Brze Cinjenice - Kultura

1
Za Trinaestojulsku nagradu
Prijedlozi do - 1. juna!
- Prijedlozi za dodjelu Trinaestojulske nagrade mogu se podnositi do 1. juna 2009. godine - saopštilo je danas Minitarstvo kulture, sporta i medija.
 
 
0
Koncert crnogorsko-njemačkog dueta prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Na repertoaru i - Tatjanino djelo!
    Crnogorsko-njemački duo Prelvić (klavir) i Urlich von Wrochem (viola) - u sklopu ciklusa “Muzičke premijere” - prekosjutra u 20 održaće koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Međunarodni duet muzicraće djela poznatih savremenih autora 20. vijeka - američkog kompozitora Morton Feldman, koreansko-njemačkog Isanga Yuna, njemačkog klasika savremene muzike Paula Hindemitha i slavnog ruskog kompozitora Dmitria Šostakoviča. Na repertoaru koncerta biće i djelo Tatjane Prelević pisano za violu i klavir, po tekstu Nelly Saxs. 
 
0
KIC "Budo Tomović" sjutra organizuje književno veče
Avdo se vraća u Crnu Goru!
    "Avdo Međedović i njegov znameniti ep ’’Ženidba Smailagić Meha’’ - naziv je književne večeri koju sjutra u 19, u multimedijalnoj sali organizuje KIC "Budo Tomović". U Crnoj Gori, gdje je nastao 1933., ep je prvi put objavljen 2007. I ovo književno veče pokušaj je u poduhvatu, da se Avdo Međedović i njegova poezija vrate u Crnu Goru.
O jedinstvenom usmenom epu, grandioznom djelu od 12.311 stihova, dužine Homerove Ilijade, govoriće profesor dr Munib Maglajlić sa Sarajevskog univerziteta, profesor dr Novak Kilibarda-Univerzitet Crne Gore, profesor dr Šerbo Rastoder-univerzitet Crne Gore i Atvija Kerović-direktor udruženja ’’Almanaha’’ iz Podgorice. 
 
0
Uručena godišnja nagrada Ministarstva kulture za najbolji prilog objavljen u medijima u 2008., na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori
Laureat - Slavica Karadžić!
- Ovo je peta kalendarska godina u kojoj Ministarstvo culture, sporta i medija sufinansira programe i projekte u medijima, a među kojima je jedna od uvijek aktuelnih tema pitanje informisanja, uslovi života i rada RAI populacije. Veliki broj članova medijske zajednice pronašao je interesovanje svog novinarskog senzibiliteta i umijeća da da doprinos afirmaciji ove teme kao jednog vrlo značajnog pitanja za cjelokupan put Crne Gore ka evro-atlantskim integracijama - istakao je pomoćnik ministra kulture, sporta i medija Željko Rutović na današnjem uručenju nagrade novinarki Slavici Karadžić (MBC), za najbolji prilog objavljen u medijima u 2008. godini, na temu „Socijalna integracija Roma u Crnoj Gori“. 
 
0
Drugi Festival arheološkog filma otvoren u JU “Muzeji i galerije Podgorice”
Na otvaranju – “Putovanje u kolijevku Evrope”!
    - Crna Gora, iako satkana raskošnim prirodnim mozaikom, obogaćena raznorodnim kulturnim sadržajima, nažalost, još nema arheološku filmsku produkciju. Nema dokumentarnih filmova iz arheologije. Ima samo nekoliko propagandnih spotova, nešto televizijskih storija, ali sve to nedovoljno je za potpuniju prezentaciju i afirmaciju, kao i za implementaciju naše arheološke građe u standarde kulture svjetske baštine. Međutim, Crna Gora ima kulturno nasljeđe koje je poznato i priznato od svjetske naučne javnosti – Crvena stijena, Kotor, a isti status zaslužuju Stari Bar, Medun i niz drugih nalazišta – Olivera Velimirović-Žižić, prvi diplomirani arheolog u Crnoj Gori, proglasila je – večeras u JU “Muzeji I galerije Podgorice” – otvorenim Drugi Festival arheološkog filma.
Festival je otvoren projekcijama “Povratak u kolijevku Evrope”, “Troja – istinita priča” i “Život u rimskim termama”, a do petka biće prikazano još 13 filmova.
 
