Brze Cinjenice - Kultura

0
Večeras u KIC počinje "Avifest"
Afirmišu kratke video izraze!
      - Avifest Podgorica organizujemo sa ciljem afirmacije kratkog video izraza u Crnoj Gori i stvaranja uslova za formiranje scene ovog vida umjetnosti, kao i međunarodne razmjene radova i iskustava sa svim sličnim festivalima - naglašavaju u NVO "Omnibus", organizatoru festivala koji će večeras i sjutra biti održan u KIC "Budo Tomović".  
 
0
Omaž djelu novinara i književnika Ratka Deletića priređen u restoranu "Ribnica"
Ostavio za sobom - svijetli trag!
       - Sva trojica bili su veliki novinari i reporteri, sva trojica su bili hodoljublji i putopisci, sva trojica su bili pjesnici. Neću da pravim gradaciju, ne smijem od Ratka, ali hoću da kažem, znam da bi i njemu to bilo pravo – Nije Ratko Deletić dosegao visine pjesnika Duška Kostića, nije dosegao ni visine velikog reportera Boška Pušonjića, ali Ratko Deletić je rame uz rame sa njima dvojicom po predanosti i odanosti pisanoj riječi. Po izuzetno velikom djelu koje je ostavio. Raznovrsnom djelu, u kojem ima razlika, uspona – zvjezdanih i onih koji nisu dotle doprli. Mihajlo Lalić rekao je „Knjiga je gotova kad pisac umre, kad pisac zauvijek odloži pero“. Ratko Deletić je, nažalost, po mom uvjerenju, prerano odložio pero, ali je ostavio za sobom široki, svijetli i veliki trag – naglasio je publicista Budo Simonović na omažu djelu novinara i književnika Ratka Deletića u restoranu "Ribnica". 
 
2
Premijera "FIAT 2009", "Noć skuplja vijeka" biće odigrana večeras u vinskom podrumu "Šipčanik"
O vinu - mislima, stihovima, slikama!
    - U prekrasnom prostoru ispričaćemo priču o vinu, koja je istovremeno i naša pobuna u prostoru i vremenu, u sukobu sa sobom i okolinom. Priča na drugačiji način demistifikuje vino, boemstvo i sve što je vezano za užitak i ljepotu i prožeta je stihovima i mislima svjetskih mislilaca i filozofa i književnika. Predstavu prati namjenska izložba. Inspirisani pričom o vinu, radili su je crnogorski slikari mlađe generacije. U postavci je 27 grafika, a to je crnogorska slikarska reprezentacija predvođena Draškom Dragašem, Ratkom Odalovićem, Banetom Sekulovićem, Rajkom Todorovićem Todorom...- najavljuje Džoni Hodžić, autor premijere "Noć skuplja vijeka" koja će većeras u 20 biti odigrana u vinskom podrumu "Šipčanik". 
 
2
Programom „Jedan čovjek – jedna slikaJedan čovjek – jedan instrument“, tačno u podne na Trgu Republike, danas počinje „FIAT 2009.“
Startuje "Osvajanje grada - drugi dio"!
    - Ove godine program smo koncipirali na nešto drugačiji način. Željeli smo da napravimo prošireni program djelovanja „FIAT“ i prvi put ove godine, za razliku od prethodnih, imaćemo poseban muzičko-likovni segment i muzički, koji se bazira na tri koncepta. Prvi koncept biće na dan otvaranja, na terasi KIC sviraže podgorička grupa „Autogeni trening“. Na taj način promovisaće svoj drugi CD, koji je izašao krajem prošle godine. Narednog dana tu će koncert održati grupa „Darkewood“ iz Beograda, a nakon toga podgoričkoj publici predstaviće se jedan od najrespektabilnijih muzičara evropskog formata iz Crne Gore – Boris Kraljević. Pored muzičkog programa, koji će „FIAT“ dati posebnu boju, nastavili smo sa prezentacijom likovnog segmenta. U programu „Jedan čovjek – jedna slika“ studenti FLU svakog dana prezentiraće po jedan svoj rad, uz muzičku pratnju učenika muzičke škole „Andre Navara“. Pozorišni program čine predstave italijanskog „Due de mondi“, belgijskog pantomimičara, a produkcija „FIAT“ je predstava „Noć skuplja vijeka“, autorski projekat Džonija Hodžića koji će biti odigran u „Šipčaniku“. Ideja nam je bila da program traje što kraće, a da bude što dinamičniji - naglasio je sekretar Sekretarijata za kulturu i sport Zoran Šoškić, najavljujući tradicionalnu manifestaciju koja pod motom „Osvajanje grada – drugi dio“ počinje danas u podne pogramom „Jedan čovjek – jedna slikaJedan čovjek – jedan instrument“ na Trgu Republike. 
 
