Brze Cinjenice - Kultura

1
JU Muzeji i galerije Podgorice prvi put u subotu organizuje „Noć muzeja“
Prva noć – da se (d)oživi kultura!
    Multimedijalnim programom čiji je cilj da tokom jedne noći svim zainteresovanim građanima iz zemalja Savjeta Evrope predstavi muzejsko-galerijske postavke koje baštine kulturu naše države, JU „Muzeji i galerije Podgorice“ prvi put u subotu učestvovaće u manifestaciji „Noć muzeja“:
Program-prvjenac biće otvoren nastupom kamernih ansabala Muzičke škole „Vasa Pavić“, a uslijediće predavanja, izložbe, filmske projekcije, video prezentacije, aukcije, razigraće se balerine i folklorni ansambli, sviraće guslari...biće živo u dvorištu Kuslevove kuće, ispred knjižare „Karver“, u „Banji“, na obali Ribnice. Galerije će raditi do tri ujutro, a „najduža kulturna noć“ biće završena koncertima Žutog Serhatlića i „Piva jazz banda“.
 
 
1
Treći Međunarodni podgorički sajam knjiga otvoren u Distributivnom centru
„Učitala se“ – „književna republika“!
    - Svi smo mi jedna velika književna republika, ali se prepoznajemo i kao književna republika štokavskog jezika. Po sajmovima od Pule, Rijeke, Zagreba, Beograda, Banjaluke, Sarajeva, Podgorice...kao ljudi koji čitamo jedne iste knjige, ili možemo u isto vrijeme da prepoznamo da su to različiti autori koji su napisali različite knjige. Jer, isti a različiti jezik traži ne samo da se nađemo u svojoj bliskosti, nego da se prepoznamo i da se priznamo u svojim različitostima. Zato se ovdje osjećam kao kod kuće, kao predstavnik književne republike svih nas koji razumijemo sve ovo što je napisano u ovim knjigama ovdje – ukazao je filozof i predsjednik PEN centra BiH Ugo Vlaisavljavić otvarajući večeras – u ime zemlje gosta-domaćina - 3. Međunarodni podgorički sajam knjiga u Distributivnom centru.
Pod sloganom „Učitaj se“, „kulturna svetkovina u čast knjige i pisane riječi“ okupila je preko 100 izdavača koji će se predstaviti do 19. maja.
 
 
1
"Muzika i mladi"
Nastupaju - sopran i pijanista!
    Dva koncerta - večeras nastup soprana Olivere Tičević, a u četvrtak pijaniste Nikole Vučkovića - u sklopu ciklusa "Muzika i mladi" biće priređeni u KIC "Budo Tomović".
Učenica trećeg razreda umjetničke škole "Vasa Pavić" u klasi profesorice Marine Cuce Franović, izvešće program koji čine djela Skarlatija, Martinija, Mocarta, Hendla, Čajkovskog, Franka, Šuberta, Rubinštajna, uz klavirsku saradnju Marije Vujanović. Vučković, koji pohađa magistarske studije u klasi profesora Vladimira Bočkarjova, interpretiraće muziku Franca Lista. 
 
1
Slika dana
Učitaj se!
 
 
0
Ministar kulture, sporta i medija sastao se sa šefom delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori
Pomoć za - očuvanje baštine!
- Kultura ima najvažniju ulogu da povezuje i produbljuje odnose među zemljama - konstatovali su ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović i šef delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer.
Maurer je ocijenio da Crna Gora ima izuzetno vrijedno i bogato kulturno nasljeđe i izrazio spremnost Evropske komisije da pomogne i one projekte Ministarstva kulture koji imaju za cilj očuvanje i valorizaciju kulturne baštine, kao i pristupanje programima Evropske unije, koji će biti od velikog značaja za kulturu Crne Gore.

