Brze Cinjenice - Kultura

1
Muzički program KIC „Budo Tomović“ sljedeće sedmice biće u znaku internacionalne scene
Dolaze muzičari - iz Njujorka i Pariza!
    - Muzički program KIC „Budo Tomović“ sljedeće sedmice biće u znaku internacionalne scene i akutelnih muzičkih žanrova, zahvaljujući gostovanju svjetski poznatih muzičara - ističe Maja Popović, urednica muzičkog programa u KIC, najavljujući za 17. koncert Elliott Sharp`s Terraplane iz Njujorka i za 21. nastup Tonya Allena iz Pariza. 
 
1
„Dani Sarajeva u Podgorici“
Promovišu - "Cipele za Oskara"!
    Promocijom zbirke priča „Cipele za dodjelu Oskara“ književnog prvjenca Meline Kamerić u izdanju "Buybooka" kojim mlada književnica "ženskom pismu dodaje satiru", većeras u knjižari "Karver" - poćetak u 18 - biće nastavljeni „Dani Sarajeva u Podgorici“.
Poetski recital Mikija Trifunova sa gostima u sali "DODEST" počeće u 19, a za 20 u "Gradskoj kafani" hotela "Crna Gora" zakazan je svečani prijem gradonačelnika Sarajeva i i modni performans „Razglednice Sarajeva“ 
 
1
Izložba „Opkoljeno Sarajevo” otvorena u Kuslevovoj kući
Eksponati svjedoče - o golgoti!
    - Upravo u trenucima kada patina vremena počinje prekrivati sjećanja, kada nam svakodnevnica zamagli pogled u prošlost, bitno je ovakvom izložbom čuvati od zaborava najteže poglavlje grada Sarajeva. Izložbu čine brojne fotografije iz vremena opsade Sarajeva koje potpisuju Rikard Ladma, Emil Grebenar, Kemal Hadžić, Danilo Krstanović i Ron Haviv. Fotografije i isječci iz novina nam kao jedinstveni prozori u neko prošlo vrijeme pružaju pogled na tragediju jednog grada nad kojom će zanijemiti svako ko posjeti ovu izložbu, samim tim što će ovdje izloženi autentični eksponati bolje od istorijskih knjiga svjedočiti o tragediji Sarajeva - napomenula je profesor dr Tatjana Ljujić Mijatović, zamijenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva, otvarajući večeras u Kuslevovoj kući - u sklopu "Dana Sarajeva u Podgorici" - izložbu "Opkoljeno Sarajevo". 
 
1
Izložbom fotografija Ajne Zatrić „Urbani kalendar Sarajeva“ u KIC „Budo Tomović“ počeli „Dani Sarajeva u Podgorici"
Na kalendaru – poruke društvu!
    - „Urbani kalendar Sarajeva“ je kreativni rad na otvorenom, javnom prostoru. Projekat je krenuo od ideje da je izgled grada autoportret ljudi koji žive u njemu. Ovih 12 poruka koje su integrisane u urbano tkivo grada imaju zadatak da probude pješaka i da osvježe njegov pogled na grad i njegovu svijest o njegovoj ulozi u istom. Po svom karakteru ideje su socijalno angažovane i vrlo etične u svom tonu i zato mi je kao autorki drago da se izložba dešava u organizaciji dvije gradske uprave. Nadam se da će time poruke značiti preporučeni stav društvu i pojedincu – istakla je grafička dizajnerka Ajna Zatrić na otvaranju izložbe njenih fotografija u holu KIC „Budo Tomović“ kojom su otvoreni „Dani Sarajeva u Podgorici“.
Prvog dana trodnevne manifestacije, večeras u Kuslevovoj kući biće otvorena izložba „Opkoljeno Sarajevo“, a nastup Mustafe Šantića i "Sevdi Benda“ u kafe restoranu „Forum“ počinje u 21.
 