2
Predavanje fulbrajt profesora dr Barbare Hussey u "Američkom uglu"
Otklanja zablude - o Apalačkoj regiji!
    Večerašnje predavanje fulbrajt profesora dr Barbare Hussey o Apalačkoj regiji u SAD - u "Američkom uglu, počinje u 19 - pregled je istorije i kulture ove regije, poznataoj po ljepoti pejzaža, ali i po ruralnoj izolovanosti.
Dugo su njeni žitelji bili žrtva negativnih stereotipa kao i kontroverznih medijskih izvještaja u kojima se isticalo njihovo siromaštvo i neznanje. Sa druge strane, ovaj kraj posjeduje jedinstvenu tradiciju u zanatima, muzici, plesu i književnosti 
 
2
>- Izložba "Praistorijske dame iz Makedonije" otvorena u Kuslevovoj kući
Uživanje posjetiocima - izazov stručnjacima!
    - Izložba "Praistorijske dame iz Makedonije", koja obuhvata 94 figurine od gline i jednu od mermera, jedinstvena je prilika da i građani Podgorice uživaju u ljepoti izraza stvaralaštva praistorijskog perioda. Za stručnjake, arheologe i muzeologe, ona će svakako biti podsticaj da se unaprijede istraživanja na prostoru Crne Gore i obogate zbirke arhefakata iz perioda neolita i eolita koje su stečene na osnovu dosadašnjih istraživanja. Neizmjerno smo zahvalni Muzeju Makedonije i autorki Ireni Kolistrkovskoj Nastevoj na izuzetnoj saradnji i na ogromnom trudu koji su uložili u realizaciju ove izuzetne izložbe – naglasio je kustos JU “Muzeji i galerije Podgorice” Dragan Radović na premijernoj večeri izložbe arheoloških predmeta "Praistorijske dame iz Makedonije", koju je otvorio opunomoćeni ambasador Makedonije u Crnoj Gori Stefan Nikolovski. 
 
2
Crnogorski reditelj i ministar kulture, sporta i medija ovogodišnji je dobitnik međunarodne nagrade Makedonije
Mićunoviću - "Zlatna jabuka"!
    - Nagrada se dodjeljuje jednom od vrhunskih reditelja Jugoistočne Evrope, koji je svojim stvaralaštvom ostavio poseban trag u istoriji ovih prostora. Izuzetan pečat stvaralaštva Branislava Mićunovića ostao je u Makedoniji zbog saradnje sa brojnim makedonskim umjetnicima, uspostavljanja saradnje između crnogorskih i makedonskih teatara, međunarodne promocije Makedonije i posebno zbog toga što je počasni predsjednik Festivala glumaca Evrope. Svojim zalaganjem i radom u proteklim decenijama Mićunović je posebno zadužio Prespu i Makedoniju, ali i sve zemlje bivše Jugoslavije - obrazložio je gradonačelnik Opštine Resen Mihail Volkanovski odluku da ovogodišnji dobitnik međunarodne nagrade „Zlatna jabuka“ - koja se dodjeljuje u Makedoniji za izuzetan doprinos promociji Makedonije, uspostavljanje međunarodne saradnje i postizanje vrhunskih rezultata u različitim oblastima - bude crnogorski reditelj i ministar kulture, sporta i medija profesor Branislav Mićunović.  
 
2
Radovi kuratora Dorija Boena i medijskog umjetnika Emil Deveroa u "Američkom uglu"
Novim pristupima - daju pečat umjetnosti!
    Svoju umjetnost i kuratorske projekte u kontekstu američke umjetničke prakse koja novim pristupima daje pečat umjetnosti današnjice, ali i doprinosi postavljanju novih okvira na djela koja čine istoriju umjetnosti, Dore Bowen i Emile Devereaux večeras u 20 predstaviće u "Američkom uglu".  
 
2
Prezentacija "Gusinjskog kulturnog ljeta" večeras u "Američkom uglu"
Zavičaj okuplja gusinjane!
    Kulturna manifestacija koja tradicionalno, svakog ljeta, okuplja ljude kojima je Gusinje zavičaj, a koji su rasuti po svijetu, biće večeras u 18 predstavljena u "Američkom uglu".
"Gusinjsko kulturno" ljeto predstaviće predsjednik MZ "2.Avgust" dr Rusmin Laličić, Asmina Omeragić, Huso-Beli Brdakić, Adel Omeragić i Džoni Hodžić, jedan od učesnika ranijih godina.  
 