 
0
"Američki ugao"
Prikazuju - "Bulevar sumraka"!
    Najbolji film Billya Wildera "Bulevar sumraka" biće sjutra u 19 prikazan u "Američkom uglu".
Uvodne napomene i komentare jednog od
remek dijela noar filma, dobitnika Zlatnog globusa, daće Fulbrajt profesor Gregori Mejson.
 
 
0
Na Petom ministarskom sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope u Atini Crna Gora preuzela predsjedavanje Inicijativom
Poslije godine dijaloga - putuju izložbe!
    - Jedan od načina prezentacije modernog kulturno umjetničkog stvaralaštva jeste projekat koji želimo implementirati u narednom periodu a koji uključuje putujuću izložbu savremene likovne umjetnosti, u saradnji sa ostalim zemljama članicama Savjeta, time potvrđujući našu posvećenost u ispunjenju kulturnih ciljeva kao što je regionalna kulturna saradnja i razmjena i mobilnost umjetnika i umjetničkih radova - naglasio je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović na Petom ministarskom sastanku Savjeta ministara kulture Jugoistočne Evrope u Atini preuzela predsjedavanje Inicijativom.
Izlaganje crnogorskog ministra kulture, sporta i medija prenosimo integralno:  
 
0
Osmi međunarodni muzički festival "A tempo" biće održan od sjutra do 14. aprila
Za 10 večeri - 10 koncerata!
    Nastupom Crnogorskog simfonijskog orkestra - diriguje Aleksej Šatski, a solisti su Irina Krasko (violina) i Ivan Vukčević, viola - na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta biće otvoren 8. međunarodni muzički festival "A tempo".
Tokom 10 večeri, do 14. aprila, ljubitelji ove umjetnosti uživaće u muziciranju kvarteta violončela "Only cello", "Laibacha" iz Slovenije, Duvačkog kvinteta Budimpeštanske opere, "Big banda" RTS, kvarteta udaraljki i klavira "Quadart", slovenačkog tango ansambla "Astropia", Nažara Kožuhara i Elene Čupahine iz Rusije, Lovra Pogorelića iz Hrvatske i crnogorskih gudača sa Vedranom Kovač, solistom na klaviru. 
 
0
Predavanje u "Američkom uglu"
O ulozi SAD u raspadu YU!
Jedan aspekt procesa raspada Jugoslavije i uloge medjunarodne zajednice u tom procesu, posebno Sjedinjenih Američkih Država iznijeće nekadašnji ambasador SFRJ u Vašingtonu mr Živorad Kovačević na predavanju koje u "Američkom uglu" počinje večeras u 19.
Nekadašnji gradonačelnik Beograda, sada lider Evropskog pokreta Srbije i aktivni član Igmanske inicijative koji na FPN u Podgorici predaje Međunarodno pregovaranje, objavio je knjige Amerika I raspad Jugoslavije, Međunarodno Pregovaranje, SAD i jugoslovenska kriza, Srbija i svet: izmedju arogancije i poniznosti... 
 
3
"Antologijska ostvarenja americkog filma"
Ciklus mastavlja - "Poštanska kočija"!
    Projekcijom "Poštanska kočija", reditelja Džona Forda, u "Američkom uglu" sjutra u 19 biće nastavljen ciklus "Antologijska ostvarenja americkog filma" koji je počeo ovog mjeseca.
Uvodne napomene i komentare o arhetipu holivudskog vesterna, u kojem glavnu ulogu igra Džon Vejn, daće fulbrajt profesor Gregori Mejson.  
 
