Brze Cinjenice - Kultura

0
Dvije decenije rada posvećene muzici Svetlana Raičković obilježiće koncertom u KIC "Budo Tomović"
Za jubilej - autorsko veče!
    Dvadesetogodišnji rad posvećen muzici, pedagoškom radu i komponovanju Svetlana Raičković obilježiće u subotu - u velikoj sali KIC "Budo Tomovič", u 20 - koncertom u sklopu projekta „Tajne ženske ćudi“.
Kompozicije i gosti koje je Svetlana odabrala za autorsko veče povodom jubileja presjek su bogatog opusa autorke koja živi i stvara u Podgorici. Repertoar različitih žanrova i stilova, sa akcentom na lijepom pjevanju i balansu emocije i tehnike, zadovoljiće sve kriterijume, uzraste i ukuse. 
 
0
Beogradski teatar "FaVI" gostuje u KIC "Zeta" i "Budo Tomović"
Od svakodnevnice - urnebesna komedija!
    Urnebesnu komediju „Samo da znaš koliko te volim“ - kompilaciju i dramatizaciju zbirki novela italijanskog proznog pisca Antonija Amurija „Kako ubiti suprugu i zašto“ i „Kako ubiti supruga bez suvišnih zašto“, koju je uradio Duško Anđić - beogradski teatar "FaVI" odigraće sjutra u 20 u KIC "Zeta" u Golubovcima, a u četvrtak u 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Duhovitu priču o svakodnevnici u iskonskoj zajednici muškaraca i žena na sceni "pričaju" Milenko Pavlov, Ljiljana Đurić. Scenograf i kostimograf komada je Ružica Ristić, a muziku je izabrao Vladimir Racković. 
 
0
Nova predstava "Gradskog pozorišta" sjutra na Cetinju, a prekosjutra u Podgorici
"Seksualno vaspitanje" u "Zetskom domu"!
    Nova predstava "Gradskog pozorišta", "Instant seksualno vaspitanje", premijerno izvedena prije mjesec dana, sjutra u 20 gostovaće u "Zetskom domu" na Cetinju, a u četvrtak u 20 u KIC "Budo Tomović".
Drama poznatog srpskog scenariste i dramskog pisca Đorđa Milosavljevića osnovni je dramski predložak po kome je napravljena ova predstava na Večernjoj sceni "Gradskog pozorišta" Podgorica, u režiji Nikole Vukčevića, umjetničkog direktora ove kuće. 
 
0
Koncert "Camerata Academica" sjutra u KIC "Budo Tomović"
Na programu - virtuozna djela!
    Virtuozna djela Antonija Vivaldija (L’Estro armonico a-moll op.3, no. 8 i Concerto d-mill op. 3, no. 11), Johana Sebastijana Baha (Koncert za violinu i orkestar a-moll) i Franca Vaksmana (Carmen Fantasie) na programu su koncerta koji će gudački orkestar "Camerata Academica" - sastavljen od profesora i studenata Muzičke akademije na Cetinju, a vodi ga prof. Miran Begić, koncert majstor - sjutra u 21 održati u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
   Uz orkestar Camerata Academica nastupiće ugledni solisti - Miran Begić, violina, Jaroslav Nadrzycki, violina, Tanja Bogdanović, violina i Igor Perazić, violončelo. 
 
0
Od marta do maja "Američki ugao" prkazivaće američke antologijske filmove
Ciklus otvara - Charles Chaplin!
    Predavanjem gostujućeg Fulbrajt profesora Gregorija Mejsona i projekcijom "Charles Chaplin and Gold Rush", sjutra u 19 "Američki ugao" počinje novi ciklus filmskih dešavanja.
Od marta do maja posjetioci "AC" moći će da se upoznaju sa antologijskim ostvarenjima američkog filma.  
 
