Brze Cinjenice - Kultura

1
Njujorški džez sastav "The Chris Byars quartet" gostovaće u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju
"Kroz put ritma" - i kroz Crnu Goru!
    Njujorški džez sastav "The Chris Byars quartet" gostovaće od petka do nedjelje u Crnoj Gori - u sklopu programa Through the Rhythm Road: American Music Abroad (Kroz put ritma:američka muzika po svijetu) prvo će - u petak, u 21 - održati koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović". U subotu nastupiće u nikšićkom, a u nedjelju u bjelopoljskom centru za kulturu.
Program realizuju odsjek za džez u Linkoln Centru (Jazz at Lincoln Center) i Državna kancelarija za prosvetu i kulturu SAD, a organizator koncertne turneje kvarteta je Ambasada SAD u Crnoj Gori u saradnji sa kulturnim centrima u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju. 
 
0
Izložba djela profesorica i saradnica FLU sa Cetinja “Žene, oblici, izmišljaji”, u sklopu “ŽENES” otvorena u Kuselovoj kući
Umjetnosti dale – novi senzibilitet!
    - Savremena crnogorska žena postala je symbol visokih kreativnih dostignuća u svim oblastima našeg duhovnog i kulturnog miljea. Izložba koja na jednom mjestu okuplja ove umjetnice ukazuje da je zastupljenost velikog broja žena umjetnika, poslednjih 15 godina, stvorila u svijetu novu situaciju i senzibilitet u umjetnosti. Nataša Đurović, Slavica Gvozdenović, Ana Matić, Vesna Bošković, Marija Kapisode - Jovanović, Olivija Ivanović, Suzana Pajović - Živković, Anka Gardašević, Slađana Bajić, Milena Jovićević - Popović, Jovana Radovanović i Sanja Bulatović predstavljaju se radovima koji ukazuju na aktuelni likovni segment u širokom krugu umjetničkih iskaza – istakla je istoričar umjetnosti Petrica Duletić otvarajući večeras u Kuselovoj kući izložbu profesorica i saradnica FLU sa Cetinja “Žene, oblici, izmišljaji”, koja je dio manifestacije “ŽENES” – u čast 100 godišnjice 8. marta. 
 
0
"Mjesec ženske istorije" biće obilježen i u "Američkom uglu"
Suzan o - borbi žena za glas!
    Povodom "Mjeseca ženske istorije" koji se u martu obilježava u SAD, u "Američkom uglu" sjutra u 12 - u terminu za Tuesday Noon Cinema - biće prikazan dokumentarni film "One Woman, One Vote".
Kroz priču Suzan Sarandon dokumentarac govori o pokretu sifražetkinja (Women´s Suffrage Movement): o dugogodišnjoj borbi žena za osvajanje prava glasa, krunisanoj usvajanjem 19. amandmana na Ustav SAD 1920.  
 
0
Deveti "Ex Yu Fest" svečano će biti otvoren večeras u CNP
Na otvaranju - "Zavet"!
    Projekcijom "Zavet", reditelja-oskarovca Emira Kusturice, večleras u 20, u CNP svečano će biti otvoren 9. "Ex-Yu Fest".
Do 12. marta u bioskopu "Kultura" biće prikazani filmovi "Teško je biti fin", Srdjan Vulević (BiH); "Ruševine", Janez Burger (Slovenija); "Moram spavat´ anđele", Dejan Aćimović (Hrvatska); "Živi i mrtvi", Kristijan Milić (BiH); "Bledi mesec", , Ljubiša Samardžić (Srbija); "Hadersfild", Ivan Živković (Srbija); "Tajnata knjiga",Vlado Cvetanovski (Makedonija); "Belle epoque" (Srbija), a za završnicu biće priređeno "Veče Steva Lepetića" (Crna Gora).  
 
0
Povodom 8. marta, sjutra počinje "ŽENES" - nedjelja stvaralaštva žena Crne Gore
Scenama dominiraju - dame!
    Koncertom ženskih klapa „Ćiribiribela“ sjutra u podne u Institutu „Simo Milošević“, počeće „ŽENES“ – nedjelja stvaralaštva žena Crne Gore koju u čast 100. godišnjice 8. marta – Dana žena, organizuje Kancelarija za ravnopravnost polova Vlade Crne Gore.
Do 8. marta u sedam crnogorskih gradova – u Podgorici, Baru, Cetinju, Kotoru, Nikšiću i u Bijelom Polju – scenama će dominirati književnice, balerine, likovne umjetnice, glumice...Scenskim umjetničkim programom predstaviće se i Albanke u kulturi, a rukotvorinama i žene „RAE populacije“.
 
