Brze Cinjenice - Kultura

1
Samostalna izložba djela Svetlane Dragojević otvorena na „DEUS 2008“, u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Platna puna - Kotora, svjetlosti i kolora!
    - Prepoznatljivi su motivi na njenim platnima, ali se iza viđenog osjeća i ono što njenim slikama daje i čar i snagu - kotorske fešte i maškare, ćakulanja pored karampane, mandoline i gitare. Zaljubljena u svoj Kotor, među čijim bedemima i ljudima se osjeća sigurnom i srećnom, ona će grad doživljavati kao trajnu umjetničku inspiraciju, kao simbol graditeljskog i ljudskog, ljepote, kulture, On će za nju uvijek biti Heliopolis ili Vavilon. Ona je tako doživjela i London, pa se pred Katedralom Sv. Pavla osjećala kao pred Sv. Tripunom, gledajući stasite gardiste mislila je da pred njom prolaze kotorski mladići u uniformi Bokeljske mornarice, otkucaji „Big bena“ budili su je kao oni sa tornja na „Trgu od oružja“, ustreptalu i nestrpljivu da snove pretvori u slike koje će, posebno ove nastale od povratka u domovinu, oplemeniti crnogorsku umjetnost i Svetlaninom djelu i imenu obezbijediti da zrači neprolaznom ljepotom i snagom - ukazao je književnik Zuvdija Hodžić, otvarajući večeras na "DEUS 2008" - u Umjetničkom paviljonu ULUCG - samostalnu izložbu djela Svetlane Dragojević.  
 
1
Dvije studentske predstave otvoriće novu sedmicu na"DEUS 2008"
Dva komada - za publiku i ocjenu!
    "Život po receptu" i "Tajni zapisi o skandalu" - diplomske su predstave studenata glume FDU sa Cetinja koje će sjutra u KIC "Budo Tomović" obilježiti početak nove sedmice na "DEUS 2oo8".
Po romanu "Štefica Cvek u raljama života", hrvatske postmodernističke autorke Dubravke Ugrešić, producent "Života po receptu" je Gordana Vukov, koja sa Kristinom Stevović i Goranom Slavićem i nastupa u komadu. Odigraće ga u 20, u velikoj sali KIC. 
 
1
Retrospektivna izložba radova Radovana Milanovića Peleša otvorena na “DEUS 2008”, u Kuslevovoj kući
Cijelu deceniju stvarao - u "ilegali"!
    - Poslije 10 godina podgorička publika u prilici je da se upozna sa djelom velikog i po likovnom izrazu specifičnog opusa našeg sugrađanina, Radovana Milanovića Peleša. Osim uobičajenih sredstava likovnog izražavanja - platna, četkice i boje - on često koristi predmete trivijalnog značaja i među prvim umjeticima u Crnoj Gori uveo je esemblaž kao umjetnički izraz - ukazala je direktorka JU "Muzeji i galerije" mr Zorica Mrvaljević otvarajući večeras na "DEUS 2008" - u Kuslevovoj kući - samostalnu izložbu radova Radovana Milanovića Peleša. 
 
1
Likovni program "DEUS 2008"
Retrospektiva Pelešovih radova!
    Retrospektivna izložba radova Radovana Milanovića Peleša biće otvorena od sjutra - u Kuslevovoj kući u 19 - u sklopu likovnog programa kulturne manifestacije "DEUS 2008".
Peleš je jedan od rijetkih slikara koji se vezao za organski ili apsolutni nadrealizam i koji se služi metodom jukstapozicija i ready-made. Pod uticajem Braka, Boćonija, Švitersa i Raušenberga, gradi slike nekonvencionalnim sredstvima (češalj, čep, razni predmeti svakodnevne uootrebe). Kasnije, iste motive prenosi na dvodimenzionalnu površinu platna, razlažući ih na forme pravilnih geometrijskih sklopova.  
 
1
Koncert Umjetničke škole muzičkog obrazovanja "Andre Navara" sjutra na "DEUS 2008"
Nastupaju muzički talenti!
    "Decembarska umjetnička scena 2008" sjutra je rezervisana za učenike Umjetničke škole muzičkog obrazovanja za talente "Andre Navara" koji će u 20 prirediti koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Jedinstvena obrazovna ustanova u Crnoj Gori, sa 200 nagrada sa raznih takmičenja, od početka rada razvijala je bogatu koncertnu aktivnost. Njeni solisti, kamerni ansambli i orkestri nastupali su u svim većim mjestima u našoj državi i na više međunarodnih takmičenja. 
 
