Brze Cinjenice - Kultura

0
Izvučene šifre 16 kompozicija koje će učestvovati na Festivalu dječje pjesme „Naša radost 2008“
"Radost" čekaju - i tri rezerve!
    - "Ja volim samo rok“, autora Nikole Radunovića, „Alfa“, Marija Merčnika i Miša Markovića, „Meduza“, Milovan Dedić/Dejan Đonović, „Sila“, Lado Leš/Ljubivoje Ršumović, „Sve za ljubav“, Minja Marković/Zorica Bajčin-Đukanović, „Duga“, Toni Dimitrijević/Zlatko Jovović, „Dežavu“, Sava Jovovića, „TMAS“, Ivana Čanovića, „ATAI“, Zorana Cvetkovića, „Zoro“, Veselin Frenki Bogićević/Zlatko Jovović, „Grčka“, Marija Dedić/Dejan Đonović, „Slatka trema“, Sanje Garić, „Zeleno“, Dijana Roganović-Bogićević/Dejan Đonović, „Lovćen 7“, Nenad Ilijić/Nedeljko Popadić i „Djeca“, Marka Klepića/Ljuba Jovovića – šifre su 16 kompozicija koje će – po odluci Selekcionog žirija, biti izvedene na Festivalu dječje pjesme „Naša radost 2008“.
Obezbijeđene su i tri rezervne kompozicije – šifra „Osmjeh“, „Ram“ i „Gaga“ – a organizator je najavio da će u revijalnom djelu nastupiti pobjednici dječjih festivala iz okruženja.
 
 
0
Hit predstava "Bitef teatra" na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Seka kao - Marija Kalas!
    Hit predstava "Bitef teatra", "Master clas" biće sjutra u 22 - u "Muzičkoj kapeli" na Kruševcu - odigrana na "Podgoričkom kulturnom ljetu".
Biografsku dramu o Mariji Kalas rezirala je Alisa Stojanovic, a igraju
Jelisaveta Seka Sablić i operski pjevači Aleksandar Stamenkovic, Tanja
Mitić, Goran Trpeski-Dima, Zoran Gavrilović i Dragan Milenković.  
 
0
Autorska izložba Aleksandra Đuravčevića na „Podgoričkom kulturnom ljetu“, otvorena u Kuslevovoj kući
Simbole tretira – kontrastima!
- Autor na intrigantan način, pomoću ogledala, eksperimentiše i sa osjećanjem perspektive i dubine, obogaćujući svoja djela novom dimenzijom, sjenkama, odnosima svjetla i tame. Emotivno, ali na intelektualan način i uz puno šarma, tretira gotovo arhetipske simbole Crne Gore. Na lovćenskom guvnu, koje za nas ima gotovo mitsko značenje, dramatično se obračunava racio sa emocijama. Guvno, ili bunar želja, strepnji i nadanja, može biti i instalacijakružnog ogledala postavljenog i da bi u njemu vidjeli svoje pravo, ili drugo lice – ukazao je sekretar Sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić otvarajući večeras na „Podgoričkom kulturnom ljetu“, u Kuslevovoj kući, izložbu Aleksandra Đuravčevića. 
 
3
Popularni bosansko-hercegovački glumac gostuje na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Zijah igra - "CABAres,CABArei"!
    Hit-predstavu "CABAres, CABArei", za koju je napisao tekst, režirao je i glumi, popularni bosansko-hercegovački glumac Zijah Sokolović odigraće na "Podgoričkom kulturnom ljetu" večeras u 22, u "Muzičkoj kapeli" na Kruševcu.
"Sokolović govori i igra sve moguće, majstorskom mimikom i potpunim vladanjem glasom vodi gledatelje od neukrotivog smeha do ledene užasnosti, poigrava se osećajima i mišljenjem publike do ivice izdržljivosti, dok igrajući prepliće dve velike, za svakog značajne teme, ljubav i smrt".
 
 
2
Izložba ciklusa portreta „Saros“ Bratislava Medojevića otvorena u galeriji „Centar“
U svakom liku – hiljade izraza!
    - Na mojim portretima odnos očiju sa ustima diktira karakter ličnosti. To je odnos spiritualnog sa čulnim. U tom sudaru svjetlosti i tame, duhovnog i materijalnog, otpočinje kretanje, ispisuju se osnove i ocrtavaju se karakteri naše ličnosti, koji nijesu jednobrazni, nego višestruki. I svaki pokret je promjena, a svaka promjena trenutak i priča za sebe, jer svaki lik u svakom trenutku nosi u sebi na hiljade mogućnosti i izraza, ali i suprotnosti. Jedne opredjeljujemo, a drugi se se sami ispoljavaju u intezitetu i jačini ravnoj njihovoj snazi i onda kada ih ignorišemo ili ne primjećujemo – zapisao je Bratislav Medojević u katalogu za izložbu njegovog ciklusa portreta „Saros“ koju je u galeriji „Centar“ otvorila istoričarka umjetnosti Olga Perović. 
 