 
1
Potpisan Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije
Za evropske fondove - zajednički projekti!
    - Dobar dio misije u regionu sve više preuzimaju naši zajednički projekti na polju kulture i kulturne baštine i imamo izvanredne mogućnosti za buduću saradnju. Najljepše je dogovoriti zajedničke strategije sa najbližima, jer mi jesmo najbliži. Dijele nas, ali i spajaju, tri najljepše granice, i te naše spone su vrlo značajne: Skadarasko jezero, Bojana i Jadransko more. One nam nameću veliku obavezu da u dogovoru, koji ćemo napraviti u januaru kao trogodišnji plan saradnje, udružimo naše snage i, upoznajući se međusobno, damo priliku da nas upozna region, odnosno Evropa kojoj težimo - istakao je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović koji je danas sa albanskim ministarom kulture, turizma, sporta i omladine Ferdinandijem Džaferijem potpisao Sporazum o saradnji u oblasti kulture između Crne Gore i Republike Albanije.
- Skadarsko jezero, kao zajednička kulturna i prirodna baština, zaslužuje posebnu pažnju obje države - napomenuli su dvojica ministara ukazujući na neophodnost izrade zajedničkih projekata u evropskim fondovima.  
 
1
U četvrtak počinju „Dani Sarajeva u Podgorici“
Tri dana - sarajevska promenada!
    Izložbom mlade umjetnice Ajne Zatrić „Kalendar Sarajeva“ u KIC „Budo Tomović“, prekosjutra počinju „Dani Sarajeva u Podgorici“.
Trodnevnu sarajevsku kulturnu promenadu čine izložbe, koncerti, promocije knjige, recitali, modna revija... na različitim gradskim scenama - od KIC i knjižare "Karver" do "Gradske kafane" i kafe- restorana „Forum“.  
 
1
KIC "Budo Tomović" u četvrtak obilježava vijek od rođenja pjesnika Saita Orahovca
Promovišu - "Izabrane pjesme"!
    Povodom 100 godina od rođenja pjesnika Saita Orahovca (1909. - 1992.) KIC "Budo Tomović" promovisaće u četvrtak - u multimedijalnoj sali, u 19 - njegovu knjigu „Izabrane pjesme“.
O poeziji autora rođenog u Vladnama, kod Podgorice, dobitnika nagrade Udruženja književnika BiH za „Sonetna senčenja“, Dvadesetsedmojulske nagrade Republike Bosne i Hercegovine za životno djelo...govoriće književnik Ismet Marković Plavnik, dr Novak Kilibarda, Rajko Cerović i urednik izdavača „Almanah“ dr Šerbo Rastoder.  
 
0
"Pogled na novi italijanski film" počeo sinoć u CNP
U ciklusu još - 10 filmova!
    Projekcijama "Trio žena i vjenčanica" Vinćenca Teraciana i "Ljubav, laži i mali fudbal" Luke Lukinija, sinoć u CNP počeo je "Pogled na novi italijanski film".
Na velikoj sceni nacionalnog teatra danas će biti prikazano šest - "Alisa" Stefana Anselmija, "Zatvorenik" Davida del Degana, "Bab Al Samah" Franćeska Sperandea, "Buđenje" Mikele Roe i "Dodir" Anđela Orlanda - a sjutra još dva ostvarenja italijanskih sineasta - "Možda je Bog bolestan" F.Brogija Tavijanij i "Najljepši dan" Masima Kapela, kao i "Žica života i kao i sjutra" crnogorskog reditelja Momira Matovića.
 
 
0
Izložba fotografija Gorana Šabana od sjutra u "Perjaničkom domu"
Ljepote svijeta sačuvao - objektivom!
       Pedesetak fotografija fotografa i video-snimatelja, menadžera produkcije i biznis-menadžera Gorana Šabana biće od sjutra predstavljeno na izložbi "U potrazi za ljepotom" u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
- Ako krenete sa mnom, upoznaćete i sami fantastične predjele koje sam posjetio, čije sam čari duboko doživio i koji su u mojoj duši izazivali neslućene emocije. Isto tako, upoznaćete i vi neke od ljudi, neobične, nesvakidašnje i neponovljive, koje sam upoznao, s kojima sam se družio i radio i koji su, svako na svoj način, upotpunili i uljepšali moj svijet - posjetiocima izložbe autor želi dobrodošlicu.
 
