Brze Cinjenice - Kultura

2
Izložba radova Darka Drljevića otvorena u galeriji „Most“
Karikaturista "preplivao" - u slike!
- Njegova karikatura dobrim dijelom već je bila slika. Obogaćen iskustvom koje je stekao u mukotrpnom smišljanju karikature i duhovitog crteža do njegove konačne realizacije, Drljeviću nije bilo teško da iskoči iz omeđene ideje na zadatu ili slobodnu temu i da smjelo kroči na široko polje slikarstva. Iz plahovite i uzburkane vode karikature zaplivao je kroz malo mirnije, ali znatno dublje vode slikarstva. Ali, za dobrog plivača nema opasnosti, jer on ne traži slamku spasa već novu tačku na širokom horizontu do koje želi doplivati. Darkovi horizonti široki su i jasni, a on zna kako do željenog cilja – ukazao je karikaturista Luka Lagator otvarajući večeras u galeriji „Most“ izložbu slika kolege Darka Drljevića, predsjednika Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog FECO Montenegro, osnivača humorističkog lista „Tuš“ i organizatora prvog međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007.  
 
2
Slika dana
FIAT!
 
 
2
Predstavom "Pod svijećama" večeras u KIC počinje "FIAT 08."
U "osvajanje grada" - kreću lutke!
       Lutkarskom predstavom "Pod svijećama" francuske trupe "Garin Trousseboeuf" večeras u 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović" počinje sedmi Festival internacionalnog alternativnog teatra. Na "FIAT 08", čiji je moto "osvajanje grada", do 2. juna biće izvedeno devet teatarskih ostvarenja iz pet zemalja.
Režiju i lutke za večerašnji komad - realizovan sa Francuskim kulturnim centrom - uradio je Patrick Conan, a igraju Jean-Louis Ouvrard, Patrick Conan, Aude Rivoisy. 
 
2
Izložba „Bokeljski motivi“ makedonskog slikara Ljubomira Belogaskog „Bokeljski motivi“ otvorena u Kuslevovoj kući
Na platnima sačuvao - ljepotu Boke!
    - Ciklus „Bokeljski motivi“ sadrži oko sto umjetničkih djela. Belogaski je radio cikluse sa pejzažima i motivima iz mjesta u kojima je boravio. Smatra se da mu je Crnogorsko primorje kao prostor najdublje prodro, što mu je dalo inspiraciju da izrazi svoja unutrašnja osjećanja i raspoloženja u stvaranju ovog ciklusa. Umjetnik nas večeras sa svojim „Bokeljskim motivima“ prenosi nam ljepotu Bokokotorskog zaliva i njegove okoline – Dobrote, Mua, Prčnja, Perasta i plavog bisera – Crnogorskog primorja. U ovim fantastičnim primorskim pejzažima Belogaski je nalazio unutrašnje sadržine – tišinu veličanstvenog mira – ambasador Republike Makedonije u Crnoj Gori Stefan Nikolovski proglasio je večeras u Kuslevovoj kući otvorenom izložbu slika „Bokeljski motivi“ Ljubomira Belogaskog, jednog od začetnika savremenog makedonskog slikarstva.
Autor izložbe je Dora Andova Foteva, a postavka će biti izložena 15 dana.
 
 
2
Novo izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra startuje 26. maja
"FIAT" plesom - osvaja grad!
    - Novo izdanje Festivala internacionalnog alternativnog teatra – „FIAT 2008.“ startuje 26. maja, kada lutkarskom predstavom „Pod svijećama“ kreće u – „osvajanje grada“! Publiku i grad „FIAT“ će pokušati da još jednom osvoji do 2. juna programom koji je sačinjen od devet pozorišnih predstava iz pet zemalja – bazirane su na plesu, a premijera je „Inoćento“ Džonija Hodžića - izložbama slika „Jedan čovjek – jedna slika“, projekcijama kratkih filmskih formi „Retrovizor“ i muzičkim performansima „Mala noćna muzika“, svake noći na terasi KIC „Budo Tomović“ – najavili su na današnjoj press konferenciji direktorka KIC „Budo Tomović“ Žana Filipović i članovi Savjeta „FIAT“ Zoran Šoškić i Džoni Hodžić. 
 