 
2
Crnogorsko narodno pozorište
Igraju - "Odumiranje"!
    Brehtovo "Odumiranje", koje su premijerno izveli 12. novembra prošle godine, glumci CNP odigraće večeras u 20 na velikoj sceni nacionalnog teatra.
U predstavi koju je režirao Nick Upper igraju Zoran Vujović, Žaklina Oštir, Dušan Kovačević i Jelena Nenezić. 
 
2
Koncert "BANDa od muzike" u velikoj sali KIC "Budo Tomović"
Svirkom daju - zvučnu sliku svijeta!
    Mladi crnogorski muzički ansambl "BANDa od muzike" priprediće večeras u 20 koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Članovi ansambla - Vjera Nikolić, Olivera Tičević, Milena Mališić, Nejra Zaimović (vokali); Filip Gavranović (gitara, klavir/klavijature); Ivan Marović (bas); Vladimir Popović (truba, perkusije, bubnjevi) - pomoću sopstvenih ili aranžmana savremenika, sežu u zvučne prostore Crne Gore, Srbije, Kosova, Hrvatske, Izraela, Francuske, Portugalije, Zaira… i čine globalnu zvučnu impresiju svijeta.  
 
2
Izložba slika "Sjenke, šaputanja" francuske umjetnice An Pengreš otvorena u galeriji "Centar"
Likovnost metafora - života i postojanja!
    - Jaki kolorit, jarko žute, zelene, ljubičaste, crvene, plave, sive...izražavaju intezivno umjetnikov doživljaj promjena u prirodi. Sa gotovo svake njene slike zrači iskonska ljubav prema zemlji, svejedno da li je na njima naslikana njiva, pokošeno sijeno, cilindrični ili kupasti stogovi sijena, livade ili neki predio iz naših krajeva, nad kojima lebde oblaci skoro geometrijskih oblika, koji daju kompoziciji slike neku posebnu dimenziju. To je u punom jedinstvu sa umjetnikovim osjećajima, iako je sve svedeno na čistu likovnost koja postaje metafora života i postojanja - ukazao je akademski slikar Aldemar Ibrahimović otvarajući večeras u galeriji "Centar" izložbu "Sjenke, šaputanja" francuske umjetnice An Pengreš. 
 
2
"American corner"
Skup o - ženskom pismu!
    Predavanjem „Žensko pismo u ogledalima američke književnosti” profesor dr Radojka Vukčević sa Filološkog fakulteta u Beogradu otvoriće sjutra u 10 jednodnevni skup o ženskom pismu koji organizuju Društvo poštovalaca anglo-američke književnosti i "American corner".
Poslije počasne govornice radove će predstaviti profesorke sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, Instituta za strane jezike u Podgorici, Filološkog fakulteta u Beogradu i ANIME iz Kotora: Bojka Đukanović, Slavica Perović, Sonja Tomović-Šundić, Marija Knežević, Tatjana Jovović, Nataša Marković, Jasmina Nikčević, Spomenka Delibašić, Saša Simović, Neda Antić, Ervina Dabažinović, Mirjana Daničić, Jelena Pralas, Marjana Đukić, Aleksandra Banjević i Aleksandra Nikčević-Batrićević.
 
 
1
"Dani izraelskog filma" od ponedjeljka u KIC "Budo Tomović"
Za tri noći - pet projekcija!
    Dramom "Prijatelj za bjekstvo", reditelja Odeda Davidofa, u ponedjeljak, u velikoj sali KIC Budo Tomović" počinju "Dani izraelskog filma".
Manifestaciju koju organizuju KIC i i ambasada Izraela u Beogradu otvoriće zamjenik šefa misije Yair Frommer, a do 20. februara u ciklusu će biti prikazani filmovi "Logorska vatra", "Mali heroji", "Aviva ljubavi moja" i "Metalik bluz". U sali "DODEST" projekcije polčinju u 19, 20 i u 21.  
 
