašak proljeća – ukazao je likovni kritičar iz Zagreba Andrija Seifried otvarajući večeras u galeriji “Most” izložbu slika Ivane Jovanović Trostman, umjetnice iz Dubrovnika koja se crnogorskoj likovnoj publici predstavlja sa 23 slike rađene tehnikama ulje i akrilik na platnu.
Otvaranje njene izložbe i likovne sezone u “Mostu” muziciranjem su uljepšali učenici muzičke škole"Andre Navara" i Ivana Kovačević, profesorica na Muzičkoj akademiji.
 
 
1
"Američki ugao" u utorak predstavlja djelo Tanje Bakić
Promovišu knjigu - o Madonni!
    "Madonna robinja ili kraljica“- naziv je knjige pjesnikinje, esejiste i prevodioca Tanje Bakić čiju promociju u utorak u 19 organizuje "Američki ugao".
O kritičko-sociološkom štivu koje je podijeljeno na 8. poglavlja, od čega su tri biografskog karaktera - nastalom u saizdavaštvu „Oktoiha“ iz Podgorice i „Štampar Makarija“ iz Beograda - govoriće autorka, Aleksandra Nikčević-Batrićević, profesorka američke književnosti sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Vlatko Simunović, publicista i Zoran Zonjo Marković, član "The Books of Knjige". 
 
1
JU "Muzeji i galerije Podgorice" predstavlja opus poznatog njemačkog umjetnika
U Muzeju - grafike Bazelica!
    - Realnost jeste slika, ona svakako nije na slici - ova rečenica može se smatrati suštinskom za rad poznatog njemačkog umjetnika Georga Bazelica čije će 82 grafike od sjutra do 27. biti izložene u zgradi Muzeja.
- Ova izložba na osnovu grafika nastalih u periodu između 1965. i 1992. godine ilustruje centralne pozicije djela Georga Bazelica - ističu u JU "Muzeji i galerije Podgorice" koja izložbu organizuje u saradnji sa Njemačkom ambasdom, Institutom za veze sa inostranstvom (ifa) i Gete Institutom- Beograd. 
 
1
Crnogorska - prvi put samostalna - izložba „Od Arsenala do Porto Montenegra“ otvorena na 11. Venecijanskom bijenalu arhitekture
Prvjenac pokazuje - baštinu i ideje!
    - Projekat kojim se Crna Gora predstavlja na Bijenalu arhitekture u Veneciji, dio je njene kulturne baštine, uspješno nadograđen referentnim poslovnim idejama kompetentnog tima Adriatic Marinasa.
Od Arsenala do Porto Montenegra oslikava susret starog i novog, očiglednog i nedokučivog, prošlosti i budućnosti. Spojeni u ovom jedinstvenom neimarskom djelu, nagovještavaju početak jedne nove ere sa beskrajem mogućnosti. Obasjava me bezmjerje, „m’illumino d’immenso“, kao u stihovima genijalnog Ungaretija - ukazao je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović otvarajući crnogorsku - prvi put samostalnu - izložbu „Od Arsenala do Porto Montenegra“ na 11. Venecijanskom bijenalu arhitekture. 
 
1
Crnogorska izložba »Od Arsenala do Porto Montenegra« biće sjutra otvorena na 11. Bijenalu arhitekture u Veneciji
Prvi put - samostalan nastup!
»Od Arsenala do Porto Montenegra«, naziv je projekta sa kojim će Crna Gora - ove godine prvi put samostalno - učestvovati na Bijenalu arhitekture u Veneciji, najprestižnijoj evropskoj manifestacija koja obuhvata prezentaciju projekata arhitekture iz skoro cijelog svijeta.
Crnogorsku izložbu na 11. Venecijanskom bijenalu arhitekture sju8tra u 14 otvoriće ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović.
 
 
3
Koncertom Jadranke Stojaković u utorak se zavtšava "Podgoričko kulturno ljeto"
Za kraj - zvijezda šlagera i šansona!
    Poslije 21 projekta – devet predstava, dvije izložbe, 15 arheoloških filmova, četiri književne promocije, četiri koncerata i modne revije „Summer dream“, “Podgoričko kulturno ljeto” biće završeno u utorak – koncertom Jadranke Stojaković, nekadašnje zvijezde popularne muzike ex-yu prostora, koja je svoju karijeru nastavila u Japanu.
Koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović” povratak je na crnogorsku muzičku scenu, nakon 25 godina, bosansko-hercegovačke kantautorke poznate po šansonama i šlagerima iz kasnih sedamdesetih i osamdesetih, poput neprolazne “Ima neka tajna veza”!
 