0
Koncertom u KIC "Budo Tomović" i Podgorica sjutra obilježava stogodišnjicu rođenja francuskog kompozitora
Muziciranje posvećeno - Mesijanu!
    - Koncert posvećujemo jednom od najvećih francuskih, ali i svjetskih kompozitora 20. vijeka Olivijeu Mesijanu, na dan njegovog rođenja, sjutra u 21 u velikoj sali. U namjeri da premijerno predstavimo jedno od najkapitalnijih djela ovog kompozitora „Kvartet za kraj vremena“, pozvali smo eminentne crnogorske i mlade francuske umjetnike da daju doprinos našoj ideji da se pridružimo savremenom muzičkom svijetu koji obilježava „Godinu Mesjana" - istakla je direktorka KIC "Budo Tomović" na press konferenciji, najavljujući koncert na kojem će nastupiti Marie Vermeulin,klavir; Eva Vučeković-Veith, violončelo; Boris Kraljević, klavir; Vujadin Krivokapić, violina i Remi Delangle, klarinet. 
 
0
Hrvatski muzičar Masimo Savic na sjutrašnjem koncertu u KIC promovisaće album “Sunce se ponovo rađa”
U svirci uživaju - i publika i muzičari!
    - Sviramo jako puno stvari sa novog albuma. Muzičari obično sviraju četiri-pet novih stvari. Mi sviramo puno više, leže nam nekako svirački. Te pjesme kada se sviraju uživo jednostavno zvuče dobro. To što mi radimo pokušaj je da i muzičari i publika imaju užitak. Imaćete muzičare koji se vesele na bini. Vidjećete sjutra, radi se o kompleksnim aranžmanima koji su odsvirani na lak i jednostavan način, što je i cilj. To je plod moje “diktature proleterijata” - najavio je na večerašnjoj press konferenciji jedan od najboljih hrvatskih i ex-YU vokala Masimo Savić sjutrašnji koncert na "DEUS 2008" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović" u 21 - na kojem će promovisati album "Sunce se ponovo rađa".
Pratiće ga njegov band - "najbolji na svijetu" - a na albumu su sarađivali brojni poznati mzičari - - Arsen Dedić, Neno Belan, Dino Dvornik, Aljoša Šerić, Jan Plastenjak, “Kaliopi”, Lea Dekleva, Elvis Stanić...  
 
0
Samostalna izložba crteža Vidaka Radmilovića otvorena na „DEUS 2008“, u galeriji „Art“
Ispisao ljetopis – kreativnog kosmosa!
    - Večeras su pred nama radovi nastali u novijem periodu njegovog stvaralačkog iskustva. Ugljenom na platnu i papiru Radmilović je ispisao jedan interesantan ljetopis kreativnog kosmosa u kome dominiraju studije tijela koja tretira na promišljen i ekspresivan način. Ispod površinskog sloja razumijevanja njegovog djela tinja eruptivna energija, koja će nas vezivati za njegovo djelo. Susret sa njegovim radovima neće vas ostaviti ravnodušnim. Talenat, snaga izraza i odnjegovana vizuelna kultura – to su Vidakove prepoznatljive osobine - naglasio je sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić otvarajući večeras na "DEUS 2008" - u galeriji "Art" - izložbu crteža mladog crnogorskog slikara Vidaka Radmilovića. 
 
0
"Američki ugao"
Veče za stihove - Džima Morisona!
    Na rođendan kultnog pjesnika, koji je za svoje fanove bio vizionar, duhovni vođa sa misijom da oslobodi čovjeka autoriteta i ugnjetavanja, "Američki ugao" večeras u 20 organizuje veče poezije Džima Morisona.
   Stihove iz Morisonove zbirke “The Lords and the New Creatures” govoriće pjesnikinja Tanja Bakić.  
 
0
Književni program "DEUS 2008."
Predstavljaju roman "Mango"!
    Večeras u 19 na "DEUS 2008." - u multimedijalnoj salo KIC "Budo Tomović" - Narodna biblioteka "Radosav Ljumović" predstaviće roman Ljubice Arsić "Mango", koji je za kratko vrijeme doživio više izdanja.
Arsićeva je objavila sedam knjiga priča i tri romana. Za roman "Ikona", dobila je nagradu iz Fonda Borislava Pekića. Dobitnica je više književnih nagrada i priznanja - "ProFemina", "Isidorinim stopama", "Biljana Jovanović", "Laza Kostić", "Žensko pero", "Andrićeve nagrade"... 
 