2
Izložbom “Legat Nikole Vujoševića” u Modernoj galeriji, Glavni grad počeo program povodom Dana nezavisnosti Crne Gore
Na svakoj slici - kod ljubavi!
    - Sedamdesetdva djela koje poklanja “Muzejima i galerijama” – gradu, sažimaju njegov cijeli umjetnički opus, od najstarijeg sačuvanog djela do radova koji su skooro nastali. Ovaj dragocjeni poklon, kroz izbor najboljih radova, zapravo je autohtoni izraz i najbolji iskaz ljubavi i poštovanja prema sredini u kojoj stvara, u kojoj ujedno sažima vrijeme, energiju, talenat u prostoru i vremenu. Svaka slika u legatu koji je pred nama čini poseban znak, prepoznatljiv kod umjetnikove ljubavi, radosti, ljepotu življenja na crnogorskom podneblju - naglasio je zamjenik gradonačelnika Podgorice Dragan Mijajlović, proglašavajući večeras u Modernoj galeriji otvorenom izložbu "Legat Nikole Vujoševića", kojom je Glavni grad počeo trodnevni kulturno-zabavni i sportski program u čast Dana oslobođenja Crne Gore. 
 
2
Prekosjutra u Budvi počinje snimanje TV filma "Pare ili život"
Za 40 dana - čarolija u dva dijela!
       - Pored komične i ljubavno-romantične, film ima trilersku strukturu. Za gledaoce priča će biti jako uzbudljiva i napeta, a ono što je posebno karakteristično jeste da će tri sata filma biti kao ogroman TV-spot o Crnoj Gori i ljepoti njenih destinacija – Budve, njenog Starog grada, bečićke plaže, ulcinjske Velike plaže, Ade Bojane, Skadarskog jezera i prelijepog sela Podseljani. Film ćemo raditi 40 dana, uradićemo ga do 1. jula i biće spreman za prikazivanje krajem septembra, na početku nove sezone - naglasio je na današnjoj press-konferenciji Milan Karadžić, režiser i koscenarista televizijskog filma "Pare ili život" čija će prva klapa - u produkciji "Pink International" i "MM Production" - pasti prekosjutra u 22, ispred "Betule" u Budvi.
On je danas već najavio da će poslije ovog filma početi i snimanje "Tri sorele".  
 
1
Junaci popularne serije stižu na Crnogorsko primorje
Snimaju film - "Pare ili život"!
    Glavni likovi iz serije "Pare ili život" uskoro će doživjeti nezaboravnu ljetnju avanturu na Crnogorskom primorju - u istoimenom TV filmu, za koji je scenario napisala Danica Pajović, a koji će režirati Milan Karadžić. U produkciji "Pink International" i "MM Production" - koji će prvu klapu najaviti u srijedu, film će biti sniman na lokacijama u Budvi, Adi Bojani i Skadarskom jezeru i u njemu će igrati veći broj crnogorskih glumaca - ističe PR filma Maja Popović.  
 
1
Večeras u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Video art ruši - rodne stereotipe!
    “Ženski video art” naziv je prezentacije ženskih video radova koju večeras u 19 u "Perjaničkom domu" Centra savremene umjetnosti Crne Gore - u sklopu programa “Kultura je ženskog roda” koji je podržao UNESCO - realizuje NGO NOVA Centar za feminističku kulturu iz Podgorice.
Poslije projekcija, o prikazanim radovima, kao i o razlozima zbog kojih se video pokazao kao umjetnički medij idealan za dekonstrukciju rodnih stereotipa i iskazivanje ženskog isustva u patrijarhatu govoriće Vera Kopicl, teoretičarka videa i umjetnosti novih medija iz Novog Sada, promoterka ženske video umjetnosti, koja je bila i urednica i direktorka video festivala VideoMedeja, predsjednica Jugoslovenskog udruženja za video umjetnost i urednica zbornika teorijskih i autopoetičkih tekstova o umjetnosti novih medija.  
 