 
 
0
Samostalna izložba slikara Toma Pavićevića “Male kućne čarolije” otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Thanatos i Eros - za dva toka!
    - Slikarstvo je za Toma Pavićevića slikanje, a ne samo slika – neprekidno dalje slikanje. Generirane takvim stavom i osjećanjem umjetnosti mogu se razumjeti mjene u njegovom opusu i različiti načini formalizacije slika. Thanatos i Eros kao ključne , fundamentalne okosnice egzistencije određuju dva velika paralelna toka u njegovom slikarstvu. “Male kućne čarolije” i naslovom impliciraju ironičan odnos umjetnika prema kiču i ideologiji, tabuu i kultu ličnosti jer u nekim djelima inkorporira reprezentativne fotografije Tita, otvarajući problem “ikonizacije” vođe kao temeljni simbolički element političke ikonografije, “slike moći i moć slike” – ukazala je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević otvarajući večeras samostalnu izložbu “Male kućne čarolije” slikara Toma Pavićevića u Umjetničkom paviljonu ULUCG. 
 
0
Izložba slika Milovana Mikija Radulovića otvorena u galeriji “Centar”
Cjeline plijene – toplinom!
    - Ovom prilikom Radulović se predstavlja sa 25 najnovijih slika galerijskog formata, rađenih tehnikom ulje na platnu. Likovno stvaralaštvo Mikija Radulovića zasigurno pripada figuralnom konceptu. Zato, njegovo nadahnuto slikarstvo je duboko lirično, veoma izmaštano i nadasve bajkovito. Na njegovim slikama sve se dešava sa one strane realnosti, sa one strane razumnog, sve je u sferi intimnog, krajnje podsvjesnog. Sve je čarobno ukomponovano u harmonizovane cjeline, koje naprosto plijene nježnošću i toplinom. Radulocić slika opušteno, lepršavo i lako – naglasio je slikar i likovni kritičar Slobodan Slovinić predstavljajući večeras u galeriji “Centar” slike nikšićkog umjetnika koji je pripadao grupi “Generacija 9”.  
 
0
Od sjutra do 14. maja film „Život u ružičastom“biće prikazivan u KIC "Budo Tomović"
Sedmica za - Edith Piaf!
    Od sjutra do 14. maja film „Život u ružičastom“ u režiji francuskog reditelja Olivijea Dana, biće prikazivan u KIC "Budo Tomović".
Drama Oliviera Dahana “La Vie en Rose”, nazvana po jednoj od najpoznatijih pesama glavne junakinje, prikazuje put koji je Edith Piaf (Marion Cotillard) prešla od odrastanja u siromašnom kvartu Pariza do statusa vrhunskog svjetskog zabavljača. Snimljen više od 40 godina nakon njene smrti, film prikazuje njen buran život i skandal koji je često bacao sjenku na njenu karijeru. 
 
0
Ministar kulture, sporta i medija čestitao 3. maj - Svjetski dan slobode medija
I mediji grade i čuvaju - demokratiju!
- Ovaj dan prilika je da naglasimo nezaobilaznu ulogu medija u izgradnji i očuvanju demokratije, posebno u društvima u tranziciji - ukazao je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, uz čestitke svim novinarima, medijskim udruženjima i organizacijama Crne Gore. 
 
2
Svjetski dan plesa, 29. april, u KIC “Budo Tomović” biće obilježen festivalom “Allegro”
Plešu balerine - iz pet gradova!
    Festivalom “Allegro”, na kojem će - po izboru selektora Viktorije Pavićević i Sanje Garić nastupiti - nastupiti baletske i plesne trupe iz Podgorice, Bara, Nikšića, Cetinja i Herceg Novog, sjutra u 20 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće obilježen Svjetski dan plesa.
Uoči nastupa balerina biće pročitana poruka umjetnice iz Južnoafričke Republike Gladys Faith Agulhas. Aguljas je poručila da "duh plesa nema boju, nema određeni oblik ni veličinu, ali on otjeletvoruje jedinstvo, snagu i ljepotu koja se nalazi u svakom od nas". 
 
2
Koncertom Kvarteta “Saigon” i izložbom studenata FVU sjutra se u KIC završava "Mjesec poštovanja džeza"
Na kraju - "Saigon"!
    Jedan od najpoznatijih francuskih saksofonista mlađe generacije, Žilijen Luro predstaviće se sa svojim kvartetom "Saigon" sjutra u 21 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Njihovim nastupom biće završena manifestacija "Mjesec poštovanja džeza".
Uvertira u nastup francuskog kvarteta - u kojem sa Luroom sviraju Loran Kok, Tomas Bramri, kontrabas i Otis Braun, bubnjevi - biće otvaranje izložbe radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti - fotografija i grafičkog dizajna koji su kreirali za drugo izdanje ove manifestacije. 
 
