Brze Cinjenice - Kultura

0
U organizaciji NPG "Obala" i KIC »Budo Tomović«
Premijera dokumentarca "Kana"!
    Dokumentarni film Nezavisne produkcije "Obala" - „Kana“, u režiji Nikole Vukčevića, premijerno u Podgorici biće prikazan u petak u 19, , u sali "DODEST" KIC „Budo Tomović“.
Film o Romkinjama iz porodica interno raseljenih lica u Kampu II u predgrađu Podgorice nastao je u okviru regionalnog koprodukcijskog projekta „Human Rights Documentary Stories”, koji je NPG Obala realizovala u saradnji sa Media centrom Sarajevo i Produkcijom Faktum iz Zagreba. 
 
0
Brazilska gitaristkinja i kantautorka Badi Assad održaće u srijedu koncert u KIC
Vrhunska tehnika obećava - sjajan provod!
       Poznata brazilska gitaristkinja i kantautorka Badi Assad održaće koncert u srijedu u Velikoj sali KIC "Budo Tomović", u 21 sat, u sklopu koncertnog ciklusa “Guitar Art Fluid”, koji KIC realizuje u saradnji sa internacionalnim festivalom Guitar Art, Beograd.
Pored pjesama sa novog albuma “Wonderland” -objavljen za izdavačku kuću Deutsche Grammophon - Badi Assad izvešće i kompozicije sa prethodnih albuma. Njen pažljivo odabran repertoar, uz vrhunsku sviračku tehniku, učiniće da se ljubitelji raznovrsne muzike sjajno provedu i uživaju u vrhunskom koncertu - najavljuju iz KIC. 
 
0
"Američki ugao" na jedinstven način obilježava "Mjesec istorije američkih crnaca" - "Black History Month"
Prikazuju "Hoop Dreams"!
    Zahvaljujući profesoru Gregoriju Mejsonu, koji će tokom ovog akademskog semestra boraviti kao gostujući Fulbrajt profesor na Univerzitetu Crne Gore, "Američki ugao" obilježiće "Black History Month" na jedinstven način - dokumentarni film, koji je sa oduševljenjem prihvatila i publika i kritika, ostvarenje Stiva Džejmsa "Hoop Dreams" prikazaće u četvrtak u 19. 
 
0
Premijera filma Momira Matovića "Ram za sliku moga zavičaja" sjutra u KIC "Budo Tomović"
Dio istorije "uramio" - u životnu priču!
    Dio istorije Crne Gore "uramljen" u životnu ispovijest Lidije Jovanović, supruge revolucionara i prvog predsjednika Crne Gore Blaža Jovanovića - siže je novog dugometražnog dokumentarnog filma Momira Matovića "Ram za sliku moga zavičaja" koji će sjutra u 20 premijerno biti prikazan u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Poznati crnogorski sineasta zabilježio je životnu priču danas ", začuđujući krijepke starice (94), koja je uz supruga bila svjedok mnogih događaja u Crnoj Gori o kojima priča prvi put. Blažo, Tito, Đilas, Ranković…iskreno. 
 
0
Predavanje dr Dragana Koprivice “Zapad i ruski pisci nobelovci” sjutra u "Američkom uglu"
Posebno "poglavlje" - Brodski i Solženjicin!
    Kompleksni interkulturološki odnosi predmet su predavanja “Zapad i ruski pisci nobelovci” koje će , profesor ruske književnosti na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, prozni i dramski pisac i režiser, dr Dragan Koprivica sjutra u 19 održati u "Američkom uglu".
   U fokusu predavanja dr Koprivice biće oni ruski pisci koji su tokom prošlog vijeka, tokom svojih izgnanstava u SAD, postali dobitnici Nobelove nagrade. Riječ je o Brodskom i Solženjicinu. Pored njih, Nobelovu nagradu za književnost dobili su Bunjin, Pasternak i Šolohov. 
 
