Brze Cinjenice - Kultura

0
Otvaranjem izložbe » Savremena crnogorska skulptura« u »Modernoj galeriji«, večeras počela »Decembarska umjetnička scena 2008«
Potvrdili da vlada – estetski pluralizam!
    - Pred nama su radovi umjetnika koji su okupljeni u Vajarskoj koloniji u Danilovgradu ukazali na aktuelni trenutak crnogorske likovne scene. Umjetnici zamašnih stvaralačkih opusa potvrdili su činjenicu da u Crnoj Gori trenutno ne postoji dominantan pravac ili stil, već da vladaju estetski pluralizmi kroz egzistiranje određenih, ličnih autorskih koncepata – naglasio je sekretar Gradskog sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić, proglašavajući večeras u „Modernoj galeriji“ JU „Muzeji i galerije“ otvorenom izložbu » Savremena crnogorska skulptura«, kojom je počela i »Decembarska umjetnička scena 2008«. 
 
0
Džez umjetnica Alma Mićić & NYC Trio održaće večeras koncert u velikoj sali KIC “Budo Tomović”
U Americi obožavaju – „Milijanu”!
       - Od mog prvog koncerta u Podgorici desilo se mnogo toga. Izdala sam dva albuma za američko tržište. Prvjenac “Introducing Alma” izašao je 2004., a u aprilu ove godine “The Hours”. Na prvom albumu uglavnom sam pjevala standarde, jednu svoju kompoziciju, kao i obradu “Sejdefu majka buđaše”, a na novom uglavnom su moje autorske kompozicije, samo jedan standard i obrada pjesme “Oj đevojko Milijana” u džez aranžmanu koja se najviše sluša na američkom radiju. Niko ne može to da izgovori kada najavljuje pjesmu, ali jako im se dopada. Desilo se puno turneja, nastupa po američkim klubovima, sjajne kritike širom svijeta – u Engleskoj, Francuskoj – imamo distribuciju u Japanu i Tajlandu, tako das mo vrlo zauzeti. Ukratko, to se izdešavalo za osam godina. I dvoje djece, naravno –istakla je džez umjetnica Alma Mićić na današnjoj press konferenciji, najavljujući večarašnji nastup sa “ NYC Trio“ u veliko sali KIC „Budo Tomović“ kojim će biti otvoren muzički program „DEUS 2008“.  
 
3
Festival dječje pjesme "Naša radost 2008" održana u KIC "Budo Tomović"
"Najbolje je reći" - najbolja kompozicija"!
    Kompozicija Marka Klepića "Najbolje je reći sve" proglašena je najboljom na Festivalu dječje pjesme "Naša radost 2008", održanom u KIC "Budo Tomović".
Muziku za pjesmu uradio je Marko Klepić, a tekst Ljubo Jovović. Klepićevu kompoziciju otpjevala je Maša Vujanović, koja je dobila nagradu za najmlađu učesnicu festivala. 
 
2
Izložba radova Vide Slivniker Belantič otvorena u "Zelenom salonu" Hotela ”Crna Gora”
Umjetnica osvaja - snagom boje!
    - Izuzetno mi je zadovoljstvo da otvorim izložbu djela umjetnice koja osvaja snagom boje - akcentirala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković otvarajući večeras u "Zelenom salonu" hotela "Crna Gora" samostalnu izložbu djela slovenačke akademske slikarke Vide Slivniker Belantič.
Uvertira za predstavljanje postavke bio je performans baletske trupe ”Ballo”, u pratnji pijaniste Nikole Vučkovića, a "uvodno slovo" održao je i reditelj Blagota Eraković.
 
 
2
Ekskluzivno na FiveW PG – kompletan program „DEUS 2008“, koja počinje u ponedjeljak
„Scenu“ otvaraju – džezeri i vajari!
    Otvaranjem izložbe » Savremena crnogorska skulptura« - u Modernoj galeriji u 19 – i koncertom džez umjetnice Alme Mićić & NYC Trio - u Velikoj sali KIC “Budo Tomović” u 21 – i ponedjeljak počinje „Decembarska umjetnička scena 2008“.
Prvu sedmicu tradicionalne kulturne manifestacije, koja će biti završena 27. – promocijom albuma Kikija Lesendrića "Mesec na vratima" , obilježiće još i prva samostalna izložba Selme Đečević, dokumentarni film Bola Boškovića „Lacus Labeatis“, ciklus filmova Sidneya Pollacka, Off projekat „Ne igraj na Engleze“, koncert Žutoga Serhatlića i Velikog narodnog orkestra KIC u Golubovcima, predstavljanje romana „Mango“ Ljubice Arsić, koncert kvarteta „Misteria“, predstava teatra Umjetničke akademije iz Tirane „Okom jednog klovna“, i „Lažljivci“ u izvođenju glumaca „Geadskog pozorišta“.
Eksluzivno na FiveW PG – kompletan program „DEUS 2008“:
 
