Brze Cinjenice - Kultura

1
Prva samostalna izložba crteža Mirne Petrušić otvorena u “Blues baru”
Emocije “eksplodiraju” – tušem!
    - Crteži su rađeni tehnikom tuš i lavirani tuš. Nastali su u prethodnih par mjeseci, nešto malo ih je iz ranijeg perioda. Predstavila sam 20 radova koji su plod nekih unutrašnjih impulsa. Radovi su jako dugo u meni, u nekoj emociji koja odjednom izađe. Zbog toga radim tušem, volim da bude ekssplozija, da taj neki naboj izbacim odjedanput. Ova tehnika najviše odgovara mom senzibilitetu - istakla je za "FiveW PG" umjetnica Mirna Petrušić, čija je prva samostalna izložba crteža otvorena od večeras u "Blues baru".  
 
1
Bivši pjevač i klavijatrista kultne hrvatske grupe u srijedu gostuje u KIC
Akijevo i - veče "Parnog valjka"!
    Bivši pjevač i klavijatrista kultne hrvatske grupe, Aki Rahimovski gostuje u srijedu u KIC "Budo Tomović", gdje će - u velikoj sali, u 20 - održati koncert “Veče Parnog valjka”.
Rahimovski će izvesti popularni rerpertoar ove grupe, sa kojom je trideset godina gradio svoju karijeru. Pored toga, predstaviće i kompozicje sa solo albuma „U vremenu izgubljenih“.  
 
1
10. „Ex-Yu FEST“ večeras završava u Kotoru, Tivtu i Beranama
Jubilarni nastavlja - u glavnom gradu!
    Projekcija „Ničiji sin“ večeras je na programu 10. „Ex-Yu FESTA“, a do njegovog kraja – 18. marta – u KIC „Budo Tomović“ biće prkazani „Golemata voda”, “Drug Crni u NOB” i dječiji film “Princ od papira”.
- Deseti festival filmskih ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije EX YU FEST 09 - “Deset za deset” – većeras završava u Kotoru - projekcijom makedonskog filma “Golemata voda” - u Tivtu - projekcijom slovenačkog “Petlov doručak” - i u Beranama - projekcijom crnogorskog filma “Gledaj me” – ističe promo manager festivala Tatjana Čolović.
 
 
1
Godšnji koncert Folklornog ansambla i narodnog orkestra KIC-a ,,Budo Tomović"
Program "prošaran" igrama!
    Jedan od ansambala sa najdužom tradicijom u Crnoj Gori - ove godine proslavlja 63 godine uspješnog rada - Folklorni ansambl i narodni orkestar KIC ,,Budo Tomović” prirediće godišnji koncert u utorak, u 20 - u velikoj sali KIC.
Na programu su koreografije iz Crne Gore, Spiča (Vrsute), Vlaške igre, igre iz Dobrote i Škaljara, albanska igra Šota, igre iz Vranja, igra Bela Rada, Ciganska igra i Šokačke igre, a nastupiće i vokalni solisti Draško Vulanović i Jelena Đorđević. 
 
1
Sjutra u KIC promocija romana "Despa", Kralja Nikole I Petrovića Njegoša
Glavni lik - Knjaginja Despa!
    Promocija istorijskog romana Despa, poslednjeg crnogorskog suverena, Kralja Nikole I Petrovića Njegoša, biće održana sjutra u 18 u multimedijalnoj sali KIC "Budo Tomović".
Konzervaciju romana, u kojem glavnu ulogu ima Knjaginja Despa, supruga Đurađa Balšića i kćer Kneza Lazara, uradila je Milena Martinović, a za štampu su ga priredili profesor dr Adnan Čirgić i Aleksandar Radoman. Izdavač je Matica crnogorska i Institut za crnogorski jezik i jezikoslovlje „Vojislav P. Nikčević“. 
 
0
Rekli su - Voja Brajović, doajen ex-Yu glumišta
Lapsus koji mi se dopada!
    - Drago mi je da ste tu i nadam se da vam je drago što smo tu! I da se osvrnem na lapsus koji je direktor „Ex-Yu FEST“ napravio, a taj lapsusus strašno mi se dopada – festival domaćih filmova iz ex- Jugoslavije!
- To i jesu domaći filmovi i nama je privilegija na ovim prostorima što možemo da se razumijemo bez titla i simultanog prevoda – ukazao je doajen ex-YU glumišta Voja Brajović.
 
