Brze Cinjenice - Kultura

1
"Američki ugao"
Prikazuju - “Sile prirode”!
    “Forces of nature” – “Sile prirode”, film u kojem glavne uloge tumače Sandra Bulok i Ben Aflek, "Američki ugao" prikazaće u ponedjeljak u 16.
“Sile prirode” govore o tridesetogodišnjaku Benu koji kreće iz Njujorka u rodnu Savanu gdje treba da se oženi. Na putu susreće luckastu, odlučnu, na sve spremnu Saru koja površnim ponašanjem krije vlastite muke... 
 
1
"Podgoričko kulturno ljeto"
Gleda svijet - kroz poseban okular!
       - Miloš Popović gleda svijet oko sebe kroz poseban okular i slika ga kao svoju autorsku viziju. Na taj način gradi jedan osobni, intimni slikarski svijet. Slikajući, on svaki put zaranja u taj svijet uspostavljajući dijalog s bojom i sa bjelinom prostora slikarske podloge ispred sebe - zapis je istoričarke umjetnosti Petrice Duletić o izložbi djela akademskog slikara Miloša Mikija Popovića koja će u sklopu "Podgoričkog kulturnog ljeta" sjutra u 21 biti otvorena u izložbenom prostoru Kuslevove kuće. 
 
1
Centar savremene umjetnosti od sjutra u galeriji "Centar" predstavlja tri mlade umjetnice
"Iza ogledala" - dvije Ivane i Tijana!
    Izložba radova tri mlade crnogorske umjetnice - Ivane Radovanović, Ivane Stanić i Tijane Dedeić - „Iza ogledala" biće od sjutra otvorena u galeriji "Centar" Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
- Koristeći različite modele izražavanja, autorke najčešće istražuju u polju figurativnog, stavljajući u fokus svojih kontemplativnih i umjetničkih interesovanja čovjeka - zapisala je istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, koja će sjutra u 20 i otvoriti izložbu.
 
 
1
"Podgoričko kulturno ljeto"
Na terasi nastupa - Rambo Amadeus!
    Jedan od najznačajnijih i najsubverzivnijih autora ex-YU scene, prvi ambasador UNICEF u Crnoj Gori Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, gostuje večeras na “Podgoričkom kulturnom ljetu”.
Koncert autora Hipishizik Metafizik, Oprem Dobro, Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna, Čobane vrati se, Don´t happy, be worry... koji “živi, radi, eksperimentiše i filosofira u Beogradu” na terasi KIC “Budo Tomović” zakazan je za 21,30.
 
 
0
Izložba radova sa druge kolonije akvarela „Podgorica 2009.“ otvorena u Kuslevovoj kući
Već na prvoj – kičice prešle granice!
    - Podgorička likovna kolonija već u prvoj godini postojanja prerasla je nacionalne okvire, a već u ovoj postala je referentna tačka kulturnog ljeta u Podgorici. Naročito, jer je riječ o specijaliziranoj koloniji akvarela, koji čak i umjetnici znaju da zanemare kao tehniku. Drago mi je da od početka kolonija ima internacionalni karakter, kao mjesto susreta umjetnika iz regije – naglasio je ambasador BiH u Crnoj Gori Branimir Jukić, otvarajući večeras u Kuslevovoj kući izložbu radova sa druge kolonije akvarela „Podgorica 2009.“ na kojoj su učestvovali Filip Vlahović iz Sarajeva, Mihajlo Gligorić-Gliša iz Osečine, Mira Jovanović iz Beograda, Danijela Novaković iz Rogatice, Kolja Obrovski iz Novog Sada i Senka Hukić iz Tuzle. 
 
0
Trinaesta samostalna izložba djela nikšičkog umjetnika, prva u Crnoj Gori, otvorena u “Perjaničkom domu” Centra savremene umjetnosti Crne Gore
Tadija otvorio – crnogorski prvjenac!
    - On ne želi da kritikuje stanje svijesti savremenog čovjeka izuzimajući sebe iz tog problema, već na svojim slikama obrađuje one teme koje su svojstvene savremenom – I to našem, onom koje je njemu poznato – društvu. Slike iz poslednjeg ciklusa, “Radost života” najrječitije govore o tome. One crpe ikonografiju iz ispraznosti svakodnevnog života. Na novijim slikama kombinacija motiva I dekorativno riješene pozadine stvara gotovo psihodeličnu atmosferu, karakterističnu za tehno-kulturu savremenog doba koja ipak nije lišena karakteristične duhovitosti – ukazala je Ivana Benović u katalogu za izložbu slika nikšićkog umjetnika Tadije Janičića koja je večeras otvorena u Perjaničkom domu” Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Trinaesta samostalna izložba dobitnika 37. novosadskog salona za sliku, Novi Sad, godišnje nagrade za crtež FLU sa Cetinja i najboljeg mladog stvaraoca u kategoriji crtež - Art klinika, 2003. njegovo je prvo solo predstavljanje u Crnoj Gori.
 