1
Izdavačka kuća "Meander" iz Zagreba i njen osnivač na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Veče za - dijalog i poeziju!
    Izdavačka kuća "Meandar" iz Zagreba - koja predstavlja panoramu književnosti, književne istorije i kritike, dešavanja u vizuelnoj umjetnosti, filmu i pozorištu, podstičući međunarodni intelektualni dijalog - i zbirka poezije "Ekrani praznine" Branka Čegeca, osnivača "Meandera", na "Podgoričkom kulturnom ljetu" biće večeras u 21 predstavljena ispred Muzičke kapele na Kruševcu.
Čegec je glavni urednik časopisa Quorum i Oko, prevodi sa slovenskog, koautor je panorame hrvatske savremene poezije "Strast razlike - tamni zvuk praznine". U izdanju "Meandera" objavio je knjige "Nitko ne govori hrvatski" i "Tamno mjesto". 
 
1
Na "Podgoričkom kulturnom ljetu" u utorak peto izdanje bluz hepeninga “Podgorica Blues Summit”
Samit okuplja - vrhunske majstore!
    - Ovogodišnji bluz samit okuplja vrhunske majstore ovog žanra - zvijezde beogradske bluz scene, jedinstvene svirače na usnoj harmonici kao što su Jovan Ilić, Petar Miladinović zvani Pera Joe i Ljuba Đorđević, uz Blue Family, jednu od najzapaženijih grupa jump bluesa u regionu, kao i uglednu gošću iz SAD, vodeću pjevačicu među novim bluz izvođačima Sharrie Williams sa grupom "The Wise Guys" - ističe urednica muzičkog programa u KIC "Budo Tomović" Maja Popović u najavi za peto izdanje bluz hepeninga “Podgorica Blues Summit” koje je u utorak na programu "Podgoričkog kulturnog ljeta". 
 
1
Od 14. do 20. jula film "Seks i grad" biće prikazivan u KIC
Sedmica za - kvartet iz sapunice!
    Od danas, sedam dana poslije svjetske premijere, film "Henkok" - u režiji Petera Berga, biće u KIC "Budo Tomović" prikazivan do nedjelje, a već od ponedjeljka ljubitelje filma u ovom bioskopu očekuje još jedna "poslastica" - do 20. jula na repertoaru će biti „Seks i grad“, zasnovan na popularnoj TV seriji.
U ovom ostvarenju, u režiji Janka Hedila, uloge iz serije ponovile su sve četiri junakinje – Sara Džesika Parker (Keri Bredšo), Sintija Niksom (Miranda), Kim Katral (Samanta) i Kristin Dejvis (Šarlot) – kao i Kris Not koji u filmu igra fatalnog Gospodina Zverku. 
 
0
Sedam dana poslije svjetske premijere, svjetski hit biće prikazivan u KIC
Stiže - "Hancock"!
       Od 10. do 13. jula, sedam dana poslije svjetske premijere, film "Henkok" - u režiji Petera Berga, u glavnoj ulozi Will Smith - biće prikazivan u bioskopu KIC "Budo Tomović".
U drami o alkoholičaru sa nadljudskim moćima koji je nezgodan, konfliktan, sarkastičan i pogrešno shvaćen, za koju su scenario napisali Vy Vincent Ngo i Vince Gilligan, uloge još tumače Charlize Theron, Jason Bateman, Eddie Marsan, Johnny Galecki.
    
 
0
Izložba crteža Uroša Toškovića biće od sjutra otvorena na "Podgoričkom kulturnom ljetu"
Portretima analizira - društvo i ličnost!
    - Gotovo kompletan opus Uroša Toškovića može se posmatati kao psihoanalitički portret društva i same ličnosti kao njegovog fundamentalnog elementa. Osim toga, njegov pogled ne može da odagna osećaj misticizma i dramatične jezivosti - najavljuju iz JU "Muzeji i galerije Podgorice" izložbu crteža Uroša Toškovića koja će na "Podgoričkom kulturnom ljetu" od sjutra biti otvorena u Kuslevovoj kući.
   Postavku čine 24 crteža nastala od 1981. do 1983., a dio su fundusa Moderne galerije. Autor izložbe je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.  
 