 
0
Večeras u CNP, crnogorskom premijerom "Turneje", počinje 10. festival filmskih ostvarenja sa prostora bivše Jugoslavije “Ex- Yu FEST 09”
Eksluzivno igraju - Maradona i Severina!
    - Deseti, jubilarni “Ex-Yu FEST” počinje crnogorskom premijerom filma Gorana Markoviča “Turneja”, večeras u 20, u CNP. Nadam se da ćemo dogovoriti njegovu distribuciju širom Crne Gore. Ovo je kulturni projekat na državnom nivou, jer osim Podgorice, uključrna su još četiri grada – Kotor, Tivat, Berane i Kolašin.Premijerno će biti prikazan i “Maradona”, a kao predstavnik Slovenije dolazi nam “Petlov doručak”. Kuriozitet je da se u jednoj manjoj roli pojavljuje i Severina. Kao predstavnici Hrvatske ove godine su novi film Zrinka Oreste “Iza stakla”, “Ničiji sin” – koji je otvorio mostarski festival i “Kino Lika”, film o kojem idu totalno oprečna mišljenja, od totalnog plusa do minusa. “Čuvari noći” ovogodišnji su predstavnik BiH, predstavnik Makedonije je “Golemata voda”. Konačno, imamo i crnogorskog predstavnika, novi film Marije Perović “Gledaj me”. Reviju će zatvoriti dječji film “Princ od papita” - naglasio je izvršni direktor “Ex-Yu FEST” Miodrag Popović na današnjoj press-konferenciji, najavljujući kult(ur)nu manifestaciju.
Organizatori "Ex-YU FEST" - održava se pod sloganom "10 za 10", pokroviteljstvom T-com i i uz podršku ministarstava kulture i finansija - napomenuli su da je ovo ekskluziva, jer filmova nema u redovnoj distribuciji! Sve projekcije - do 18. marta - u KIC "Budo Tomović", u Kotoru u kinu "Boka" i u centrima za kulturu u Kolašinu, Tivtu i Beranama počinju u 20.  
 
0
Premijerom filma Gorana Markovića sjutra počinje "Ex-YU FEST"
Reviju otvara - "Turneja"!
    Premijernim prikazivanjem ostvarenja reditelja Gorana Markovića, sjutra - u 20 u CNP - svečano će biti otvorena tradicionalna manifestacija "Ex-YU FEST". U organizaciji istoimene NVO - pokrovitelj je T-com - a pod sloganom "Deset za deset", ljubiteljima "sedme umjetnosti" u Podgorici, Kolašinu, Kotoru, Tivtu i Beranama do 18. marta biće prikazano 10 djela pet kinematografija sa prostora bivše Jugoslavije.  
 
0
Produkcija Arhitektonske prakse "Studio Grad" predstavljena na večeras otvorenoj izložbi u galeriji “Art”
Istovremeno - heterogeno i homogeno!
    - Pred nama je ovdje večeras prikazano preko 40 projekata i objekata jedne mlade arhitektonske grupe koja djeluje na ovim prostorima, a svojim radovima prevazilaze ove prostore. To su kolege Veljko Radulović, braća Đorđe i Branislav Gregović i Ivan Milošević. koji formalno djeluju od 2007. Ona struktura koju ćete ovdje vidjeti i ocjeniti jeste da je struktura njihovog rezultata zapravo dualističke prirode. Sa jedne strane, vidjećemo heterogenost po svakom pitanju – sadržaja, pristupa, koncepta, čak i izraza – a sa druge strane vidjećemo jedinstvo autorskog rukopisa do određene mjere. To je taj dualitet – heterogeno i homogeno u isto vrijeme - ukazao je arhitekta Ivan Rašković, profesor na Tehničkom fakultetu u Beogradu, otvarajući izložbu Arhitektonske prakse "Studio Grad" u galeriji "Art". 
 