1
Drugi međunarodni „Podgorički foto salon“ otvoren u Umjetničkom paviljonu ULUCG
"Vojo Radonjić" - studentima!
    - Naša kompanija prepoznala je u ovoj manifestaciji izuzetno važan događaj za crnogorsku kulkturu. Stoga smo svim srcem podržali izložbu. Na fotografijama je puno emocija i uz čestitke za Dan zaljubljenih, proglašavam otvorenim Drugi međunarodni „Podgorički foto salon“ koji je znalački priredio Foto-kino i video klub „Podgorica“ – naglasila je PR menadžer kompanije „T-com“ Jovanka Radović otvarajući večeras u Umjetničkom paviljonu ULUCG izložbu za koju je žiri izabrao 137 radova od autora iz 12 zemalja.
- Odlukom žirija 2. „Podgoričkog foto salona“ nagrada „Vojislav – Vojo Radonjić“ za 2007. pripala je studentima FLU sa Cetinja Mirku i Maji Radonjić - istakao je predsjednik Foto-kino i video kluba "Podgorica" Željko Stajkić.
 
 
1
Drugi međunarodni salon fotografije
Fotosi autora - iz 12 zemalja!
       Radovi (137) autora iz 12 zemalja - Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Rumunije, Švedske, Holandije, Njemačke, Ukrajine, Bosne i Hercegovine i Crne Gore - biće predstavljeni na Drugom međunarodnom salonu fotografije koji Foto kino klub "Podgorica" otvara večeras u 19 u Umjetničkom paviljonu ULUCG.
Kompanija "T-com" generalni je pokrovitelj Salona. 
 
1
Predstavljena knjiga "Morača, nezaštićeni biser" Zlatka V. Zlatičanina koju je izdao "Unireks"
Iz Morače - skobalj (ne)skače!
    - Svi smo dužni da ovu rijeku ostavimo potomcima. Kao msli slušao sam priče starijih i pjesmu „Iz Morače skobalj skače i pozdravlja sve kupače“. Sada toga nema, a želio bih da ova šaljiva pjesmica ostane, da mogu da pričam svom djetetu i da ga povedem da to i vidi!
Ove riječi mr Danila Mrdaka poenta su i knjige "Morača, nezaštićeni biser" Zlatka V. Zlatičanina koju je izdao "Unireks",a koju su danas predstavili i njen autor i recezent, šef studijskog programa „Biologija“ na PMF, profesor dr Vladimir Pešić.  
 
0
Ministarstvo kulture, sporta i medija ove godine i ove godine sufinansiraće programe i projekte u medijima
Podržali 20 projekata!
    Nastavljajući četvorogodišnju praksu, Ministarstvo kulture, sporta i medija ove godine sufinansiraće programe i projekte u medijima o evropeizaciji Crne Gore, prevenciji bolesti zavisnosti, inkluzivnom obrazovanju i o obrazovnoj integracija Roma.
Na prijedlog Komisije za medije, od 33 razmotrena projekta Ministarstvo će sufinansirati 20, u ukupnom iznosu od 78.400€.  
 
0
Promocijom kataloga „Grad u parku“ večeras u „Karveru“ finalizovan istoimeni projekat studenata treće godine produkcije FDU sa Cetinja
Motivišu na akciju - mentalnu!
    - Nadamo se da smo projektom i katalogom zaintrigirali sve aktere u zajednici za Njegošev park kao prostor za interenciju. Još važniji od mnogobrojnih ciljeva jeste motivacija za akciju, koja može biti zajednička I nije samo pitanje fizičke rekonstrukcije. Važnija je mentalna – poruka je “Tim projekta Grad u parku” iz kataloga koji je večeras promovisan u “Karveru”, čime je finalizovan istoimeni projekat studenata treće godine produkcije FDU sa Cetinja. Uz podršku Švajcarskog programa za kulturu, “Pro Helvetia”, a pod mentorstvom docenta FDU Janka Ljumovića “Grad u parku” – kroz serije predavanja, izložbe fotografija, kišobrana, izradu DVD, web produkcija.net, kataloga – realizovali su Aleksandra Sekulić, Dejan Vujović, Đorđe Jovićević, Olga Astanovskaja, Milena Radonjić, Dora Jerina Žugić, Farah Ademović, Andrijana Maliković, Ana Medigović, Milorad Kovačević, Jelena Radoman, Ilija Subotić i Ivan Đurović. 
 