0
Dokumentarni film Crnogorske kinoteke "Crna Gora u filmskim žurnalima" biće u srijedu prikazan u KIC
Pojedini zapisi - prvi put!
    Dokumentarni film Crnogorske kinoteke "Crna Gora u filmskim žurnalima" biće - u sklopu projekta "Crna Gora jedna kulturna adresa" - prikazan u srijedu u 20, u velikoj sali KIC "Budo Tomović". Film predstavlja filmske zapise koji su snimljeni u Crnoj Gori od 1949. do 1970. Prvi put će se vidjeti po nekoliko žurnala.
Do sada mnogi žurnali nisu prikazivani, tek naporom crnogorske kinoteke da izradi nove
pozitiv kopije omogućeno je gledaocima da sagledaju poslijeratni razvoj Crne Gore.  
 
2
Izložba djela akademskog slikara iz Andrijevice Raduna Marsenića otvorena u galeriji "Centar"
Na svakoj slici - poetika!
    - Na njegovim slikama, bez puno eksperimentisanja bojama, uočava se jedan učen pristup umjetnosti, disciplinovan u mjeri koja ne opterećuje. Na svakoj slici nazire se poetičnost, lirski tonovi i osjećaj svijeta gotovo pjesničkog senzibiliteta – ukazao je knjiuževnik Pavle Goranovič, otvarajući večeras u galeriji „Centar“ samostalnu izložbu slika akademskog slikara iz Andrijevice Raduna Marsenića. 
 
2
Samostalna izložba djela Hilmije Ćatoviča otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Opusom dominira - pejsaž!
    - U suštini stvaralaštvo Hilmije Ćatoviča predstavlja pikturalni oblik intimnog dnevnika sačinjenog od realno-nerealnih fragmenata objedijenih u prostoru slike –zapisao je likovni kritičar Srđan Marković u katalogu za izložbu djela Hilmije Ćatovića, umjetnika koji „pripada danas dosta rijetkoj vrsti slikara što su pejsaž prihvatili kao dominantnu temu u svom stvaralaštvu", koja je večeras otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG.
Postavku čini četrdesetak radova u tehnikama ulja i akrilika na platnu, 
 
2
Ministarstvo kulture, sporta i medija pokrenulo proceduru pristupanja Programu Evropske unije Kultura 2007. – 2013.
Promovišu mobilnost - kulture i umjetnosti!
    Ministarstvo kulture, sporta i medija Crne Gore je pokrenulo proceduru pristupanja Programu Evropske unije Kultura 2007 – 2013., čiji je cilj promovisanje transnacionalne mobilnosti ljudi koji rade u kulturnom sektoru, podršku transnacionalnoj cirkulaciji kulturnih i umjetničkih radova i proizvoda, i promociju međukulturnog dijaloga.
Za Program je odgovoran Generalni Direktorat za obrazovanje i kulturu Evropske komisije i Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu koja djeluje pod nadzorom Evropske komisije.
Integralno prenosimo tekst Ministarstva kulture, sporta i medija o ovom programu:  
 
2
"Američki ugao" ove sedmice organizuje dva zanimljiva predavanja
Prvo - noć sa Billie Holiday!
    "Billie Holiday night" u četvrtak u 19 i “Ethnic/cultural diversity in the U.S. election of Barack Obama" u petak u 10,30 - dva su predavanja koja "Američki ugao organizuje ove sedmice.
   Fulbrajt profesor Gregori Mejson predstaviće Bili Holidej (1915-1959) možda jedan od najvećih džez vokala svih vremena, a o etničkom i kulturnom diverzitetu u SAD – i izboru Baraka Obame govoriće dr Majkl Frejžer sa Univerziteta Hauard u Vašingtonu. Za ovo predavanje - koje "AC" organizuje u sklopu "Speaker program"-a Ambasade SAD u Crnoj Gori, a povodom obilježavanja Mjeseca afro-američkog nasljeđa, obezbijeđen je konsekutivni prevod sa engleskog.
 