0
Dvije decenije rada posvećene muzici Svetlana Raičković obilježiće koncertom u KIC "Budo Tomović"
Za jubilej - autorsko veče!
    Dvadesetogodišnji rad posvećen muzici, pedagoškom radu i komponovanju Svetlana Raičković obilježiće u subotu - u velikoj sali KIC "Budo Tomovič", u 20 - koncertom u sklopu projekta „Tajne ženske ćudi“.
Kompozicije i gosti koje je Svetlana odabrala za autorsko veče povodom jubileja presjek su bogatog opusa autorke koja živi i stvara u Podgorici. Repertoar različitih žanrova i stilova, sa akcentom na lijepom pjevanju i balansu emocije i tehnike, zadovoljiće sve kriterijume, uzraste i ukuse. 
 
0
Beogradski teatar "FaVI" gostuje u KIC "Zeta" i "Budo Tomović"
Od svakodnevnice - urnebesna komedija!
    Urnebesnu komediju „Samo da znaš koliko te volim“ - kompilaciju i dramatizaciju zbirki novela italijanskog proznog pisca Antonija Amurija „Kako ubiti suprugu i zašto“ i „Kako ubiti supruga bez suvišnih zašto“, koju je uradio Duško Anđić - beogradski teatar "FaVI" odigraće sjutra u 20 u KIC "Zeta" u Golubovcima, a u četvrtak u 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Duhovitu priču o svakodnevnici u iskonskoj zajednici muškaraca i žena na sceni "pričaju" Milenko Pavlov, Ljiljana Đurić. Scenograf i kostimograf komada je Ružica Ristić, a muziku je izabrao Vladimir Racković. 
 
0
Nova predstava "Gradskog pozorišta" sjutra na Cetinju, a prekosjutra u Podgorici
"Seksualno vaspitanje" u "Zetskom domu"!
    Nova predstava "Gradskog pozorišta", "Instant seksualno vaspitanje", premijerno izvedena prije mjesec dana, sjutra u 20 gostovaće u "Zetskom domu" na Cetinju, a u četvrtak u 20 u KIC "Budo Tomović".
Drama poznatog srpskog scenariste i dramskog pisca Đorđa Milosavljevića osnovni je dramski predložak po kome je napravljena ova predstava na Večernjoj sceni "Gradskog pozorišta" Podgorica, u režiji Nikole Vukčevića, umjetničkog direktora ove kuće. 
 
0
Koncert "Camerata Academica" sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na programu - virtuozna djela!
    Virtuozna djela Antonija Vivaldija (L’Estro armonico a-moll op.3, no. 8 i Concerto d-mill op. 3, no. 11), Johana Sebastijana Baha (Koncert za violinu i orkestar a-moll) i Franca Vaksmana (Carmen Fantasie) na programu su koncerta koji će gudački orkestar "Camerata Academica" - sastavljen od profesora i studenata Muzičke akademije na Cetinju, a vodi ga prof. Miran Begić, koncert majstor - sjutra u 21 održati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
   Uz orkestar Camerata Academica nastupiće ugledni solisti - Miran Begić, violina, Jaroslav Nadrzycki, violina, Tanja Bogdanović, violina i Igor Perazić, violončelo. 
 
0
Od marta do maja "Američki ugao" prkazivaće američke antologijske filmove
Ciklus otvara - Charles Chaplin!
    Predavanjem gostujućeg Fulbrajt profesora Gregorija Mejsona i projekcijom "Charles Chaplin and Gold Rush", sjutra u 19 "Američki ugao" počinje novi ciklus filmskih dešavanja.
Od marta do maja posjetioci "AC" moći će da se upoznaju sa antologijskim ostvarenjima američkog filma.  
 
0
Dokumentarni film Crnogorske kinoteke "Crna Gora u filmskim žurnalima" biće u srijedu prikazan u KIC
Pojedini zapisi - prvi put!
    Dokumentarni film Crnogorske kinoteke "Crna Gora u filmskim žurnalima" biće - u sklopu projekta "Crna Gora jedna kulturna adresa" - prikazan u srijedu u 20, u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Film predstavlja filmske zapise koji su snimljeni u Crnoj Gori od 1949. do 1970. Prvi put će se vidjeti po nekoliko žurnala.
Do sada mnogi žurnali nisu prikazivani, tek naporom crnogorske kinoteke da izradi nove
pozitiv kopije omogućeno je gledaocima da sagledaju poslijeratni razvoj Crne Gore.  
 