2
Izložba trojice mladih crnogorskih umjetnika otvorena u "Blues baru"
Trio za – „Exibiciju“!
    Trojica mladih crnogorskih umjetnika - Luka Sekulić, Božo Šekularac i Srđa Bošković - predstavili su se "Exibicijom" - izložbom koja je večeras otvorena u "Blues baru", vlasnika Srđe Stijovića.
Diplomci cetinjskog Fakulteta likovne umjetnosti u popularnom bara prezentuju radove koje spaja sličnost u poetikama. 
 
2
Osma izložba dječijih likovnih radova ateljea "Tačka” otvorena u Kuselovoj kući
Postavka od – iskrenosti i mašte!
    - Kroz kreativan rad, igru i druženje djeca razvijaju svoj likovni, estetski senzibilitet i maštu, uče razne likovne I primjenjene tehnike – crtanje, slikanje, vajanje glinom, izradu upotrebnih i dekorativnih predmeta od keramike… Likovna radionica omogućava razvoj kreativnih sposobnosti kod djece, kreativno provedeno vrijeme i njegovanje kulturne, likovne svijesti. Stvaralačko izražavanje djece kroz umjetničke medije aktivira sve što dijete zna i osjeća. Ovakav vid rada omogućava djetetu da se bez straha od greške uputi u ispitivanje elemenata realnosti, da ih povezuje i definiše svijet oko sebe. Djeca su svijet iskrenosti, mašte, ljepote, dobrote…treba im samo dopustiti da se slobodno igraju i u toj igri iskažu svoje misli i osjećanja – naglasila je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić otvarajući večeras u Kusleovoj kući osmu izložbu dječijih likovnih radova ateljea "Tačka”, koju već 12 godina uspješno vodi akademska slikarka Ela Božović.
U ulozi Pipi Duge Čarape, glumica Branka Femić predstavila je male "kapetane" pejzaža, tempera, kombinovanih tehnika... 
 
2
Program “Tribute to Ella” u KIC "Budo Tomović"
Omaž - prvoj dami džeza!
    Program “Tribute to Ella”, u sklopu manifestacije "Mjesec poštovanja džeza", biće izveden sjutra u 21 u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Omaž Eli Ficdžerald izvešće ugledni gosti iz SAD i Austrije - Susan Džajls (glas), Patrik O’Liri (kontrabas), Liroj Vilijams (bubnjevi), Stjepko Gut (truba) i Roland Wesp (klavir).
   - Posveta jednom od najvećih imena džez istorije važan je segment u koncertnom programu manifestacije "Mjesec poštovanja džeza". Ove godine koncertno veče posvećujemo Eli Ficdžerald, prvoj dami pjesme, koja je obilježila istoriju džeza - ističe urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović. 
 
2
Završen konkurs Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata u 2008.
Podstiču produkciju - kapitalnih projekata!
    - Ministarstvo kulture stoji pred zadatkom da obezbijedi ravnopravan i ravnomjeran razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva koji će se temeljiti na načelima slobode stvaralaštva i poštovanja prava na kulturu, očuvanja kultrurnog identiteta države Crne Gore i njene kulturne različitosti, demokratizacije i decentralizacije kulture, kao i njenog transparentnog djelovanja. Kulturno-umjetničko stvaralaštvo imaće poseban tretman i to ne samo u iznalaženju stabilnih namjenskih izvora finansiranja, već, prije svega, podsticanjem produkcije kapitalnih projekata koje će počivati na utvrđenim načelima i svojim kvalitetom obezbijediti Crnoj Gori osobeno i prepoznatljivo mjesto na evropskoj kulturnoj sceni - naglasio je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović na konferenciji za novinare povodom završetka konkursa za sufinansiranje projekata u 2008. po kojem će ovo ministarstvo sufinansirati 50 projekata iz likovnih umjetnosti, 12 muzičkih i muzičko-scenskih, 71 projekat iz izdavaštva i to 33 samostalna autorska projekta i 38 naslova od 14 izdavačkih kuća i 7 časopisa za kulturu i umjetnost).  
 