0
Nova predstava “Gradskog pozorišta”, “Instant sexualno obrazovanje”, reditelja Nikole Vukčevića, sjutra će biti premijerno izvedena u KIC “Budo Tomović”
O "važnom činu" - radikalno i suptilno!
- Po tekstu poznatog srpskog dramskog pisca i reditelja Đorđa Milosavljevića, naš novi projekat “Instant sexualno obrazovanje” sjutra u 20 premijerno će biti prikazan u velikoj Sali KIC “Budo Tomović”. Višestruki su razlozi za postavljanje ove predstave. Ona tretira jednu od najozbiljnijih tema za mladog čovjeka, prvi intimni odnos - istakao je reditelj Nikola Vukčević na današnjoj press konferenciji, najavljujući premijeru komada u kojem glavne uloge tumače Branka Femić i Mišo Obradović. 
 
3
Crnogorski ministar kulture, sporta i medija prisustvovao svečanom otvaranju spomen-doma u Skoplju
"Majci Terezi" - Sbutegin sonet!
    Sonet Don Branka Sbutege, specijalno štampan i opremljen, poklonio je ministar kulture, sporta i medija Crne Gore Branislav Mićunović danas otvorenom spomen-domu Majke Tereze u Skoplju.
Povodom stogodišnjice rođenja Majke Tereze, spomen-dom sa njenim imenom otvorili makedonski premijer Nikola Gruevski, ministarka Kančeska - Milevska i biskup skopski i apostolski egzarh u Makedoniji Kiro Stojanov.
 
 
2
Film Veljka Bulajića u KIC "Budo Tomović"
Od večeras -"Libertas"!
    Od večeras do petka najnoviji film režisera Veljka Bulajića, "Libertas" biće prikazivan u bioskopu KIC “Budo Tomović”. Projekcije počinju u 18 i u 20,30.
Istorijska drama, nastala u hrvatsko-italijansko-crnogorskoj produkciji, bila je u užem izboru da bude nominovana za "Oscara". Glavne uloge tumače Sven Medvešek i Sandra Ceccarelli, a osim Bulajića na scenariju su radili i Ivo Brešan i Mirko Kovač.
Poslije premijere u CNP, – marta 2007. – Bulajićevo ostvarenje tada je prikazano i na redovnom repertoaru KIC. 
 
2
Izložba “Contribution of the East“ Zorana Živkovića otvorena u galeriji “Centar”
Umjesto grbova –porno dive!
    - Ženski atributi – država, zastava, žena – povezuju ove savremene ikone sa pasivnim principom Yinom, koji utiče da se mirno i bez reakcije prihvate prihvate novi egzistencijalni i duhovni izazovi. Međutim, to nije jezik ravnodušnosti već demistifikacije lažnih i nametnutih vrijednosti. Apriorno, to je jezik pop-artističke provokacije umjetnika-intelektualca koji ima svoju etičko-društvenu misiju, koji “intezivno živi svakodnevnicu svoje generacije” i koji svoje umjetničko djelo realizuje na mas-medijskim formama iskaza, humanističkim normama i elementima klasične likovne strukture jednog posebnog senzibiliteta – ukazala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, otvarajući večeras izložbu “Contribution of the East“ – “Istočni doprinos” kotorskog pravnika i umjetnika Zorana Živkovića u galeriji "Centar".
 
 
2
Proslavljeni umjetnik predstavljaće Crnu Goru na 53. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji
U palati "Zorzi" - Dadovi radovi!
    - Proslavljeni umjetnik Dado Đurić predstavljaće Crnu Goru na 53. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji - odlučio je komesar crnogorske izložbe Michael Peppiatt, a danas saopštilo Ministarstvo kulture, sporta i medija.
Radovi Dada Đurića na venecijanskom Bijenalu biće izloženi u palati "Zorzi", koju je za potrebe crnogorske izložbe obezbijedio UNESCO.  
 
2
Predavanje književnice Dragane Kršenković Brković u "Američkom uglu"
Predstavlja sličnosti i razlike bajki!
    Predavanje “Tradicionalna i savremena bajka - komparativna analiza" književnica Dragana Kršenković Brković sjutra u 19 održaće u "Američkom uglu".
Tokom trinaestomjesečnog studijskog boravka u SAD, Kršenković Brković bavila se istraživanjem bajki kao posebnog književnog izraza. Njeno predavanje je predstavljanje dramaturških i estetskih sličnosti i razlika izmedju bajki koje su nastale u prošlosti i onih koje su nastale krajem 19. i u 20. vijeku - "Mala sirena", "Hobit", "Alisa u zemlji čuda", "Mali princ", "Pinokio"...  
 