 
0
Šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori predao ministr kulture komentare na Nacrt zakona o elektronskim medijima
Sugestije olakšavaju - kvalitetnije odgovore!
    - Nacrt zakona o elektronskim medijima odlično je nastojanje da se crnogorsko zakonodavstvo uskladi sa zakonodavstvom Evropske unije, a komentari će doprinijeti kvalitetnijim odgovorima na pitanja iz upitnika Evropske komisije - istakao je šef Delegacije Evropske komisije u Crnoj Gori Leopold Maurer predajući danas ministru kulture, sporta i medija Branislavu Mićunoviću komentare Evropske komisije na taj dokument.  
 
0
Godišnja, 3. izložba radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti “Poligraf. 09” otvorena u Umjetničkom paviljonu ULUCG
Uz savremene tehnike - suptilne poruke!
    - Uvjeren sam da smo na dobrom putu da osmišljenim radom i zalaganjem u Podgorici dugoročno stabilizujemo savremenu i perspektivnu školu dizajna i audio-vizuelne produkcije, školu neophodnu privredi i umjetnosti, društvu Crne Gore, školu koja će steći međunarodnu afirmaciju i prepoznatljivost – naglasio je rektor Univerziteta “Mediteran” Janko Radulović u Umjetničkom paviljonu ULUCG, na otvaranju godišnje, 3. izložbe radova studenata Fakulteta vizuelnih umjetnosti “Poligraf. 09”, na kojoj su godišnje nagrade dobili Davor Golubović i Marko Gošović.  
 
0
Centar savremene umjetnosti Crne Gore
Jul "počinje" - Tadijinom izložbom!
    Trinaestom samostalnom izložbom djela nikšičkog umjetnika Tadije Janičića, dobitnika 37. novosadskog salona za sliku, Novi Sad, godišnje nagrade za crtež FLU sa Cetinja i najboljeg mladog stvaraoca u kategoriji crtež - Art klinika, 2003. - prekosjutra u "Perjaničkom domu" počinje julski program Centra savremene umjetnosti Crne Gore.
Od 16. jula do 1. avgusta Centar će prirediti i zajedničku izložbu tri umjetnice - Ivane Radovanović, Tijane Dedeić i Ivane Andrić. 
 
0
Samostalna izložba djela Marka Lukovca u galeriji "Art"
Poziva na - nijemi dijalog!
    - Izložbom “Adam i Eva” poziva u svoj svijet slike, svijet tišine. Dovoljno je da svojim emocijama uđemo u njegov svijet i prihvatimo taj nijemi dijalog - zapisala je istoričarka umjetnosti Petrica Duletić o radovima akademskog slikara Marka Lukovca čiju izložbu će večeras u 21 i otvoriti u galeriji "Art".
Likovnoj publici "Podgoričkog kulturnog ljeta" Lukovac predstavlja 22 rada u kombinovanoj tehnici koja je stvarao u protekle dvije godine.  
 