2
Retrospektivna izložba crnogorskog slikara Filipa Jankovića otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu
"Magična simfonija" stvarana – pola vijeka!
    - Slikarstvo Filipa Jankovića pripada najvećim lirskim dometima u savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti. Ono se može uzeti kao model ljepote kompozicije, boje, forme, linije i svjetlosti u kojemu se “muzika I poezija slivaju u slikarstvo, a slikarstvo se zamišlja kao arhitektura elemenata koji se šire u otvorenom prostoru” – ukazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković o “Magičnoj simfoniji boja i svjetlosti”, kako je nazvala retrospektivnu izložbu crnogorskjog slikara koju je večeras u “Dvorcu Petrovića” na Kruševcu otvorenom proglasio sekretar Sekretarijata za kulturu i sport Podgorice Zoran Šoškić.
 
 
2
Premijerom "Gradskog pozorišta" sjutra počinje "Podgoričko kulturno ljeto 08."
Za uzbudljivo ljeto - 22 programa!
    - Zadovoljstvo mi je da najavim vrelo i uzbudljivo kulturno ljeto koje će podgoričkoj javnosti predstaviti respektabilne programe iz svih vidova umjetničkog stvaralaštva. Zadatak Programskog savjeta temeljio se na jednoj jedinoj premisi, da organizujemo interesantnu kulturnu manifestaciju koja će predstaviti ne samo recentnu kulturnu scenu našeg grada nego i onog što je kvalitetno u okruženju i što može da bude reprezent urbanog duha i modernosti. Manifestacija počinje sjutra premijernom izvedbom predstave „Gradskogpozorišta“ „Kapetan Crna brada, kakao i čokolada“, po tekstu Branka Dimitrijevića, u režiji Nikole Zavišića. Biće izvedena 22 projekta – devet predstava, dvije izložbe, 15 arheoloških filmova, četiri književne promocije, pet koncerata i modna revija „Summer dream“ - najavio je na današnjoj press konferenciji sekretar Sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić. 
 
2
Izložba „Hrvatski karikaturisti“ otvorena u „Perjaničkom domu“ na Kruševcu
Predstavili najbolje - vizuelne kritičare!
- Volim otvarati izložbe karikaturista. Oni u naš život unose malo drugačiji pogled na svijet, unose dosta neobičnih puteva, podsjećaju nas koliko smo i mali i vewliki istovremeno i na vizuelni način predstavljaju savjest čovječanstva. Otuda moja ljubav za karikaturu. Ovo što vidite to su sve karikaturisti koje susrijećete u dnevnoj štampi, uglavnom u Hrvatskoj. Neki od njih objavili su knjige karikatura, među njima su i dobitnici svjetskih nagrada i željeli smo ih predstaviti crnogorskoj javnosti. Stilovi su različiti, izdvojeno je ono što je karakteristično za svakog autora – naglasio je ambasador Republike Hrvatske u Podgorici Petar Turčinović otvarajući večeras u “Perjaničkom domu” na Kruševcu izložbu “Hrvatski karikaturisti” koju su priredili ambasada Republike Hrvatske i Centar savremene umjetnosti Crne Gore.
U postavci su djela Davora Trgovčevića, Miroslava Gerenčera Gera, Tomislava Toma Oženića, Otona Reisingera, Davora Štambuka, Darka Pavića, Ica Voljevice, Nika Titanika, Ivana Šarića, Nikole Plećka, Ivana Haramije, Mojmira Mihatova, Srećka Puntarića, Zdenka Puhina, Nikole Lihteša i Željka Serića.
 
 
2
Izložba “Crnogorsko savremeno slikarstvo od figuracije do znaka” otvorena u Ljubljani
U postavci - spremnost za integrisanje!
- Danas, u kontekstu slovenačkog predsjedavanja Evropskom Unijom i težnji Crne Gore da se domogne budućnosti u zajednici evropskih država, ova izložba nosi i jedno simboličko značenje - organizovana pod visokim pokroviteljstvom Vlade Crne Gore, izložba pokazuje spremnost i nastojanje Crne Gore da sve segmente kulture integriše u evropske kulturne procese. Bez evropskog kulturnog identiteta sam proces integrisanja se čini nepotpun - ukazao je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović otvarajući izložbu “Crnogorsko savremeno slikarstvo od figuracije do znaka” u Ljubljani.
Govor ministra Mićunovića prenosimo integralno: 
 