2
Koncertom nekadašnjeg frontmena "Pilota", sjutra se završava "DEUS 2008"
Kiki promoviše - "Mesec na vratima"!
    Koncertom beogradskog kompozitora, pjevača i instrumentaliste Zorana Kikija Lesendrića, na kojem će - sjutra u 21, u velikoj sali KIC "Budo Tomović" - nekadašnji frontmen "Pilota" promovisati prvi solistički album „Mesec na vratima“, biće završen "DEUS 2008".
Na albumu prvjencu Kiki je sarađivao sa mnogim istaknutim muzičarima - Đorđem Balaševićem, Bajagom, Marinom Tucaković, grupom „Van Gogh”, Dragoljubom Đuričićem...a kao autor tri pjesme pojavljuje se i Mlađan Dinkić, ministar ekonomije u Vladi Srbije.  
 
2
Drugi broj biltena “JAM 2008” predstavljen u “Američkom uglu”
Crnogorske melodije dobijaju - džez aranžman!
    - Planiramo da radimo dva projekta, jedan je o čuvenom američkom trubaču Bejkeru, a drugi projekat je obrada crnogorskih narodnih melodija u džez aranžmanu. To će raditi internacionalna ekipa. Naš stalni saradnik na tom projektu je Stjepko Gut, koji je proslavljen ne samo na bivšim jugoslovenskim prostorima, već kao professor radi u Austriji, a puno vremena provodi i u Americi, svirajući po džez klubovima - otkrila nam je Maja Popović, urednica muzičkog programa u KIC "Budo Tomović" i biltena “JAM 2008” čiji je drugi broj predstavljen danas u "Američkom uglu". 
 
2
Foto-izložba „Znamenite ličnosti stare Podgorice“ otvorena na „DEUS 2008“, u Kuslevovoj kući
Galerija kreatora - istorije i šarma!
    - Na tragu afirmacije urbanosti stare Podgorice, večeras smo u prilici da na izložbi „Znamenite ličnosti stare Podgorice“ sa početka 20. vijeka ponovo na našoj staroj kaldrmi, zahvaljujući fotografskoj lupi, sretnemo neke znamenite ličnosti koje su krojile istoriju i urbani šarm Podgorice. Bogata je galerija likova ovih 60 fotografija iz kolekcije našeg vrijednog i pedantnog sugrađanina Rada Ljumovića. Tu su nadaleko poznate zanatlije, trgovci, vlasnici fijakera, đaci Gimnazije, terzije, zlatari, puškari, obućari, limari, kafedžije, gostioničari, članovi seoskog društva, te ugledni građani koji sa čuđenjem i zanosom prihvataju novi duh grada. Mnoga od ovih lica su zaboravljena. Nema ih u udžbenicima, herojskim i političkim ljetopisima. Neki su poznati i značajno zastupljeni u hronikama, ali ih ova izložba večeras ne razlikuje. Svi su na ovim fotografijama isti. Svi su nam omogućili da prođemo kroz kapije fotografskog rada i upoznamo se sa jednim skrivenim dijelom svoje ličnosti i duše grada koja nas tako majčinski sačekuje – napomenuo je direktor ZAMTES Derviš Beli Selhanović otvarajući foto-izložbu „Znamenite ličnosti stare Podgorice“ otvorena na „DEUS 2008“, u Kuslevovoj kući. 
 
2
Retrospektivna izložba djela Dragana Karadžića otvorena u „Dvorcu Petrovića“
Osvrt na opus - vodi do zvijezda!
       - Retrospektiva artizma Dragana Karadžića u Centru savremene umjetnosti Crne Gore izvodi nas na put do sjajnih zvijezda crnogorskog slikarstva. Čini mi posebnu čast da ovakvu izložbu proglasim otvorenom – zakljućio je ministar kulture, sporta i medija Branislav Mićunović kratku besjedu „Od Petnjice do zvijezda“, otvarajući večeras u „Dvorcu Petrovića“ retrospektivnu izložbu djela crnogorskog umjetnika, akademika CANU i profesora na FLU na Cetinju Dragana Karadžića.
Izložbu prati monografija koju je izdala Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, a u kojoj je - kako reče Mićunović - objavljeno gotovo sve što se moglo i trebalo reći o stvaralaštvu i personi Dragana Karadžića.  
 