 
2
Izložba slika Vojimira Vlahovića otvorena u galeriji "Centar"
Objekte pretvorio - u simbole!
    - Njegove slike – davno su konstatovali eminentni likovni kritičari – nijesu kopije vidljivog, već izraz novog osjećanja i kreativne svijesti. Vlahović uspješno pronalazi ravnotežu između motive i interpretacije; objekte znalački pretače u simbole, opervažene naglašenom arabeskom. I sve se kod Vojmira odigrava u prvom planu, iskreno, pošteno, bojama najčešće nanesenim direktno iz tube, što njegovim slikama daje vedre akorde. Zahvaljujući upornom radu, kreativnom potencijalu, izražajnom slikarskom senzibilitetu, on je ostvario autonomni opus u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti – ukazao je, otvarajući samostalnu izložbu slika Vojmira Vlahovića u galeriji “Centar”, publicista i doajen crnogorskog novinarstva Slobodan Vuković.
Postavku čine 46 radova u akrilu koji su nastali ove godine.  
 
2
"Podgoričko kulturno ljeto"
Ispred dvorca - moda i rep!
    "Summer dream" - naziv je modne revije koja će na "Podgoričkom kulturnom ljetu" biti održana večeras u 21, na platou ispred "Dvorca Petrovića" na Kruševcu.
Pored predstavljanja mode sa podgoričkih ulica, "Summer dream" predstaviće i mlade zvijezde crnogorske muzičke scene Ninu Žižić, Dada Đurovića, Nađu Điković i rep grupu "Speedster". 
 
2
Knjiga ’Predanje o Jelenićima-Markovićima u Zeti’’ biće promovisana u KIC "Zeta"
Između korica - rodoslov!
    ‘’Predanje o Jelenićima-Markovićima u Zeti’’ - naziv je knjige profesora Miodraga Markovića iz Zete koja će sjutra u 19 biti promovisana u KIC "Zeta" u Golubovcima.
- U knjizi koja ima karakter rodoslova, autor pokušava da otrgne od zaborava, približi savremenicima i ostavi potomstvu u nasledje prošli život, prilike i dogadjaje bratstva Markovića - ukazuje u najavi organizator predstavljanja djela profesora Markovića. 
 
1
Holandska grupa "Rosenberg trio" gostuje sjutra na «Guitar Art Fluid» u KIC «Budo Tomović»
Virtuozi kombinuju - najbolje!
       - Njihov pažljivo odabran repertoar, baziran na kombinaciji autorskih kompozicija i djela velikih majstora, sa vrhunskom sviračkom tehnikom, učiniće da se ljubitelji džeza sjajno provedu i uživaju u vrhunskom koncertu - najavljuje sjutrašnji koncert holandske grupe "Rosenberg trio" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović", u 21 - urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović.
Rosenberg trio gostuje prvi put u Crnoj Gori na festivalu Guitar Art Summer Festival u Herceg Novom i u Podgorici u sklopu koncertnog ciklusa «Guitar Art Fluid» KIC. 
 
0
Pozorišna premijera na ljetnjoj otvorenoj sceni u Milješu
Igraju prvi - "Rođendan"!
    Premijera predstave „Rođendan”, koprodukcija KIC "Malesija" i KUD "Ljirija", biće sjutra u 21 izvedena na "Podgoričkom kulturnom ljetu", na ljetnjoj otvorenoj sceni u Milješu (pored Medrese).
Po tekstu Fadilja Kraja, "Rođendan" je režirao Husein Bato Dukaj, scenografiju potpisuje Đerđ Noc Martini, a muziku Leo Đokaj. Glumački zadaci povjereni su Rasimu Bećoviću, Nermini Đoković, Idrizu Đokaju, Samiri Đoković...  
 
0
Ciklus "Remek djela savremenog iranskog filma" u KIC
Za četiri večeri - osam projekcija!
    Filmovima "Djeca raja", režija i scenario Majid Majidi i "Gdje je kuća moga prijatelja", Abbasa Kiarostamia, večeras u KIC "Budo Tomović" biće nastavljen ciklus "Remek djela savremenog iranskog filma".
Ciklus zanimljive i malo poznato kinematografije počeo je sinoć, projekcijama "Bijeli balon" i "Boja raja", a u subotu i nedjelju biće prikazani "Jabuka Sib", "Kroz maslinovo granje", "Ukus trešnje" i "Krupan plan".  
 
0
Izvučene šifre 16 kompozicija koje će učestvovati na Festivalu dječje pjesme „Naša radost 2008“
"Radost" čekaju - i tri rezerve!
    - "Ja volim samo rok“, autora Nikole Radunovića, „Alfa“, Marija Merčnika i Miša Markovića, „Meduza“, Milovan Dedić/Dejan Đonović, „Sila“, Lado Leš/Ljubivoje Ršumović, „Sve za ljubav“, Minja Marković/Zorica Bajčin-Đukanović, „Duga“, Toni Dimitrijević/Zlatko Jovović, „Dežavu“, Sava Jovovića, „TMAS“, Ivana Čanovića, „ATAI“, Zorana Cvetkovića, „Zoro“, Veselin Frenki Bogićević/Zlatko Jovović, „Grčka“, Marija Dedić/Dejan Đonović, „Slatka trema“, Sanje Garić, „Zeleno“, Dijana Roganović-Bogićević/Dejan Đonović, „Lovćen 7“, Nenad Ilijić/Nedeljko Popadić i „Djeca“, Marka Klepića/Ljuba Jovovića – šifre su 16 kompozicija koje će – po odluci Selekcionog žirija, biti izvedene na Festivalu dječje pjesme „Naša radost 2008“.
Obezbijeđene su i tri rezervne kompozicije – šifra „Osmjeh“, „Ram“ i „Gaga“ – a organizator je najavio da će u revijalnom djelu nastupiti pobjednici dječjih festivala iz okruženja.
 