1
Njujorški ansambl "Eli Yamin Blues Band" gostuje u Podgorici i Nikšiću
Dolaze da pjevaju - i edukuju!
    Njujorški ansambl "Eli Yamin Blues Band", koji "svira bluz da odagna bluz - tužne misli", održaće koncert u velikoj sali KIC "Budo Tomović" u nedjelju, u 21. Dan kasnije - od 10 do 12 - održaće i javni majstorski kurs sa učenicima i studentima muzike, a uveče i koncert u Nikšiću.
Bluz kvartet čine Eli Yamin, klavir i vokal, Chanell Crichlow, tuba, vokal Kate McGarry i bubnjar LaFrae Sci.
 
 
1
KUD iz Milješa prirediće u nedjelju koncert u Tuzima
"Liriji" gostuje "Besa"!
    Kulturno-umjetničko društvo "Lirija" iz Milješa prirediće u nedjelju koncert u KIC „Malesija“ u Tuzima.
Gosti njihovog programa - početak u 20 - biće KUD „Besa“, Amanda Ujkaj, Leka Dedvukaj i Štjefen Ujkaj. 
 
1
JU "Muzeji i galerije Podgorice" sjutra organizuju drugu "Noć muzeja"
Na tri scene - programi do zore!
    Prigodnim kulturno-zabavnim programom sjutra u 20 JU "Muzeji i galerije Podgorice" najaviće drugu "Noć muzeja", multimedijalni program kojim se tokom cijele noći predstavlja i kulturna baština i aktuelno umjetničko stvaralaštvo. Noć između subote i nedjelje biće promenada pjevača, guslara, slikara, glumaca...u Muzeju grada, Kuslevovoj kući i knjižari "Karver".    
 
1
Crnogorski simfonijski orkestar održaće večeras koncert u CNP
Gostuje hornista Lipovšek!
    Djela Volfganga Amadeusa Mocarta i Jozefa Hajdna na repertoaru su koncerta koji će Crnogorski simfonijski orkestar večeras u 20 održati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.
Orkestrom diriguje Aleksej Šatski, a slovenački hornista Boštjan Lipovšek biće solista u Mocartovom koncertu za hornu. 
 
1
Izložba djela Koste Bogdanovića "Radovi na papiru" otvorena u galeriji "Centar"
Postavka od - tihog, uzvišenog i mirnog!
    - Radove pogledajte nasamo, u tišini, jer osnovna odlika i slikarskog i vajarskog opusa Koste Bogdanovića jesu kategorije tihog, uzvišenog i mirnog. Upravo ovi radovi odlikuju se uzvišenom tišinom, koja od nas iziskuje pažljivo i strpljivo posmatranje i unošenje svog senzibiliteta u ove prizore prostorne dubine koji se otkrivaju strpljivim posmatranjem - posavjetovala je mr Rajka Bošković, viši kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, otvarajući večeras u galeriji "Centar" izložbu Koste Bogdanovića "Radovi na papiru", koju čine djela nastala u protekle dvije decenije. 
 
1
Sjutra u KIC "Budo Tomović" počinju "Dani izraelskog filma"
Ciklus otvara - "Bufor"!
    Projekcijom "Bufor", pričom o dvadesetdvogodišnjem komandantu Lirazu Libertiju i njegovim jedinicama u mjesecima uoči izraelskog povlačenja iz Libana, sjutra u 19,30 u velikoj sali KIC "Budo Tomović" počeće "Dani izraelskog filma".
Četvorodnevnu manifestaciju, koju organizuju KIC i ambasada Izraela, zvanično će otvoriti izraelski ambasador Artur Kol, a do subote biće prikazano još šest filmova novije proizvodnje, koji su nagrađeni nacionalnim i internacionalnim priznanjima i nagradama - "Van domašaja", "Slobodna zona", "Kedma", "Dan za danom", "Kipur" i "Prijatelj za bjekstvo". 
 
1
“Muzičke premijere” u KIC "Budo Tomović"
Nedjeljko svira - svoja i djela poznatih!
    Mladi crnogorski gitarista i kompozitor Nedeljko Pejović prirediće sjutra u KIC "Budo Tomović" - sala "DODEST" u 20 - koncert u sklopu ciklusa “Muzičke premijere”.
   Pejovićevo muzičko interesovanje usmjereno je na komponovanje i aranžiranje; prerade klavirske, orkestarske, violinske i kamerne muzike za gitaru kao i originalna djela. Tako će na repertoaru sjutrašnjeg koncerta ovog muzičara, pedagoga - angažovanog i u ansamblu za baroknu muziku “Royal consort Montenegro”, u svojstvu basso-continua - biti njegova autorska, ali i djela Baha, Mocarta i francuskog kompozitora Ežena Isaija. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|