 
0
Međunarodna izložba „Umjetnička grafika i savremeni mediji“ otvorena u "Dvorcu Petrovića"
Računari grafici daju - nove domene!
    - Digitalni mediji ne potiskuju klasične grafičke discipline upravo zato što su one otvorene za eksperimente, za razvoj i uvijek mogu da daju nešto novo. Baš zato što su veoma zahtjevne za izvedbu, nova tehnika koju nam omogućuju računari otvara vrata da se grafika proširi kao način razmišljanja, kao nova umjetnička grana i jednako sa klasičnim grafičkim disciplinama počinju da ravnopravno egzistiraju i ove urađene digitalnim tehnikama. Upravo to željeli smo da ilustrujemo ovom izložbom - naglasila je Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja Moderne galerije "Likovni susret" iz Subotice otvarajući večeras u "Dvorcu Petrovića" međunarodnu izložbu Umjetnička grafika i savremeni mediji“ kojom 58 autora iz Makedonije, Mađarske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore reprezentuju njihovu sredinu i aktuelnosti na polju umjetničke grafike.
 
 
0
Serijal "Karver Jazz Art" biće nastavljen u subotu
Za nastavak - duo vokala i gitare!
    Nastupom dua Sanja Raičković, vokal i Miladin Peruničić, gitara, u subotu u 21, u knjižari "Karver" biće nastavljen serijal "Karver Jazz Art".
Repertoar ovog dua sačinjen je od džez standarda, soula, fanka te muzika drugih srodnih aktuelnih žanrova. Raičkovićeva i Peruničić profesionalni su muzičari koji
sarađuju i u okviru kvarteta "So What" i na drugim projektima aktuelnih muzičkih žanrova.
 
 
0
Međunarodna izložba „Umjetnička grafika i savremeni mediji" biće od sjutra otvorena u "Dvorcu Petrovića"
Grafičari predstavljaju - savremene tendencije!
    „Umjetnička grafika i savremeni mediji" naziv je međunarodne izložbe koja će od sjutra u 19 biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" i kojom će grafičari iz Makedonije, Mađarske, Hrvatske i Srbije i Crne Gore -58 autora sa oko 58 grafičkih listova - predstaviti tendencije na
savremenoj umjetničkoj sceni, gdje je sve prisutniji uticaj novih medija na klasične grafičke disipline.
Jednomjesečnu izložbu otvoriće Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja Moderne
galerije "Likovni susret" iz Subotice koja je i organizator.
 
 
0
Prva samostalna izložba slika “Svi” Maje Šofranac otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Ponavlja motiv - neponovljivim otiskom!
    - Eksperimentišući različitim grafičkim tehnikama, Maja je otkrila da monoprintom na najbolji način može realizovati svoje ideje. Upravo monoprint – vrsta štampe kod koje se dobija samo jedan, neponovljivi otisak direktnim, ručnim otiskivanjem crteža sa ploče - odražava, uprkos istoj šemi i formalnim sličnostima, neponovljivost i jedinstvenost svakog čovjeka. Ovaj process može se dalje usložnjavati “crtanjem preko otiska ili ponovnim štampanjem novog crteža preko već odštampanog otiska”, čemu je umjetnica najčešće pribjegavala, pokušavajući da izrazi složenost ljudske prirode - otvarajući večeras prvu samostalnu izložbu slika “Svi” Maje Šofranac u Umjetničkom paviljonu ULUCG ukazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić. 
 
0
Sjutra u "Američkom uglu" naučni skup " Vizije, re-vizije: ženski glasovi u kanonu"
Poslije sesija - razgovori i promocija!
    "Vizije, re-vizije: ženski glasovi u kanonu" - naziv je naučnog skupa od tri cjeline koji organizuju Društvo poštovalaca anglo-američke književnosti, Univerzitet Crne Gore i "Američki ugao", a koji će sjutra u 10 otvoriti književnik Balša Brković.
Poslije četiri sesije, biće organizovan razgovor sa crnogorskim pjesnikinjama, a u 20 biće promovisana knjiga "Size Zero" - "Mala mjera" 
 
0
Izložbu slika Đorđija Bata Jočića JU "Muzeji i galerije Podgorice" priređuje od sjutra u galeriji "Art"
Samoukog umjetnika inspiriše - pejzaž!
    - S pejzažom kao dominantom interesa i pastelom kao najčešće primjenjenom tehnikom postiže zapažene rezultate. Postoji svakako i interesovanje ka drugim motivima i ka tehnici ulja na platnu, no širina pejzaža i rasponi od zasićenosti do prozračnosti pastela najviše su ga oduvijek privlačili - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o slikarstvu Đorđija Bata Jočića, samoukog slikara čiju samostalnu izložbu od sjutra u galeriji "Art" priređuje JU "Muzeji i galerije Podgorice". 
 