1
Izložbom plakata "Louis Armstrong: The King of Jazz" u KIC počeo "Mjesec poštovanja džeza"
Drugo izdanje - posvećeno edukaciji!
    - Od prošle godine počeli smo da obilježavamo „Mjesec džeza“, što već sedam godina čine svih 50 država SAD i jošš 33 širom svijeta. Naše drugo izdanje biće posvećeno edukaciji, koncertnim programima, filmovima, posjetama školama i okupljanju što više mladih na ovom projektu, kako bi se njihova kreativnost realizovala kroz džez umjetnost. Kroz koncerte ćemo predstaviti muzičke standarde džeza. Na prvom koncertu, u ponedjeljak sviraće crnogorski muzičari Milorad Šule Jovović i Nikola Mimo Mitrović. Džez standarde predstaviće kroz neobičan sastav – truba i gitara. U srijedu, 23. aprila kroz program „Omaž Eli Ficdžerald“ predstaviće se muzičari iz SAD i Austrije. Istovremeno, ta ekipa tokom pet dana boravka u Podgorici realizovaće džez radionice u Umjetničkoj školi „Vasa Pavić“ - naglasila je na današnjoj press konferenciji urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović i pozvala na izložbu plakata "Louis Armstrong: The King of Jazz" - djelo kancelarije za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta - kojom je počeo "Mjesec poštovanja džeza" u KIC "Budo Tomović". 
 
1
"Mjesec džeza" u KIC "Budo Tomović"
Na plakatima - "kralj"!
    Izložba plakata "Louis Armstrong: The King of Jazz" biće danas u podne otvorena u KIC "Budo Tomović" povodom obilježavanja "Mjeseca džeza".
- Plakate Louis Armstrong: The King of Jazz izradila je kancelarija za obrazovanje i kulturu Stejt departmenta. Zahvaljujući ljubaznosti pojedinaca i institucija za ovu izložbu korišćeni su autentični materijali iz Državnog muzeja Luizijane, Louis Armastrong Kuće i arhive Kvins koledža; Hogan Džez arhive na Tulejn univerzitetu; Putujuće izložbe Smitsonijan instituta, Džona Velča, Fondacije Lizet Model i Downbeat magazina. Direktor projekta je Evangeline J. Montgomery - ističe urednica muzičkog programa u KIC Maja Popović. 
 
1
Predavanje o elektronskom izdavaštvu u "Američkom uglu"
Poslije prezentacije - radionica!
    Elektronsko izdavaštvo, njegova svrha i metode realizacije - tema je prezentacije koju će profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Rick Hughes sjutra u podne održati u "Američkom uglu". On će predstraviti inovativne metode koje se primjenjuju u edukaciji, ali su značajne i kao umjetnički izraz.
- Cilj nam je da nakon ove inicijalne prezentacije, organizujemo i dvodnevnu radionicu - ističu u "Američkom uglu" i napominju da će posjetioci dobiti CD sa besplatnim programima koje profesor koristi.  
 
1
"Mladi i muzika"
Harmonika - na bis!
    “Harmonika na bis” - naziv je koncerta koji će - u sklopu ciklusa "Mladi i muzika" - učenici harmonike Umjetničke škole “Vasa Pavić” i studenti Muzičke akademije sa Cetinja iz klase prof. Predraga Jankovića sjutra u 20 prirediti u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".  
 
1
"Muzika i mladi" - nastup osamnaestogodišnjeg pijaniste sjutra u KIC
Markov prvi - solo koncert!
    Mladi pijanista, učenik trećeg razreda Srednje muzičke škole „Vasa Pavić" - na odsjeku za klavir, u klasi profesorice Anke Asanović, osamnaestogodišnji Marko Kovač sjutra u 19 - u sklopu ciklusa "Mladi i muzika" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović", održaće prvi solistički koncert.
U prvom dijelu programa Marko će muzicirati Baha, Betovena, Rahmanjinova, Skrjabina i svoju kompoziciju "Skica za klavir in C". U nastavku nastupiće sa svojim mladim koleginicama, pijanistkinjama - Vladanom Perović, Stašom Radusinović i Milenom Kovač, u ansamblu četvororučno, za dva klavira, a izvešće kompozicije Smetane, Hačaturijana i Lista. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|