 
2
Festival dječje pjesme „Naša radost 2008“ biće održan u subotu, u velikoj Sali KIC „Budo Tomović“
Djeca promovišu - pjevanje uživo!
    - I naši i učesnici iz regiona promovisaće pjevanje uživo, tako da ćemo u subotu uživati i na premijeri u 12 i u reprizi u 18. Nastupiće Andrija Bošković („Navijam za Violetu“), Ljubica-Beba Gavrilović („Sila nikom nije mila“), Jovana Jokić („Čudan san“), Katarina Bogićević i „Čudno stanje“ („Hej, drugarice“), Bojana Čelebić („Svijet naglavačke“), Andrija Marić („Heroj“), Maša Vujadinović („Najbolje je reći sve“), Radmila Božović („Osmjeh“), Elma Košuta („More na brdu“), Jovana Ćupić („Milane“), Mina Kostić i „Sestrice“ („Leptirići, sestrice“), Ivana Đorđević („Lutke i djevojčice“), Vukan Jovićević („Ja volim samo rok“) i Milan Bukilić („Slatka trema“) - najavila je umjetnička direktorka Festivala dječje jesme "Naša radost 2008", profesorica Zoja Đurović subotnji program u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
   U revijalnom dijelu gosti „Naše radosti“ biće pobjednici dječjih festivala iz Bugarske, Srbije, Slovenije, Makedonije, BiH, Hrvatske i Crne Gore – iz Rožaja i sa „Malih skala“.  
 
2
"Kolner Klaviertrio" u CNP
Velika scena - za njemački trio!
    Njemački trio "Kolner Klaviertrio" - Ginter Ludvig (klavir), Volter Šriberg (violina) i Džoana Sakrin (violončelo) - večeras u 20 prirediće koncert na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Tročlani sastav koji redovno nastupa po većim gradovima Evrope, širom Brazila, Japana i Koreje, ali i na prestižnim internacionalnim muzičkim festivalima, sviraće večeras Betovena, Šuberta, Mocarta, Getsa, Smetane i djela savremenih kompozitora.  
 
2
Vote for Me: Politics in America u "Američkom uglu"
Finale o - zakulisnim radnjama!
    Finalni, 4. dio Vote for Me: Politics in America, izuzetno zabavne serije koja približava američku kulturu viđenu usred političkih kampanja širom Sjedinjenih Država, biće danas u 14 prikazan u "Američkom uglu".
Završna epizoda zanimljiva je priča o zakulisnim radnjama, političkoj školi koju prolazi kandidatkinja u Sjevernoj Karolini, u svojoj debitantskoj trci za Kongres.  
 
2
Izložba „Plakat, skladište uspomena“, povodom Dana SO Budva, otvorena u galeriji „Pizana“
Prvjenac (p)ostao – zaštitni znak!
    - Brižljivo biranje renomiranih dizajnera za osmišljavanje i realizaciju propagandnog materijala učinilo je plakat „Grada teatra“ atraktivnim i prepoznatljivim od osnivanja Festivala, 1987. Prvo dizajnersko rešenje plakata sa zaštitnim znakom, sada već poznatim Suncem sa crnom strelicom, sa sivom pozadinom i atraktivnim riječima „Theatre City Budva – Grad-teatar Budva“ osmislila je umjetnička grupa „Trio Art“ iz Sarajeva. Kasnije su osnovne plakate radili razni dizajneri – ukazao je Stanko Papović, selektor postavke za izložbu „Plakat, skladište uspomena“, koju je večeras, povodom Dana SO Budva, u galeriji „Pizana“ otvorenom proglasio direktor JP „Grad-teatar Budva“, Merin Smailagić.  
 
2
Šesti "Dani kulture manjina u Crnoj Gori
Za afirmaciju - izvorne muzike!
    Afirmacija izvornih muzičkih vrijednosti - moto je ovogodišnje, 6. manifestacije »Dani kulture manjina u Crnoj Gori« koju organizuje Ministarstvo za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.
Koncerti, uz učešće »Bisernica Boke« iz Kotora, »Pljevaljskih tamburaša« i ansambla »Burimi« iz Ulcinja od 27. novembra do 1. decembra biće održani u Tivtu, Tuzima, Baru i u Plavu.