0
Crna Gora, BiH, Hrvatska i Srbija potpisale Pismo namjere o kandidaturi srednjevjekovnih stećaka za upis na UNESCO listu zaštićene svjetske baštine
Stećci fasciniraju - i povezuju!
    - Srednjevjekovni stećci su koliko misteriozna i fascinantna spona ovih prostora, toliko i poetična priča o našoj zajedničkoj prošlosti koja nas duboko veže. U takvom zajedništvu, koje i jeste jedan od ključnih ciljeva organizacije UNESCO, najbolje ćemo se predstaviti pred svijetom, u punom bogatstvu kulturne i prirodne baštine - ukazao je crnogorski ministar kulture Branislav Mićunović koji je danas u Sarajevu sa kolegama iz BiH, Hrvatske i Srbije potpisao Pismo namjere o kandidaturi srednjevjekovnih stećaka za upis na UNESCO listu zaštićene svjetske baštine. 
 
0
Kolašinsko amatersko pozorište gostuje prekosjutra u KIC "Budo Tomović"
Igraju - "Odvratnu dramu"!
"Odvratnu dramu", priču beogradskog dramaturga Ivana Panića o svim ,,našim” sredinama koje zahvata talas evropskog integracionizma i vuče nacionalistička tradicija društva, glumci NVO "Roditelji za Ucenike - Kolašinsko amatersko pozorište" odigraće prekosjutra u 20 u valikoj sali KIC "Budo Tomović".
   Desetu predstavu Kolašinskog amaterskog pozorišta režirao je Zoran Rakočević, uz asistenciju Snežane Šćepanović Đurasović, a uloge tumače Zoran Rakočević, Đorđije Tatić, Aleksandar Radović, Nikola Šćepanović, Iva Simonović...
 
 
0
Centar savremene umjetnosti Crne Gore u novembru organizuje četiri izložbe
Prva postavka - grafike i savremeni mediji!
    „Umjetnička grafika i savremeni mediji“ izložba je koja će u petak biti otvorena u "Dvorcu Petrovića" i prva je od četiri koje u novembru organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore.
U galeriji "Centar" od 17. novembra biće izloženi radovi Toma Pavićevića, dok će u "Perjaničkom domu" od 10. do 16. biti predstavljene fotografije Gorana Šabana, a od 24. novembra i djela Rudija Goge. 
 
0
Podgoričkom premijerom predstave “Na ljetovanju” I dodjelom godišnjih nagrada obilježen 1. novembar – Dan CNP
Nagrađeni – Varja i Bane!
    Dodjelom godišnjih nagrada glumcima Varji Đukić i Branimiru Popoviću – za uloge Marte i Džordža u predstavi “Ko se boji Virdžinije Vulf”, u režiji Dina Mustafića – i podgoričkom premijerom koprodukcijskog komada Crnogorskog narodnog pozorišta i Međunarodnog festivala Kotor art “Na ljetovanju”, u režiji Radmile Vojvodić, večeras u CNP svečano je obilježen 1. novembar – Dan ove pozorišne kuče.
Povodom praznika, sjutra u press sali CNP biće promovisana i “Pozorišna kritika u crnogorskoj periodici 1917 – 1941”.
 
 
3
U nedjelju u KIC počinje 2. Festival kratkometražnog savremenog kanadskog filma
Reviju obilježavaju - autorke!
    Dvadesetšest eksperimentalnih, dokumentarnih, kratkih, animiranih...projekcija za tri noći biće prikazano na 2. Festivalu kratkometražnog savremenog kanadskog filma biće od nedjelje do utorka u sali "DODEST" KIC "Budo Tomović".
Projekcijom kratkog filma “Sanke i zimska idila", rediteljke eskimskog porijekla Tare Arnastiaq-Barnes ljubiteljima sedme umjetnosti u koncept festivala - FILM FEMINA - predstaviće njegova umjetnička direktorka profesorka mr. Nevenka Redžić Toth.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|