2
Jedan od začetnika savremenog makedonskog slikarstva, Ljubomir Belogaski izlaže od sjutra u Kuslevovoj kući
Umjetnik makedonski - motivi bokeljski!
    - „Bokeljski motivi“-- naziv je izložbe djela Ljubomira Belogaskog, jednog od najznačajnijih makedonskih slikara i začetnika makedonskog savremenog slikarstva, koja će sjutra u 20 biti otvorena u Kuslevovoj kući.
Ciklus „Bokeljski motivi" - zauzima dominantno mjesto u stvaralaštvu umjetnika koji je, u znak ljubavi i poštovanja prema gradu u kojem je živio i stvarao, zavještao legat svojih djela Muzeju grada Skoplja.  
 
2
"Festival mladih" biće održan sjutra i u subotu na Trgu Republike
U centru - kreativni!
    Dvadeset grupa mladih iz Podgorice, Nikšića, Bara, Šavnika, Ulcinja i Kotora predstaviće se kroz različite umjetničke izraze - performanse, predstave, plesne koreografije, muzičke nastupe, programske radio-emisije, filmske projekcije, autorske stihove, izložbe fotografija, likovnih radova i nakita - sjutra od 18 i u subotu na Trgu Republike, na "Festivalu mladih" koji organizuju Forum Mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) u saradnji sa Turističkom organizacijom Podgorice i glavnim gradom, uz podršku KIC "Budo Tomović" i Muzičkog kulturnog centra Podgorica. 
 
1
"Muzika i mladi" u KIC "Budo Tomović"
Izvode - šaljivu "Rustikanu"!
    Operu „Artilerija Rustikana“ savremenog makedonskog kompozitora Rusea Paunovskog - koju su premijerno izveli na Dan škole - učenici i profesori Umjetničke škole „Vasa Pavić“ izvešće - u sklopu ciklusa Muzika i mladi" - i sjutra u 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
U šaljivoj preradi Maskanjijeve „Kavalerija rustikana“, prilagođenoj balkanskom duhu i melosu, učestvuju hor i orkestar Umjetničke škole „Vasa Pavić“ i solisti Olivera Tičević, Kaća Zenović, Jelena Đorđević, Marko Kovač i Ivan Čanović. Vokalno-instrumentalnim ansamblom diriguje Zoja Đurović.  
 
1
Povodom Dana državnosti glavni grad pripremio bogat kulturno-zabavni program
Gostuje - "Van Gogh"!
    Koncert beogradskog sastava "Van Gogh" na stadionu malih sportova pod Goricom - kao predgrupe nastupiće "Rolly" i "Grim" - dio je bogatog kulturno-zabavnog programa koji je povodom Dana državnosti pripremio glavni grad.
U isto vrijeme - u 21 - kada počne svirka, biće priređen i vatromet.
Obilježavanje dvodnevnog državnog praznika u organizaciji Podgorice počeće u srijedu u 11, predstavom "Gradskog pozorišta" "Ah, šta sve mora jadno dijete" u Muzičkoj kapeli na Kruševcu.

    
 
1
Crna Gora prvi put učestvuje u proslavi “Noć muzeja”
Muzeji otvoreni - do zore!
    Muzeji i galerije širom Crne Gore otvoriće danas vrata za posjetioce i ponudiće im raznovrsne programe - do zore!
Ove godine Crna Gora se uključuje u proslavu “Noć muzeja”, manifestaciju koja se 17. maja proslavlja u gradovima širom Evrope od 1978. Jedinstvena svečanost omogućava jedan od najintenzivnijih osjećaja kulture i kulturne pripadnosti, jer se u ovoj posebnoj noći posjetiocima muzeja širom Evrope omogućava da kroz spoj stvaralaštva i kulturne baštine svoje zemlje podstiču osjećaj pripadnosti sopstvenom kulturnom identitetu, koji je i integralni dio jedinstvenog evropskog kulturnog identiteta. 
 