 
 
2
Svjetski priznati književnik, Toni Parsons ekskluzivno za „FiveW PG“
Parsons piše - bajku za odrasle!
    - Nadahnjuje me život, a onda koristim maštu da izmjenim tu priču. Sada radim na knjizi koja se zove „Novi početak“. To će biti jedna vrsta bajke za odrasle. Knjiga će biti o muškarcu kojem je presađeno srce devetnaestogodišnjaka. I on postaje devetnaestogodišnjak i mora ponovo da raste i da sazrijeva - otkrio je jutros - u ekskluzivnom intervjuu za "FiveW PG" književnik svjetskog renomea Toni Parsons koji je sinoć u "Gradskoj knjižari" imao susret sa čitaocima iz Crne Gore i potpisivao im primjerke nove knjige "Moja omiljena supuga", koju je štampala "Laguna".  
 
1
Izborna sjednica Skupštine CANU biće održana za mjesec dana
Nove članove biraju – 19. decembra!
       O izboru 11 kandidata za vanredne članove, sedam za redovne i šest za dpisne Skupština CANU odlučivaće 19. decembra – saopšteno je iz ove akademske ustanove.
Kandidati za vanredne članove CANU su profesor dr Predrag Miranović, fizičar, profesor dr Goran Nikolić, ljekar, profesor dr Radovan Bakić, geograf, profesor dr Slobodan Vukićević, sociolog, profesor dr Veselin Vukotić, ekonomista, profesor dr Čedomir Lučić, istoričar, profesor dr Zoran Rašović, pravnik, profesor dr Siniša Jelušić, istoričar književnosti, Zuvdija Hodžić, književnik, profesor Pavle Pejović, vajar i profesor dr Nenad Vuković, lingvista. 
 
1
Otvorena samostalna izložba djela umjetnice Marine Radulović u galeriji "Centar"
Zaokružila ciklus - istraživanja!
    - Večerašnja izložba Marine Radulović nudi mogućnost praćenja i sagledavanja onoga što se odvijalo u slikarstvu ove umjetnice u proteklih nekoliko godina. Izloženi radovi, na neki način, predstavljaju zaokruženi ciklus, u smislu autorkinog likovnog istra živanja. Posmatrajući njeno nslikarstvo na taj način, uočljiv je jedan logičan i promišljen slijed ispitivanja određenih likovnih problema, prilagođen autorkinim likovnim afinnitetima u likovnom smislu - ukazala je istoričarka umjetnosti Milica Radulović otvarajući večeras u galeriji "Centar" samostalnun izložbu prezimenjakinje, koja je ovog puta izložila tridesetak slika - rađanih akrilikom i kombinovanom tehnikom - nastalih tokom prošle i ove godine. 
 
1
Film Uroša Stojanovića od sjutra u KIC "Budo Tomović"
"Čarlston" igra - premijerno!
    Premijerno, od sjutra do 22., u velikoj sali KIC "Budo Tomović" biće prikazivan film reditelja Uroša Stojanovića „Čarlston za Ognjenku“, a poslije sjutrašnje projekcije u 22 publici će se predstaviti glumci iz ove crnohumorne, postmoderne, stilizovane bajke - Katartina Radivojević, Danica Maksimović, Ana Maljević Sonja Kolačarić, Stefan Kapičić, Jovana Stipić, Danijela Vranješ, Paolo Mađeli...
Film je rađen najmodernijom tehnikom iz Njemačke, a u realizaciji su učestvovala svjetska imena kao što su majstor za specijalne efekte Gaston Markoti ("Deveta kapija") i japanski kompozitor Šigeru Umebajaši.
 
 
1
„Pogled iznutra-fašizam i film“ od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
Ciklus otvaraju - "Hitlerovi poslednji dani"!
    Projekcijom "Hitlerovi poslednji dani" u velikoj sali KIC "Budo Tomović" u 19 počeće ciklus filmova „Pogled iznutra-fašizam i film“.
Prvog dana ciklusa publicista i novinar Andrej Nikolaidis daće presjek i mišljenje o suštitni ovog projekta, a do kraja ciklusa - 21. novembra - biće prikazani još filmovi "Limeni doboš", "Noćni portir" i "20. vijek" - 1. i 2. dio. 
 