0
Hor “The Master Olof Choir" iz Štokholma nastupa večeras u KIC
Na repertoaru - i svjetovne i duhovne!
    Hor “The Master Olof Choir" iz Štokholma koji duhovnim i svetovnim programima, u crkvama i koncertnim sala u Švedskoj i inostranstvu, pokazuje širinu i kvalitet svog repertoara, večeras u 21,30 nastupiće u velikoj sali KIC "Budo Tomović".
Gostovanje ovog hora KIC realizuje u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja, koja je koordinator turneje ovog ansambla po Crnoj Gori. 
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore promoviše knjigu likovnih kritika i eseja kustoskinje Svetlane Racanović
Predstavljaju - "Milenijumski bag"!
    - Ovaj interpretacijski pogon, slijedom izvanrednog razumijevanja prirode same (odabrane) umjetničke prakse, koja »misli svijet« i pomoću koje bi trebalo da se
iznova »misli svijet«, ponajmanje vodi računa o nekakvoj materijalnoj građi i materijalnim karakteristikama nekog umjetničkog djela, već svoju snagu, svoju jedinstvenu hermeneutičku raskoš zasniva na uvezivanju značenja kroz vazda živo i otvoreno prelivanje smisla iz tezaurosâ različitih »disciplina« i medijskih mreža aktuelne humanistike, iz
literature, filosofije, teorije i prakse filma i drugih savremenih medija - zapisao je Petar Ćuković, jedan od recenzenata knjige likovnih kritika i eseja o savremenoj crnogorskoj likovnoj umjetnosti Svetlane Racanović »Mijenijumski bag", koju Centar savremene umjetnosti Crne Gore sjutra u 21 promoviše u "Dvorcu Petrovića" na Kruševcu.
 
 
2
Međunarodni festival „Kotor art“ dobio visoko UNESCO pokroviteljstvo
Festival oživio - istorijsku ulogu grada!
    - Siguran sam da će široka ponuda učiniti da ovaj festival bude kulturna raskrsnica umjetnosti i međukulturnog dijaloga. S obzirom da je taj značajan kulturni događaj u skladu sa UNESCO programom i ciljevima koji se odnose na kulturno nasljeđe i dijalog, zadovoljstvo mi je da Vas obavijestim da sam odlučio da odobrim pokroviteljstvo Festivalu „Kotor Art 2009“. Dozvolite mi da Vam poželim svaki uspjeh na tom festivalu“- istakao je generalni direktor UNESCO Koičiro Macura u pismu crnogorskom ministru kulture.
Macura je napomenuo da je taj festival koji je osnovan 2001. godine, oživio istorijsku ulogu Kotora kao grada dijaloga kultura i religija, promovišući na taj način vrijednosti i ciljeve UNESCO.  
 
2
Večeras u knjižari "Karver" počinje prvi međunarodni Festival kratke priče "Odakle zovem - Podgrica 2009"
Gost prvjenca - Kenet Vajt!
    Promocijom knjige priča "Izvan koridora" i premijerom kratkog igranog filma "Maske" reditelja Andra Martinovića, večeras u 20 ispred knjižare "Karver" biće otvoren prvi međunarodni Festival kratke priče - "Odakle zovem - Podgrica 2009".
Do nedjelje, u "Karveru", u Kuslevovoj kući i u Crnogorkom narodnom pozorištu ljubiteljima kratke forme predstaviće se stvaraoci iz Hrvatske, Srbije, BIH i Crne Gore, a specijalni gost festivala prvjenca je Kenet Vajt, književnik čija impozantna biografija uključuje eseje, putopise, poeziju, studije. 
 
2
Izložba „Krivo srastanje" bosansko-hercegovačke umjetnice Gordana Anđelić-Galić otvorena u galeriji "Centar”
Neretvi – “sašila” obale!
    - Rijetki su umjetnici koji se bave ovom vrstom umjetnosti, koja zahtijeva izuzetnu promišljenost, kreativnu energiju i naposlijetku hrabrost, a čije djelo je do te mjere proživljeno, sadržajno i cjelovito u svakom svom segmentu, kao rad Gordane Anđelić-Galić – zaključila je istoričarka umjetnosti Milica Radulović, otvarajući večeras izložbu radova bosansko-hercegovačke umjetnice „Krivo srastanje" u galeriji “Centar”.
U “uvodnom slovu” Radulovićeva je skrenula pažnju na jednu od Gordaninih akcija koja je pobudila veliku pažnju 2000. – “sašivanje” obala Neretve u Mostaru, “čime je Mostarcima bar na nekoliko dana simbolično vraćen njihov Stari grad”, kao i na to da je video-rad umjetnice u Bugarskoj uvršćen među 100 najboljih u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih 20 godina.
 
 
2
Novi detalji u buri povodom zakazane vanredne Skupštine "PAM" Crne Gore
Kompozitori demantuju - predsjednika!
    Poslije Zlatka Babana, predsjednika Udruženja kompozitora Crne Gore, koji je povodom vanredne Skupštine "PAM" Crne Gore, oštro optužio Muzičku asocijaciju Crne Gore i saopštenja MACG koja sve negira, danas su se oglasili i kompozitori koji - demantuju predsjednika svog udruženja!  
 