1
Izjava ministra kulture, medija i sporta Branislava Mićunovića povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja
Praznik koji - slavi nasljeđe!
    - Bez svijesti o sebi, svojoj državi i svojoj prošlosti ne možemo izgraditi ni koherentnu sliku svijeta, kojom svakodnevno pokušavamo da se zaogrnemo - poručio je ministar kulture, medija i sporta Branislav Mićunović povodom 18. maja, Međunarodnog dana muzeja.
   Mićunović je pozvao građane Crne Gore da posjete muzejima uvrste u sopstveni kulturni program, a zaposlenima u muzejskim ustanovama čestitao praznik koji slavi vrijednosti kulturnog nasljeđa i podsjeća na značaj ustanova za očuvanje crnogorske baštine i tradicije. 
 
1
Večeras i sjutra u KIC 3. Smotra kratke video forme
Prve večeri - domaći radovi!
    Devetnaest kratkih filmova crnogorskih
autora večeras, sjutra kratki filmovi "Clermont-Ferrand" festivala u Francuskoj (najbolji radovi iz 2006), kao i izbor najboljih filmova sa Festivala novog filma i videa, Alternative film/video 2007, u Beogradu i nekoliko kratkih filmova iz "Centra za talente", Pancevo - na programu su treće Smotre kratke video forme u sali "DODEST" KIC "Budo Tomovic".
 
 
1
JU Muzeji i galerije Podgorice prvi put u subotu organizuje „Noć muzeja“
Prva noć – da se (d)oživi kultura!
    Multimedijalnim programom čiji je cilj da tokom jedne noći svim zainteresovanim građanima iz zemalja Savjeta Evrope predstavi muzejsko-galerijske postavke koje baštine kulturu naše države, JU „Muzeji i galerije Podgorice“ prvi put u subotu učestvovaće u manifestaciji „Noć muzeja“:
Program-prvjenac biće otvoren nastupom kamernih ansabala Muzičke škole „Vasa Pavić“, a uslijediće predavanja, izložbe, filmske projekcije, video prezentacije, aukcije, razigraće se balerine i folklorni ansambli, sviraće guslari...biće živo u dvorištu Kuslevove kuće, ispred knjižare „Karver“, u „Banji“, na obali Ribnice. Galerije će raditi do tri ujutro, a „najduža kulturna noć“ biće završena koncertima Žutog Serhatlića i „Piva jazz banda“.
 
 
1
Treći Međunarodni podgorički sajam knjiga otvoren u Distributivnom centru
„Učitala se“ – „književna republika“!
    - Svi smo mi jedna velika književna republika, ali se prepoznajemo i kao književna republika štokavskog jezika. Po sajmovima od Pule, Rijeke, Zagreba, Beograda, Banjaluke, Sarajeva, Podgorice...kao ljudi koji čitamo jedne iste knjige, ili možemo u isto vrijeme da prepoznamo da su to različiti autori koji su napisali različite knjige. Jer, isti a različiti jezik traži ne samo da se nađemo u svojoj bliskosti, nego da se prepoznamo i da se priznamo u svojim različitostima. Zato se ovdje osjećam kao kod kuće, kao predstavnik književne republike svih nas koji razumijemo sve ovo što je napisano u ovim knjigama ovdje – ukazao je filozof i predsjednik PEN centra BiH Ugo Vlaisavljavić otvarajući večeras – u ime zemlje gosta-domaćina - 3. Međunarodni podgorički sajam knjiga u Distributivnom centru.
Pod sloganom „Učitaj se“, „kulturna svetkovina u čast knjige i pisane riječi“ okupila je preko 100 izdavača koji će se predstaviti do 19. maja.
 