 
2
U ponedjeljak počinje "Ciklus filmova Pola Njumena" u KIC "Budo Tomović"
Za početak - "Ona i njeni muževi"!
    Projekcijom "Ona i njeni muževi", reditelja Džeja Li Tompsona, u ponedjeljak počinje "Ciklus filmova Pola Njumena" u "KIC "Budo Tomović".
Do petka biće prikazana još četiri ostvarenja poznatog glumca - "Ledi L", "Žaoka", "Čovjek iz Australije" i "Policajac iz Bronksa".
U velikoj sali KIC projekcije počinju u 18 i u 20. 
 
2
Izložba “Blago antičke Boke” otvorena u Kuslevovoj kući
Arheološki – Boka evropska bogatašica!
    - Da je područje Boke jedan od najbogatijih arheoloških resursa u Evropi možda najbolje svjedoči baš ova izložba na kojoj su prezentirani predmeti otkriveni samo na lokalitetu Carine u Risnu, a arheoloških lokaliteta – otkrivenih ili onih koji će tek biti – bez sumnje po Crnoj Gori ima mnogo – ukazala je direktorka JU “Muzeji i galerije” Zorica Mrvaljević na otvaranju izložbe “Blago antičke Boke” u Kuslevovoj kući.
Helenističke keramičke lampe, ilirsko-helenistički bronzani novac, tegovi za ribarske mreže, kalup za Menadu, različiti poklopci amfora, rimski novac, kamena urna, vrh cipusa…neki su od eksponata postavke koju je priredila arheolog Vilma Kovačević, u saradnji sa kolegom Predragom Lutovcem i konzervatorkom Magdalenom Radunović.
 
 
1
“Muzičke premijere” u KIC "Budo Tomoviă"
Duet gitara svira - djela virtouza!
    Mladi crnogorsko-norveđki duo gitara - Radođ Malidţan i Petter Richter - u sklopu koncertnog ciklusa “Muzičke premijere”, nastupiăe sjutra u 20 u sali "DODEST" KIC "Budo Tomoviă".
Repertoar ovog internacionalog gitarskog dua čine djela velikih gitarističkih virtuoza i kompozitora - Gierra Tveitta, Enriquea Granadosa, Maria Castelnuovo-Tedescoa, Sergia Assada, Joaquina Turine, Manuella de Falle i kompozitora Duđana Bogdanoviăa.  
 
1
Crnogorski ministar kulture, sporta i medija razgovarao sa ambasadorkom Ukrajine
Njegoš u Kijevu - Ševčenko u Podgorici!
    Podizanje spomenika Petru II Petroviću Njegošu u Kijevu, a Tarasu Ševčenku u Podgorici - ideja je na čijoj će realizaciji zajedno raditi ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović i ambasadorka Ukrajine Oksana Sljusarenko.
Oni su se složili u tome na današnjem sastanku je bio posvećen produbljivanju saradnje u oblasti kulture između Crne Gore i Ukrajine.
 
 
1
"Nožda u kafeu" sjutra u KIC "Budo Tomović"
"Ballo" igra - svoj prvjenac!
    Svoju prvu samostalnu predstavu - "Možda u kafeu" baletska grupa "Ballo" odigraće sjutra u 20, u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Za "plesnu priču" koja govori o problemu medjuljudske komunikacije koreografiju su uradile Tamara Vujošević Mandić i Slavka Nelević. 
 
1
Deseta samostalna Izložba slika Maje Burić-Đuranović, “Žibot u više repriza” otvorena u “Blues baru”
Postavkom dominira - optimizam!
    - Već pri prvom gledanju eksponata potpuno nam je bliska njena ideja vodilja, kao i način izražavanja kroz kombinovanu tehniku. Boja koja prevladava je crvena i ona u sklopu samih tema nastoji da prikaže dozu optimizma i održi nas na površini, ne dozvoljavajući nam da previše uronimo u tamne dubine pojedinih slika života. Možda nam i sami nazivi slika sugerišu poruku slikarke da do Crvenog, života i optimizma, čovjek mora proći i kroz kletve, poglede, razne aktove zadovoljstva, do kraja dana na kome nas čekaju dalje Ulice koje nekoga vode ka nečemu Zajedno, dodiru, bijegu, plesu i misli. Sve u svemu, njene slike su vrlo kompleksne za tumačenje i svako ko ih studiozno posmatra može vidjeti dijelove vlastitog iskustva ili zapažanja i ponekog prijatelja u njima – ukazala je specijalista kliničke psihologije Nevenka Pavlićević, otvarajući večeras u “Blues baru” 10. samostalnu izložbu slika Maje Burić-Đuranović “Život u više repriza”.  
 