3
Koncertni ciklus "Mladi i muzika" u KIC "Budo Tomović"
Muzicira kvartet flauta!
    Kvartet flauta “Talija” izvešće djela Petra Iljiča Čajkovskog, Žaka Kastaredea, Georga Filipa Telemana, Pjetra Maskanjija, Johana Sebastijana Baha i Eugena Boca na koncertu koji će u srijedu u 20 - u sklopu koncertnog ciklusa "Mladi i muzika" - prirediti u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
"Taliju" čine studentkinje flaute Tamara Knežević, Dunja Vasiljević, Angela Mijušković i Andrea Petrović, iz klase profesora Ljubiše Jovanovića.  
 
3
Zanimljiva prezentacija američkog fotografa "Yellowstone National Park" u "Američkom uglu"
Dijeli impresije - o čudu prirode!
    Mladi američki fotograf Gregory Brackin večeras u 19, na prezentaciji "Yellowstone National Park", podijeliće impresije o čudu prirode sa posjetiocima "Američkog ugla". Prezentiraće i svoje autorske radove nastale tokom prošle godine u prostranstvima Jeloustona.
Najstariji svjetski nacionalni park utemeljen je 1. marta 1872. Rasprostire se na 8 987 kilometara kvadratnih velikom području a najvećim delom na severozapadu savezne države Vajoming na tromeđi sa saveznim državama Montana i Ajdaho.

 
 
2
Na konkursima povodom "Dana frankofonije 2009." učestvovalo više od 200 učenika iz Podgorice,Bara, Berana, Pljevalja, Herceg Novog, Kolašina i Nikšića
Uz dodjelu nagrada - izložba i predstave!
    - Pozorišna predstava „Stilske vježbe” u izvođenju polaznika kluba „Cafe Evropa”, kao i dva odlomka iz predstava „Dama” i „Vježbe dikcije i konverzacije za američke studente”, koja će odigrati dramska sekcija Gimnazije „Slobodan Škerović" uveličaće sjutrašnju svečanost dodjele nagrada najuspješnijim učesnicima - više od 200 učenika iz Podgorice,Bara, Berana, Pljevalja, Herceg Novog, Kolašina i Nikšića - konkursa koji su organizovani povodom "Dana frankofonije 2009.".
   - U Gimnaziji će biti postavljena izložba, a biće održano i nadmetanje najboljih crnogorskih srednjoškolaca u diktatu na francuskom jeziku - ističe predsjednica Udruženja profesora francuskog jezika Crne Gore Milica Šćepanović. 
 
2
Na Cetinju uručena nagrada "Petar Lubarda" za 2008. i otvoren prvi likovni salon koji nosi njegovo ime
Prvi laureat - Pavle Pejović!
- Naša pažnja večeras usredsređena je na djelo laureata nagrade “Petar Lubarda”, na vajara Pavla Pejovića. Ocijenjeno je kao izuzetno, djelo snažnog i prepoznatljivog stvaraoca koje potvrđuje tragalački izraz, koje nosi autentičnu poetiku modernog skulptora i majstora obrade univerzalnih tema - naglasio je predsjednik Vlade Crne Gore uručujući večeras na Cetinju državnu nagradu "Petar Lubarda" prvom laureatu, za djelo "Kolijevka za umirućeg".
Istovremeno, ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović otvorio je prvi likovni salon koji nosi ime "najistaknutije slikarske figure 20. vijeka". 
 
2
Tradicionalna, 64. izložba ULUCG u Umjetničkom paviljonu
Najbolja - Jankovićeva retrospektiva!
       Retrospektivna izložba crnogorskog slikara Filipa Jankovića, koja je27. juna prošle godine bila otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu, sinoć, na otvaranju tradicionalne, 64. izložbe ULUCG u Umjetničkom paviljonu, proglašena je najboljom u 2008.
Nagrada "Milunović Stijović, Lubarda" pripala je Vahidi Hasanagić Nimanbegu za slikarstvo, vajaru Miju Mijuškoviću za skulpturu i Jeleni Jovančov za grafiku.
 