 
0
Hit predstava "Bitef teatra" na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Seka kao - Marija Kalas!
    Hit predstava "Bitef teatra", "Master clas" biće sjutra u 22 - u "Muzičkoj kapeli" na Kruševcu - odigrana na "Podgoričkom kulturnom ljetu".
Biografsku dramu o Mariji Kalas rezirala je Alisa Stojanovic, a igraju
Jelisaveta Seka Sablić i operski pjevači Aleksandar Stamenkovic, Tanja
Mitić, Goran Trpeski-Dima, Zoran Gavrilović i Dragan Milenković.  
 
0
Autorska izložba Aleksandra Đuravčevića na „Podgoričkom kulturnom ljetu“, otvorena u Kuslevovoj kući
Simbole tretira – kontrastima!
- Autor na intrigantan način, pomoću ogledala, eksperimentiše i sa osjećanjem perspektive i dubine, obogaćujući svoja djela novom dimenzijom, sjenkama, odnosima svjetla i tame. Emotivno, ali na intelektualan način i uz puno šarma, tretira gotovo arhetipske simbole Crne Gore. Na lovćenskom guvnu, koje za nas ima gotovo mitsko značenje, dramatično se obračunava racio sa emocijama. Guvno, ili bunar želja, strepnji i nadanja, može biti i instalacijakružnog ogledala postavljenog i da bi u njemu vidjeli svoje pravo, ili drugo lice – ukazao je sekretar Sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić otvarajući večeras na „Podgoričkom kulturnom ljetu“, u Kuslevovoj kući, izložbu Aleksandra Đuravčevića. 
 
3
Popularni bosansko-hercegovački glumac gostuje na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Zijah igra - "CABAres,CABArei"!
    Hit-predstavu "CABAres, CABArei", za koju je napisao tekst, režirao je i glumi, popularni bosansko-hercegovački glumac Zijah Sokolović odigraće na "Podgoričkom kulturnom ljetu" večeras u 22, u "Muzičkoj kapeli" na Kruševcu.
"Sokolović govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledatelje od neukrotivog smeha do ledene užasnosti, poigrava se osećajima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dve velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt".
 
 
2
Izložba ciklusa portreta „Saros“ Bratislava Medojevića otvorena u galeriji „Centar“
U svakom liku – hiljade izraza!
    - Na mojim portretima odnos očiju sa ustima diktira karakter ličnosti. To je odnos spiritualnog sa čulnim. U tom sudaru svjetlosti i tame, duhovnog i materijalnog, otpočinje kretanje, ispisuju se osnove i ocrtavaju se karakteri naše ličnosti, koji nijesu jednobrazni, nego višestruki. I svaki pokret je promjena, a svaka promjena trenutak i priča za sebe, jer svaki lik u svakom trenutku nosi u sebi na hiljade mogućnosti i izraza, ali i suprotnosti. Jedne opredjeljujemo, a drugi se se sami ispoljavaju u intezitetu i jačini ravnoj njihovoj snazi i onda kada ih ignorišemo ili ne primjećujemo – zapisao je Bratislav Medojević u katalogu za izložbu njegovog ciklusa portreta „Saros“ koju je u galeriji „Centar“ otvorila istoričarka umjetnosti Olga Perović. 
 
1
Izdavačka kuća "Meander" iz Zagreba i njen osnivač na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Veče za - dijalog i poeziju!
    Izdavačka kuća "Meandar" iz Zagreba - koja predstavlja panoramu književnosti, književne istorije i kritike, dešavanja u vizuelnoj umjetnosti, filmu i pozorištu, podstičući međunarodni intelektualni dijalog - i zbirka poezije "Ekrani praznine" Branka Čegeca, osnivača "Meandera", na "Podgoričkom kulturnom ljetu" biće večeras u 21 predstavljena ispred Muzičke kapele na Kruševcu.
Čegec je glavni urednik časopisa Quorum i Oko, prevodi sa slovenskog, koautor je panorame hrvatske savremene poezije "Strast razlike - tamni zvuk praznine". U izdanju "Meandera" objavio je knjige "Nitko ne govori hrvatski" i "Tamno mjesto". 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|