2
Koncert Esme Redžepove Teodosevski i i orkestra Teodosijevski sjutra u KIC "Zeta" u Golubovcima
Pjesme za - "slušanje" srcem!
    Kraljica romske muzike Esma Redžepova Teodosevski i i orkestar Teodosijevskog nastupiće sjutra u 20 u velikoj sali KIC „Zeta“ u Golubovcima.
Neumorna umjetnica i humanitarni radnica već pet decenija vjerna je muzici i romskoj pjesmi, tvrdi da se nije umorila i da može još dugo da pjeva, svima koji muziku i pjesmu osjećaju srcem.  
 
2
Predstavu “Novecento” glumac Dušan Kovačević odigraće sjutra na "DEUS 2008"
Monodrama o - društvu koje pluta!
    Predstava “Novecento”, koju je po tekstu vodećeg pisca mlađe italijanske generacije Aleksandra Barika režirao i adaptirao Džoni Hodžić, glumac Dušan Kovačević odigraće sjutra na "DEUS 2008" - u sali "DODEST", u 21.
Kovačevićev monodramski nastup odslikava kraj 19. vijeka i lebdi kao prijetnja i najava budućih sukoba. Unutar umjetnosti suprotstavljaju se međusobno moćni i tašti zemaljski estabilšment i često nekoristoljubivo uživanje. Život na brodu koji vidi ili naslućuje beskraj kroz brodsko okno i putnici pridonose pojmu o plutajućem društvu između dva rata...  
 
2
Predstava "Srpskog narodnog pozorišta" iz Novog Sada sjutra na "DEUS 2008"
"Brod" putuje - kroz bajke!
    "Brod za lutke", dramski tekst u kojem se smjenjuju tragično i groteskno, koji istovremeno predstavlja i originalno „putovanje“ kroz priče o Snežani i sedam patuljaka, Zlatokosoj, Ivici i Marici i drugim bajkama, "uploviće" sjutra u 20 u "DEUS 2008", u veliku salu KIC "Budo Tomović".
Predstavu "Srpskog narodnog pozorišta" iz Novog Sada, po tekstu Milene Marković, režirala je Ana Tomović, a u komadu igraju glumci - Jasna Đuričić, Draginja Voganjac, Milica Grujičić, Radoje Čupić, Nenad Pećinar, Radovan Vujović; muzičari - Ksenija Bašić, Vanja Jakovljević, Lazar Novkov, Ištvan Čik, Siniša Mazalica.  
 
2
Crnogorski ministar kulture, sporta i medija razgovarao sa albanskim kolegom
Obaveze saradnje čine - zadovoljstvo!
    - Zaključili smo da ćemo na sledećem susretu u Tirani formulisati obaveze, koje nam čine zadovoljstvo, ali koje će tražiti i ozbiljnu energiju od naše dvije vlade, da pristupimo Sporazumu o kulturnoj saradnji između Crne Gore i Albanije. Važno je i da i jedni I drugi brinemo o albanskoj manjini u Crnoj Gori i o crnogorskoj manjini u Albaniji - naglasio je crnogorski ministar kulture, sporta i medija poslije današnjeg razgovora sa ministrom kulture, turizma, sporta i omladine Republike Albanije Ili Pangom.  
 
1
Izložba „Slikari ruske emigracije u Crnoj Gori“ otvorena na „DEUS 2008“, u Muzeju grada
Velikani kičice sjedinili - stepu i talase!
    - Slikari ruske emigracije u svojoj novoj domovini, posmatrajući prekrasne crnogorske pejzaže pronašli su izvor nadahnuća iz kojeg su potekla predivna djela Kolesnikova, Bogdanova, morski motivi Ganzena i Sonovskog, portreti Kiseljove i Hartitonova. Ruska stepa i valovi crnogorskog mora stopili su se u jedno – naglasio je gradonačelnik Podgorice dr Miomir Mugoša na izložbi koju je – u Muzeju grada, a u sklopu „DEUS 2008“ otvorenom proglasio ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Jakov Gerasimov.
Uz podršku i pokroviteljstvo grada Podgorice i ambasadora Ruske Federacije organizovali su je "Gajo Gallery" i ruski partner "Alexsandar Art Group".
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|