0
Koncert kvarteta "Misteria" sjutra na "DEUS 2008"
Specijalna gošća - mlada Neda!
    Kvartet "Misteria", koji čine umjetnici iz Podgorice, različitog umjetničkog profila i interesovanja - klasični gitarista Srđan Bulatović, flamenko gitarista Darko Nikčević, harmonikaš Predrag Janković i perkusionista Gligor Đuričković - održaće sjutra u 21 koncert na "DEUS 2008" - u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Specijana gošća kvarteta koji publiku osvaja skladnim repertoarom - tradicionalnim i klasičnim, filmskim i popularnim melodijama današnjice - biće mlada crnogorska vokalna solistkinja Neda Papović. 
 
0
"DEUS 2008" u KIC "Budo Tomović" i "Zeta"
Žuti, "Tootsie" i - kladioničari!
    U velikoj sali KIC "Zeta" u Golubovcima, u slopu "DEUS 2008" večeras u 20 nastupiće najpoznatiji crnogorski interpretator narodne muzike, pjevač, harmonikaš i kompozitor Žuti Serhatlić, u pratnji Velikog narodnog orkestra.
Predstava "Ne igraj na Engleze", u produkciji "Off projekta", priča je o trojici najboljih drugova kladioničara - igraju ih Milivoje Obradović, Petar Burić i Goran Slavić. Odigraće je u sali "DODEST" u 19, a u velikoj sali od 22 - u sklopu ciklusa "U prostoru svijetova" biće prikazana komedija "Tootsie" Sidneya Pollacka. 
 
0
Prva samostalna izložba crteža i grafika Selme Đečević otvorena na "DEUS 2008"
Linija i boja pršte energijom!
    - Đečevićeva svoju izražajnost temelji na primarnosti likovnog postupka - na strukturalnoj jezgrovitosti i na reduciranosti forme, na neposrednost izraza, na krajnjoj pročišćenosti likovnih sredstava, svedenih ovdje na gotovo čistu elementarnost. Na radovima nastalim kombinovanom tehnikom osnovna izražajna sredstva su boja i linija. Boja koja je senzibilna i vibrantna, koja je otvorena i zvučna i koja je s linijom korespondirajuća – ali od nje ponekad i oslobođena. Linija, koja je istodobno stroga, čista, jasna i disciplinovana, ali i poetična, profinjena i ekspresivna. Spojene u začuđujuće kolorističko-linearni i narativno-simbolički sklop, vibriraju prostorima ovih površina, pršteći energijom – ali i oduhovljenošću - ukazala je istoričar umjetnosti Petrica Duletić, otvarajući večeras na "DEUS 2008" - u Kuselovoj kući - prvu samostalnu izložbu crteža i grafika Selme Đečević “Barbie, L.A. religija postmoderne". 
 
0
"U prostoru svijetova", retrospektiva filmova Sidneya Polaccka na "DEUS 2008"
Ciklus otvara - "Lovac na skalpove"!
    Vesternom "Lovac na skalpove" sjutra u KIC "Budo Tomović" - u sklopu "DEUS 2008" - počinje ciklus "U prostoru svijetova", retrospektiva filmova Sidneya Polaccka - rediitelja, producenta, glumca , pedagoga, koji je u polju svakog od svojih raznovrsnih filmskih angažmana realizovao ostvarenja dovoljno uvjerljiva da mu se obezbijedi mjesto u vječnosti".
Drugi termin - projekcije u 20 i 22 - rezervisan je za "Djevojku koju sam volio", a na repertoaru su još i Bobby Deerfield", "Tootsie", "Moja Afrika" i "Havana".
 
 
0
"DEUS 2008"
Selma u galeriji - Bole u bioskopu!
    Radovima iz ciklusa „Barbie,L.A.religija postmoderne“ rađenim u grafici duboke štampe i crtežima - kombinovanom tehnikom na papiru - likovnoj publici prvi put predstaviće se - u Kuslevovoj kući - mlada slikarka Selma Đečević, a filmski program "DEUS 2008" otvoriće muzičko- dokumentarni film „Lacus Labeaatis„ čije autorstvo u potpunosti potpisuje Bole Bošković. 
 