1
Uz podršku grada i Ministarstva kulture, popularna knjižara organizovaće u junu prvi međunarodni Festival kratke priče
"Karver" okuplja - "majstore pera"!
    - Pred nama je prvi krug projekta „Odakle zovem-Podgorica 2009“, to je Festival kratke priče. Nadam se da ćemo sa partnerima iz regiona, uz podršku grada i Ministarstva kulture, napraviti u Podgorici mjesto koje će biti okupljalište vrhunskih autora, pisaca i uporediti naše sa njima. Nije poređwnje radi poređenja, već da bi oni dobili punu satisfakciju. Ovaj projekat pretpostavlja prezentaciju nekoliko vrhunskih svjetskih književnih autora, a i dobru komunikaciju u regionu autora koji bi u junu prezentirali svoje radove – najavila je vlasnica „Karvera“,Varja Đukić Popović prilikom današnjeg susreta u "zajedničkoj kući" sa "opštinskim ocima", koje je predvodio gradonačelnik Podgorice, dr Miomir Mugoša. 
 
1
"Američki ugao" radno proslavio peti rođendan
"Ugao" - spona preko okeana!
       - Ovo je uspješan poduhvat, ovaj “Ugao” ispunjava svoj glavni cilj –stvara spone između naših zemalja i naroda – naglasio je ambasador SAD u Crnoj Gori, Roderik Mur na današnjoj press konferenciji povodom pet godina uspješnog rada “Američkog ugla".
Povodom jubileja "Američko ugla" - čije su glavne aktivnosti bile informisanje o SAD, edukacija i kulturna misija - posjetili su ga najbolji đaci škole „Mahmut Lekić“ – Tuzi, i „Milan Vukotić“ – Golubovci. Učenici Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ koji prate izborni predmet Džez, odgledali su dokumentarni film o Eli Ficdžerald, a profesor retorike Nela Savković Vukčević na predavanju „Put do Bijele kuće – Obamina retorika“ objasnila je "pobjedničku priču" novoizabranog predsjednika SAD.
 
 
1
Sjutrašnji, 5. rođendan "Američki ugao" obilježiće radno
Objasniće Obaminu - pobjedničku "priču"!
    Kako je priča o promjenama, američkom snu i njegovom životu postala pobjednička retorika Baraka Obame? Zašto su riječi: hope, change, dream, dobile istorijske izbore? - objasniće sjutra u "Američkom uglu" profesor retorike Nela Savković Vukčević, koja je političku komunikaciju - predsjedničku retoriku, političke debate, žanrove i kritiku u retorici - usavršavala na Univerzitetu Kanzas.
Ovo predavanje dio je cjelodnevnog programa kojim će "Američki ugao" obilježiti pet godina uspješnog rada.  
 
1
Sedamnaesta samostalna izložba akademskog slikara Nikice Raičevića otvorena u galeriji „Art“
Nova postavka - Dacovih nemira!
       - Nijedna zemlja, makar u Evropi, sa toliko malo stanovnika nije dala više imena u likovnom stvaralaštvu, a u toj plejadi soje mjesto ima i večerašnji slavljenik.Daco je uvijek bio nemirnog duha, koji će ga stalno pratiti, a ovo je najbolji podstrek i mlađim i onim nešto vremešnijim umjetnicima da nam prikažu svoje nemire – proglasio je večeras u galeriji „Art“ otvorenom 17. samostalnu izložbu akademskog slikara Nikice Raičevića gradonačelnik Podgorice, dr Miomir Mugoša, napominjući da je ona „najbolja uvertira u mjesec kulture i DEUS“. 
 
1
Prvi duvački orkestar Bosne i Hercegovine, „Winds of Change“ u subotu gostuje u KIC „Budo Tomović“
I muzičari i repertoar – bez granica!
       - Ovaj koncert biće održan u sklopu regionalne turneje „Muzičara bez granica“ iz BiH. Ansambl „Winds of Change“ jedini je te vrste na prostoru jugo-istočne Evrope, a rezultat je saradnje međunarodne NVO „Muzičari bez granica“, istoimene organizacije iz BiH i holandskog duvačkog ansambla. Prvi duvački orkestar Bosne i Hercegovine čine 20 profesionalnih muzičara koji su još iz Izraela, Holandije i Španije. Čast nam je što smo izabrani da budemo partner ovakvog regionalnog projekta, jer zalažemo se za međunarodnu saradnju, smatramo je značajnom, upravo zbog unaprijeđenja umjetničkog stvaralaštva, kulturnog pluralizma i dijaloga kultura. Cilj ove turneje upravo je ta interkulturalna komunikacija, razmjena kultura i kreativnosti, u ovom slučaju muzičke, između Crne Gore, BiH, Hrvatske, SAD i Evrope - istakla je direktorka KIC "Budo Tomović", Žana Filipović najavljujući za subotu u 20 nesvakidašnji koncert. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|