0
"Samo nek su zdravo“ sjutra u sali "DODEST"
Svakodnevnica "propuštena" - kroz vizuru mladih!
    Komedija Dramskog studija KIC „Budo Tomović“ "Samo nek su zdravo“ biće sjutra u 20 izvedena u sali "DODEST“.
U komediji sa tretmanom svakidašnjih tema, propuštenih kroz vizuru mladih, igraju Anica Milutinović, Jovana Bojović, Ana Vujadinović i Bojana Lučić, koje su kolektivno i postavile ovaj komad na scenu na originalan, i mladalački način, u duhu svoje generacije. Muziku i svjetlo za komad uradio je Dražen Milić.
 
 
0
Centar za zaštitu i proučavanje ptica promoviše ptičje bogatstvo nase zemlje
Promocija knjige - premijera filma!
    Knjiga o 13 područja od međunarodnog značaja za boravak ptica u
Crnoj Gori (IBA), koju je uradio Centar za zaštitu i proučavanje ptica biće sjutra u 11 predstavljena u "Američkom uglu". Premijerno, biće prikazan i film „Crna Gora iz ptičje perspektive", a biće priređena i izložba koja će
obići opštine u kojima se nalaze takva podrucja. Na proljeće, film će biti prikazan i na festivalu u Ljubljani.
Identifikaciju IBA, film, stampanje knjige i izlozbu pomogla je Ambasada USA u Podgorici.
 
 
3
Legendarni "Los Angeles Guitar Quartet" u subotu gostuje u KIC "Budo Tomović"
Istražuju zvuk gitare - u svim žanrovima!
    Majstori klasike i kreatori jedinstvene sinteze svjetske muzike i aktuelnih muzičkih stilova - John Dearman, Matt Greif, William Kanengiser i Scott Tennant - "Los Angeles Guitar Quartet" odžaće u subotu u 20 koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Proslavljeni ansambl, koji u Podgoricu stiže u sklopu evropske turneje, dobitnik je "Gremi" nagrade za klasični crossover album u 2005. Legendarni kvartet jedan je od najboljih gitarskih ansambala u svijetu koji već 27 godina istražuje gitarski zvuk na polju gotovo svih muzičkih žanrova.  
 
3
Multimedijalna prezentacija umjetnice iz Kotora Daliborke Bajrović “Ulazak u crtež” predstavljena u galeriji “Centar”
Zamah umjetnice - osvojio nove dimenzije!
    - Crteži Daliborke Bajrović pokazuju izrazito odnjegovan osjećaj za uspostavljanje originalnog vizuelnog prizora, kao i za likovnu realizaciju ideje. Taj osjećaj dodatno je naglašen koncepcijom postavke. Bilo da postavlja brojne manje formate u grupe ograničene isključivo arhitektonskim granicama prostora, bilo da velike povezuje u dugi friz neprekidne naracije, odbacuje svaki vid ograničavanja umjetničkog izraza. Koncepcija dobija svoj puni smisao izlaskom formi sa Daliborkinih crteža u proctor galerije, koji sasvim osvajaju. Nijedna dimenzija nije uspjela da zaustavi zamah, već je zamah osvojio nove dimenzije. Ovom i ovakvom koncepcijom linija, emocija, ideja, motiv i njegova likovna suština postali su jedno i nedjeljivo – naglasila je istoričarka umjetnosti Tatjana Kriještorac o multimedijalnom projektu “Ulazak u crtež” umjetnice iz Kotora koji je večeras predstavljen u galeriji "Centar".  
 
3
Predavanje "En Sekston - Jedna ispovijest" u "Američkom uglu"
Stihovima osvojila - Pulicera!
    - En Sekston – Jedna ispovijest - naziv je predavanja kojim će sjutra u podne, u "Američkom uglu", profesorica na Studijskom programu za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Nikšiću mr Aleksandra Nikčević-Batrićević ljubiteljima poezije predstaviti opus kontroverzne američke pjesnikinje En Sekston (1928-1974).
Sekstonova, “pjesnik, srećan samo dok stvara poeziju”, dobitnica je Pulicerove nagrade za zbirku “Live or Die”. U 47. izvršila je samoubistvo i time još jednom naglasila vezu između svoje poezije i života 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|