0
Izložba slika barskog umjetnika Branislava-Brana Sjekloće otvorena u galeriji "Most"
Od praznine tvori – suštinu!
       - Prateći likovni put Brana Sjekloće mogu da kažem da je on stvaralac koji permanentno istražuje unutar svog umjetničkog svijeta, držeći da on zapravo i jeste mjesto neprestanih, kontinuiranih intervencija kako u svom kompaktnom fizikumu, tako i u onom značenjskom sloju ispod dvodimenzionalne površine. Otuda ne čudi da se Sjekloća u trenutnoj stvaralačkoj fazi, koju večeras premijerno predstavlja, kreće konstruktivističkim stazama, tvoreći od praznine suštinu. Naracija, figuracija, geometrijska apstrakcija, način kretanja ka suštini jesu I njeni različiti vidovi. Nekada manje očigledni, ali svakako osnovno ishodište kojem umjetnik teži - ukazala je istoričarka umjetnosti Anastasija Miranović otvarajući samostalnu izložbu od 12 slika “Geometrijska aritmetika” barskog umjetnika Branislava-Brana Sjekloće.
Otvaranje izložbe uljepšali su muziciranjem učenici Škole za muzičke talente “Andre Navara” – na harmonici Savo Vujačić i na violini Jovan Pejović.
 
 
0
Otvaranjem izložbe » Savremena crnogorska skulptura« u »Modernoj galeriji«, večeras počela »Decembarska umjetnička scena 2008«
Potvrdili da vlada – estetski pluralizam!
    - Pred nama su radovi umjetnika koji su okupljeni u Vajarskoj koloniji u Danilovgradu ukazali na aktuelni trenutak crnogorske likovne scene. Umjetnici zamašnih stvaralačkih opusa potvrdili su činjenicu da u Crnoj Gori trenutno ne postoji dominantan pravac ili stil, već da vladaju estetski pluralizmi kroz egzistiranje određenih, ličnih autorskih koncepata – naglasio je sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić, proglašavajući večeras u „Modernoj galeriji“ JU „Muzeji i galerije“ otvorenom izložbu » Savremena crnogorska skulptura«, kojom je počela i »Decembarska umjetnička scena 2008«. 
 
0
Džez umjetnica Alma Mićić & NYC Trio održaće večeras koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”
U Americi obožavaju – „Milijanu”!
       - Od mog prvog koncerta u Podgorici desilo se mnogo toga. Izdala sam dva albuma za američko tržište. Prvjenac “Introducing Alma” izašao je 2004., a u aprilu ove godine “The Hours”. Na prvom albumu uglavnom sam pjevala standarde, jednu svoju kompoziciju, kao i obradu “Sejdefu majka buđaše”, a na novom uglavnom su moje autorske kompozicije, samo jedan standard i obrada pjesme “Oj đevojko Milijana” u džez aranžmanu koja se najviše sluša na američkom radiju. Niko ne može to da izgovori kada najavljuje pjesmu, ali jako im se dopada. Desilo se puno turneja, nastupa po američkim klubovima, sjajne kritike širom svijeta – u Engleskoj, Francuskoj – imamo distribuciju u Japanu i Tajlandu, tako das mo vrlo zauzeti. Ukratko, to se izdešavalo za osam godina. I dvoje djece, naravno –istakla je džez umjetnica Alma Mićić na današnjoj press konferenciji, najavljujući večarašnji nastup sa “ NYC Trio“ u veliko sali KIC „Budo Tomović“ kojim će biti otvoren muzički program „DEUS 2008“.  
 
3
Festival dječje pjesme "Naša radost 2008" održana u KIC "Budo Tomović"
"Najbolje je reći" - najbolja kompozicija"!
    Kompozicija Marka Klepića "Najbolje je reći sve" proglašena je najboljom na Festivalu dječje pjesme "Naša radost 2008", održanom u KIC "Budo Tomović".
Muziku za pjesmu uradio je Marko Klepić, a tekst Ljubo Jovović. Klepićevu kompoziciju otpjevala je Maša Vujanović, koja je dobila nagradu za najmlađu učesnicu festivala. 
 
2
Izložba radova Vide Slivniker Belantič otvorena u "Zelenom salonu" Hotela ”Crna Gora”
Umjetnica osvaja - snagom boje!
    - Izuzetno mi je zadovoljstvo da otvorim izložbu djela umjetnice koja osvaja snagom boje - akcentirala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković otvarajući večeras u "Zelenom salonu" hotela "Crna Gora" samostalnu izložbu djela slovenačke akademske slikarke Vide Slivniker Belantič.
Uvertira za predstavljanje postavke bio je performans baletske trupe ”Ballo”, u pratnji pijaniste Nikole Vučkovića, a "uvodno slovo" održao je i reditelj Blagota Eraković.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|