1
Koncert u čast slavlja muzike francuska grupa PERCUBABA “Antistatiq” prirediće u subotu na terasi KIC
Spajaju - rok, rege i hip-hop!
    Koncert u čast slavlja muzike francuska grupa PERCUBABA “Antistatiq” prirediće u subotu u 22 na terasi KIC "Budo Tomović".
Desetočlani sastav - Daventry, udaraljke; Dupas, vokal; Fauvel, bas; Leys, klavijature; Paitry, truba&vokal; Richer, gitara; Robidou; udaraljke&vokal; Simon, trombon; Sourdan, vokal i Voisin, bubnjevi i kompjuter, otkriće na muzičkoj sceni, originalnog nastupa i uspijeva da unese ličnu ravnotežu, sirov i kompleksan zvuk koji spaja rok, rege i hip-hop. Zvuci donose digresiju prema dub ili jungle zvuku.    
 
1
U Ljubljani će od sjutra biti otvorena izložba “Crnogorsko savremeno slikarstvo od figuracije do znaka”
U postavci - antologijske vrijednosti!
    “Crnogorsko savremeno slikarstvo od figuracije do znaka” - naziv je izložbe koju će, povodom predsjedavanja Slovenije Evropskom unijom, sjutra u Ljubljani - u Narodnoj galerijii - otvoriti crnogorski ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović.
   Izložba predstavlja jedan od mogućih presjeka antologijskih vrijednosti savremenog crnogorskog slikarstva. Obuhvata 30 slikarskih djela, čiji su autori likovni stvaraoci, zastupljeni u fondu Umjetničkog muzeja i Narodnog muzeja Crne Gore. 
 
1
"Američki ugao"
Pjesnikinja o - simbolima "Zeppelina"!
    Simbolika koju skrivaju muzika i tekstovi grupe "Led Zeppelin" , veze književnosti i rok muzike - tema je predavanja "Četiri ili pet tajnih simbola" koje će pjesnikinja mlađe generacije Tanja Bakić večeras u 19 održati u "Američkom uglu".
Bakićeva je PR podgoričke izdavačke kuće "Oktoih" i predaje engleski jezik za odrasle u “ABC” centru. 
 
0
Samostalna izložba slika Tamare Dedeić biće od sjutra otvorena u Kuslevovoj kući
Slike počinje - bez koncepta!
    - Ovom izložbom ona se predstavlja kao slikarka koja je sposobna da precizno definiše vlastitu likovnu misao. Za Tijanino slikarstvo najznačajniji momenat predstavlja sam metod, odnosno čin slikanja. Sliku započinje bez prethodno osmišljenog koncepta, ideje ili teme, presudna je sama odluka, volja, potreba da se napravi slika i »glad« za slikanjem - primjećuje istorićčarka umjetnosti Petrica Duletić u najavi za samostalnu izlžbu slika Tijane Dedeić koju JU "Muzeji i galerije" od sjutra priređuje u Kuslevovoj kući.
Postavka radova crnogorske slikarka mlađe generacije biće predstavljena do 25. juna.  
 
0
Izložba mladog crnogorskog umjetnika Novice Kovača “Vojnici” otvorena u "Perjaničkom domu" na Kruševcu
Kovačeva borba - za ljepotu!
- U ovih četrdesetak izloženih, uzavrelih bitki; koje nam vrište, kako nemire i nemoći pojedinca, tako i saglasnim, uzdržanim iz stoljeća, krikom čitavih naroda; moći ćemo da otpratimo ispovjedi- kovitlace i traganja jedne duše za Dobrim, Istinom i Lijepim. One su čeznja i borba za Ljepotu, onu vječnu ljepotu, koja najbliskije prepliće bivstvo Istine i Dobrog”, zapisala je Nikoleta Petrović o izložbi radova - crteži, kolaži i video - "Vojnici" mladog crnogorskog umjetnika Novice Kovača koja je večeras otvorena u "Perjaničkom domu" na Kruševcu. 
 
0
Ministar kulture, sporta i medija razgovarao sa ambasadorom NR Kine
U sporazumu - i zajednički projekti!
    - Zaključivanje sporazuma o saradnji u kulturi između vlada dvije zemlje doprinio bi kulturnoj razmjeni kroz povezivanje institucija i umjetničkih asocijacija čije je područje rada književnost, pozorište, muzika, lijepe umjetnosti, arhitektura i film. Sporazum bi podrazumijevao i zajedničke projekte na planu zaštite spomenika kulture, muzeja, umjetničkih galerija i biblioteka Crne Gore i NR Kine, kao i razmjenu iskustava u oblasti medija i izdavaštva - saglasili su se danas ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Li Mančang.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|