2
Izložba djela akademskog slikara iz Andrijevice Raduna Marsenića otvorena u galeriji "Centar"
Na svakoj slici - poetika!
    - Na njegovim slikama, bez puno eksperimentisanja bojama, uočava se jedan učen pristup umjetnosti, disciplinovan u mjeri koja ne opterećuje. Na svakoj slici nazire se poetičnost, lirski tonovi i osjećaj svijeta gotovo pjesničkog senzibiliteta – ukazao je knjiuževnik Pavle Goranovič, otvarajući večeras u galeriji „Centar“ samostalnu izložbu slika akademskog slikara iz Andrijevice Raduna Marsenića. 
 
2
Samostalna izložba djela Hilmije Ćatoviča otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Opusom dominira - pejsaž!
    - U suštini stvaralaštvo Hilmije Ćatoviča predstavlja pikturalni oblik intimnog dnevnika sačinjenog od realno-nerealnih fragmenata objedijenih u prostoru slike –zapisao je likovni kritičar Srđan Marković u katalogu za izložbu djela Hilmije Ćatovića, umjetnika koji „pripada danas dosta rijetkoj vrsti slikara što su pejsaž prihvatili kao dominantnu temu u svom stvaralaštvu", koja je večeras otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG.
Postavku čini četrdesetak radova u tehnikama ulja i akrilika na platnu, 
 
2
Ministarstvo kulture, sporta i medija pokrenulo proceduru pristupanja Programu Evropske unije Kultura 2007. – 2013.
Promovišu mobilnost - kulture i umjetnosti!
    Ministarstvo kulture, sporta i medija Crne Gore je pokrenulo proceduru pristupanja Programu Evropske unije Kultura 2007 – 2013., čiji je cilj promovisanje transnacionalne mobilnosti ljudi koji rade u kulturnom sektoru, podršku transnacionalnoj cirkulaciji kulturnih i umjetničkih radova i proizvoda, i promociju međukulturnog dijaloga.
Za Program je odgovoran Generalni Direktorat za obrazovanje i kulturu Evropske komisije i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu koja djeluje pod nadzorom Evropske komisije.
Integralno prenosimo tekst Ministarstva kulture, sporta i medija o ovom programu:  
 
2
"Američki ugao" ove sedmice organizuje dva zanimljiva predavanja
Prvo - noć sa Billie Holiday!
    "Billie Holiday night" u četvrtak u 19 i “Ethnic/cultural diversity in the U.S. election of Barack Obama" u petak u 10,30 - dva su predavanja koja "Američki ugao organizuje ove sedmice.
   Fulbrajt profesor Gregori Mejson predstaviće Bili Holidej (1915-1959) možda jedan od najvećih džez vokala svih vremena, a o etničkom i kulturnom diverzitetu u SAD – i izboru Baraka Obame govoriće dr Majkl Frejžer sa Univerziteta Hauard u Vašingtonu. Za ovo predavanje - koje "AC" organizuje u sklopu "Speaker program"-a Ambasade SAD u Crnoj Gori, a povodom obilježavanja Mjeseca afro-američkog nasljeđa, obezbijeđen je konsekutivni prevod sa engleskog.
 
 
2
U ponedjeljak počinje "Ciklus filmova Pola Njumena" u KIC "Budo Tomović"
Za početak - "Ona i njeni muževi"!
    Projekcijom "Ona i njeni muževi", reditelja Džeja Li Tompsona, u ponedjeljak počinje "Ciklus filmova Pola Njumena" u "KIC "Budo Tomović".
Do petka biće prikazana još četiri ostvarenja poznatog glumca - "Ledi L", "Žaoka", "Čovjek iz Australije" i "Policajac iz Bronksa".
U velikoj sali KIC projekcije počinju u 18 i u 20. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|