 
1
"Muzika i mladi"
Nastupaju - sopran i pijanista!
    Dva koncerta - večeras nastup soprana Olivere Tičević, a u četvrtak pijaniste Nikole Vučkovića - u sklopu ciklusa "Muzika i mladi" biće priređeni u KIC "Budo Tomović".
Učenica trećeg razreda umjetničke škole "Vasa Pavić" u klasi profesorice Marine Cuce Franović, izvešće program koji čine djela Skarlatija, Martinija, Mocarta, Hendla, Čajkovskog, Franka, Šuberta, Rubinštajna, uz klavirsku saradnju Marije Vujanović. Vučković, koji pohađa magistarske studije u klasi profesora Vladimira Bočkarjova, interpretiraće muziku Franca Lista. 
 
1
Slika dana
Učitaj se!
 
 
0
Ministar kulture, sporta i medija sastao se sa šefom delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori
Pomoć za - očuvanje baštine!
- Kultura ima najvažniju ulogu da povezuje i produbljuje odnose među zemljama - konstatovali su ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović i šef delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer.
Maurer je ocijenio da Crna Gora ima izuzetno vrijedno i bogato kulturno nasljeđe i izrazio spremnost Evropske komisije da pomogne i one projekte Ministarstva kulture koji imaju za cilj očuvanje i valorizaciju kulturne baštine, kao i pristupanje programima Evropske unije, koji će biti od velikog značaja za kulturu Crne Gore.

 
 
0
Samostalna izložba slikara Toma Pavićevića “Male kućne čarolije” otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Thanatos i Eros - za dva toka!
    - Slikarstvo je za Toma Pavićevića slikanje, a ne samo slika – neprekidno dalje slikanje. Generirane takvim stavom i osjećanjem umjetnosti mogu se razumjeti mjene u njegovom opusu i različiti načini formalizacije slika. Thanatos i Eros kao ključne , fundamentalne okosnice egzistencije određuju dva velika paralelna toka u njegovom slikarstvu. “Male kućne čarolije” i naslovom impliciraju ironičan odnos umjetnika prema kiču i ideologiji, tabuu i kultu ličnosti jer u nekim djelima inkorporira reprezentativne fotografije Tita, otvarajući problem “ikonizacije” vođe kao temeljni simbolički element političke ikonografije, “slike moći i moć slike” – ukazala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević otvarajući večeras samostalnu izložbu “Male kućne čarolije” slikara Toma Pavićevića u Umjetničkom paviljonu ULUCG. 
 
0
Izložba slika Milovana Mikija Radulovića otvorena u galeriji “Centar”
Cjeline plijene – toplinom!
    - Ovom prilikom Radulović se predstavlja sa 25 najnovijih slika galerijskog formata, rađenih tehnikom ulje na platnu. Likovno stvaralaštvo Mikija Radulovića zasigurno pripada figuralnom konceptu. Zato, njegovo nadahnuto slikarstvo je duboko lirično, veoma izmaštano i nadasve bajkovito. Na njegovim slikama sve se dešava sa one strane realnosti, sa one strane razumnog, sve je u sferi intimnog, krajnje podsvjesnog. Sve je čarobno ukomponovano u harmonizovane cjeline, koje naprosto plijene nježnošću i toplinom. Radulocić slika opušteno, lepršavo i lako – naglasio je slikar i likovni kritičar Slobodan Slovinić predstavljajući večeras u galeriji “Centar” slike nikšićkog umjetnika koji je pripadao grupi “Generacija 9”.  
 
0
Od sjutra do 14. maja film „Život u ružičastom“biće prikazivan u KIC "Budo Tomović"
Sedmica za - Edith Piaf!
    Od sjutra do 14. maja film „Život u ružičastom“ u režiji francuskog reditelja Olivijea Dana, biće prikazivan u KIC "Budo Tomović".
Drama Oliviera Dahana “La Vie en Rose”, nazvana po jednoj od najpoznatijih pesama glavne junakinje, prikazuje put koji je Edith Piaf (Marion Cotillard) prešla od odrastanja u siromašnom kvartu Pariza do statusa vrhunskog svjetskog zabavljača. Snimljen više od 40 godina nakon njene smrti, film prikazuje njen buran život i skandal koji je često bacao sjenku na njenu karijeru. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|