 
2
Predavanje gostujuće Fulbrajt profesorke o drugom talasu američkog feminizma u "Američkom uglu"
Od kritika braka do - žene od karijere!
    "Drugi talas američkog feminizma: tema braka i povratna reakcija" - predavanje je koje će sjutra u 19 gostujuća Fulbrajt profesorka dr Barbara Hasi održati u "Američkom uglu".
Predavanje dr Hasi predstavlja kratak pregled feministickih kritika “teme braka“ i popularnih tradicionalnih predstava braka, naročito brojnih u šezdesetim i sedamdesetim godinama dvadesetgo vijeka. Ove kritike su osvajale nove prostore za žene, ali istovremeno, vodile i povratnoj reakciji, koja se tokom osamdesetih iskazala u ekstremnom predstavljanju žene od karijere. 
 
2
"Legende" večeras gostuju u KIC
Pjesmama podstiču - najiskrenije emocije!
       "Legende" će pjesmama poput       "Četrdesete ”, „ Ne pitaj ”, „ Sat otkucava ”, „ Noćas ”, publiku podstaknuti na najiskrenije emocije. Grupa je do sada uvek nailazile na odličan prijem kod domaće publike stoga verujemo da će i ovogodišnji koncert biti muzički dogadjaj koji se sa nestrpeljenjem očekuje - pručuju tekstopisac Zoran Dašić, sjajni vokal Ivan Milinković i ostali članovi popularnog etno-pop sastava koji će večeras u 20 - u sklopu turneje - nastupiti u velikoj sali KIC "Budo Tomović" 
 
2
Projekat umjetničkog teatra i podgoričkog benda u KIC
Glumci i muzičari igraju - "cool"!
    "Sve je to cool" - projekat je Umjetnickog teatra i podgorickog benda "Krug" koji će sjutra u 20 biti odigran u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
U predstavi ucestvuju glumci Marko Kosovic, Jovana Dendic, Sabina, Beganovic, Buba Kankaras i Blagoje Kuzman. Tekst i rezija djelo su Bosiljke Kankaraš, scenografiju je uradio Dražen Miljanovic, a muzičke efekte Milica Kankaraš.
 
 
2
Tradicionalna manifestacija, koju organizuje Francuski kulturni centar, biće večeras otvorena u KIC
Dani za - frankofoniju!
    Kompozicijama francuskih autora - Iva Dutoja, Kloda Debisija - koje će izvesti mladi interpretatori udruženja "Avenir" iz Herceg Novog, pozorišnom predstavom i pjesmom u izvođenju frankofone trupe «Mon pote», srednje škole «Niko Rolović» iz Bara i pozorišnim djelom Gi de Mopasana «La Parure» - odigraće ga Anastasija Nedović, Magdalena Nedović, Jasmin Dreić, Milica Popović, Nevena Turković, Maja Sćekić, Branislava Suplegav - večeras u 18, u velikoj sali KIC "Budo Tomović" počinju "Dani frankofonije".  
 
1
Film "Ko je ubio princezu Mond?" večeras u "Američkom uglu"
Režirali i izveli - dvoje umjetnika!
Eksperimentalni film "Ko je ubio princezu Mond?", koji su prema istoimenoj priči Moriana Lagartija režirali i izveli autor teksta i beogradska slikarka Jelena Zagorčić, večeras u 20 biće prikazan u "Američkom uglu".
   Film je pokušaj Vladimira Kosića, avangardnog umjetnika iz Nikšića da ispriča priču o traumatičnim odnosima među likovima kakve obično možemo naći u bajkama. U šaroliki nevini svijet sa visoko formalizovanom komunikacijom prodire surovost mržnje, podozrivisti i nemoći da se prevaziđe opsjednutost narcisoidnom imaginacijom...Film je nastao u produkciji "Bizarre Bazaar", a muzika je Cat-O´-Nine-Tails.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|