1
Izložba slika "Duh i boje Indije" akademske slikarke Scarlett Baptiste-Nikitović otvorena u “Zelenom salonu” hotela “Crna Gora”
Otkrila magiju – čudesne zemlje!
    - Izložba “Duh i boje Indije” otkriva nam magiju jedne čudesne zemlje, njenu transcedentalnu, duhovnu i materijalnu prirodu, koju je umjetnica kao nostalgičnu sjetu ili neodvojiv dio svog iskonskog bitka, njegovala i likovno uobličila u novoj domovini. Ako pođemo od premise da je “umjetnost, kao i sam život, neprestano postojanje”, onda se njeno slikarstvo može svesti na simplegmu umjetnost-život-Indija – ukazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, otvarajući večeras u “Zelenom salonu” hotela “Crna Gora” izložbu slika indijske akademske slikarke Scarlett Baptiste-Nikitović.
Za kompletniji doživljaj indijskog ambijenta, plesačica Marina Tripković odigrala je par drijevnih indijskih igara, a po otvaranju izložbe servirana je i zakuska od jela iz Scarlettine rodne zemlje.
 
 
1
Najpopularnija crnogorska grupa održaće dva koncerta u KIC "Budo Tomović"
"Perper" promoviše "Tragove"!
    Najpoznatija crnogorska pop-rock grupa, “Perper” promovisaće sjutra, na "Dan zaljubljenih" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović", u 21 - nedavno objavljeni album "Tragovi", a koncert će ponoviti i u nedjelju.
Osim pjesama sa novog albuma, Nikola Radunović, vokal, Aleksandar Radunović Popaj akustična gitara, Momčilo Zeković Zeko gitara, Ivan Vujović Mane bas, bubnjevi i klavijaturista Mihajlo Ražnatović Mićo priuštiće publici da uživa i u njihovim starim hitovima. 
 
1
Zajednička izložba radova dvojice profesora iz Trebinja - Veselina Brkovića i Sava Rupića - otvorena u galeriji “Centar”
Dvije ekspozicije kroz – samosvojne poetike!
    - U jedinstvenom prostoru galerije “Centar” prezentirane su zapravo dvije ekspozicije koje nam kroz samosvojne poetike – osobenih, personalnih sklonosti i individualnih temperamenata umjetnika, pokazuju da umjetnost dobija svoj pravi smisao upravo u raznolikosti idejnog i rukopisnog bogatstva, suprotstavljenim i harmonizovanim izražajnim formama, što nam na najsuptilniji način pokazuje ova izložba – istakla je likovna kritičarka Ljiljana Zeković otvarajući večeras zajedničku izložbu dvojice umjetnika iz Trebinja – crteža Veselina Brkovića i slika Sava Rupića – imanentnih predstavnika savremene likovne scene BiH, inače profesora na trebinjskoj Akademiji likovne umjetnosti. 
 
0
U organizaciji NPG "Obala" i KIC »Budo Tomović«
Premijera dokumentarca "Kana"!
    Dokumentarni film Nezavisne produkcije "Obala" - „Kana“, u režiji Nikole Vukčevića, premijerno u Podgorici biće prikazan u petak u 19, , u sali "DODEST" KIC „Budo Tomović“.
Film o Romkinjama iz porodica interno raseljenih lica u Kampu II u predgrađu Podgorice nastao je u okviru regionalnog koprodukcijskog projekta „Human Rights Documentary Stories”, koji je NPG Obala realizovala u saradnji sa Media centrom Sarajevo i Produkcijom Faktum iz Zagreba. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|