2
Zakazana vanredna Skupština "PAM" novi razlog za svađu između Udruženja kompozitora Crne Gore i Muzičke asocijacije Crne Gore
Partneri "sviraju" - "visoke tonove"!
    (Ne)legalno zakazana vanredna Skupština "PAM" za subotu, 27. jun novi je razlog za sukobe između Udruženja kompozitora Crne Gore i Muzičke asocijacije Crne Gore - "partnera" među kojima već godinama vladaju "visoki tonovi"!
- U očiglednom bijegu od zakona, priprema novu prevaru u obliku nove Vanredne Skupštine na kojoj Udruženje kompozitora neće učestvovati niti sa "PAM" imati bilo kakve kontakte do okončanja sudskog postupka koji se protiv rukovodstva "PAM" vodi pred Privrednim sudom - ističe u pismu predsjednik Udruženja Kompozitora Crne Gore Zlatko Baban.
- MACG ima odličnu saradnju sa UKCG, a članovi Skupštine i Upravnog odbora PAMCG koji su delegirani na potpuno validan način od strane oba osnivača, zajednički rade za dobrobit PAM CG - odgovoreno je iz Muzičke asocijacije Crne Gore u kojoj tvrde da je sve legalno.
Integralno prenosimo saopštenja Udruženja kompozitora CG i Muzičke asocijacije: 
 
2
Plesna radionica u "Američkom uglu"
Džordan i Robi demonstriraju - hip-hop!
Ćlanovi plesne grupe "DiSiaC" sa Prinston Univerziteta, Džordan Hasi Anderson i Robi Laflin održaće sjutra u 19,30 radionicu hip-hop plesa u "Američkom uglu".
- Hip-hop ples se prvobitno igrao uz hip hop muziku, ili se razvio kao dio hip-hop kulture. Hip- hop plesni oblici ubrzo su se pojavili kao nezavisni, i mnogi ga danas igraju bez obzira što imaju malo ili nikakve veze sa originalnom kulturom - ukazuju iz "AC". 
 
2
"Američki ugao" sjutra promoviše zbornik radova sa godišnjih naučnih skupova anglista u Nikšiću
Predstavljaju - tri publikacije!
    Tri monografske publikacije koje su priredile drAleksandra Nikčević Batrićević i dr Marija Knežević, a objavila izdavačka kuća Cambridge Scholars Publishing, biće sjutra u 19, 30 promovisane u "Američkom uglu".
Ove tri publikacije - History, politics, identity: Reading literature in a changing world; Culture bound translation and language in the global era; Recounting cultural encountres - sastavni su dio zbornika radova sa godišnjih naučnih skupova anglista u Nikšiću.  
 
2
Centar savremene umjetnosti Crne Gore od sjutra likovnoj publici predstavlja bosansko-hercegovaćku umjetnicu Gordanu Anđelić-Galić
U "Centru" - "Krivo srastanje"!
    - Kritičari ga obično svrstavaju u angažiranu umjetnost, a ja, prije svega, u portrete i autoportrete jer, bez obzira koji materijal ili medij koristila ne cinim nista drugo nego slikam sebe i druge, iz dana u dan, u odredjenom kontekstu koji postaje pozadina moje slike. Zavisno od toga koliko sam vjerno i ubjedljivo uspjela da prenesem svoja osjecanja, misli, poruke, koliko je moj autoportret postao portret u kome se i drugi prepoznaju, i koliko na njih utice, rad je dobar, los, intiman ili angaziran. U svakom slucaju njegov okvir cini svakodnevnica u kojoj zivim. Buduci da ja zivim u Bosni i Hercegovini koja je nedavno bila zrtvom jednog strasnog, brutalnog rata, koji smo i vi i ja dozivjeli i prozivljavali svako na svoj nacin, neminovno je da taj rat, kao mrtvo meso, nastavlja da zivi u nama, kao sto je prirodna i nasa potreba da ga se rijesimo, oslobodimo, izbacimo iz sebe - tako svoj rad - u intervjuu za francuski likovni casopis V.I.P. - kvalifikuje bosansko-hercegovaćka umjetnica Gordana Anđelić-Galić koju likovnoj publici od sjutra - izložbom „Krivo srastanje" u galeriji "Centar" - predstavlja Centar savremene umjetnosti Crne Gore. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|