Sedmica - Nauka i Tehnologija

1
Nova usluga kompanije General Motors
Dobili ste mail – od svog automobila!
          Američki proizvođač automobila, kompanija General Motors, ponudila je korisnicima svog satelitskog komunikacionog sistema OnStar, koji se ugrađuje u automobile, novu uslugu.  
 
1
Krivo globalno zagrijavanje?
Uragani sve razorniji!
Snažni uragani poput Katrine, najrazornijeg koji je pogodio SAD, sve su češći, pokazala je studija koja će sigurno potaknuti raspravu o tome je li za tu pojavu krivo globalno zagrijavanje.
Sedamdesetih godina 20. vijeka u prosječnoj sezoni uragana bilo je približno 11 oluja 4. i 5. kategorije.
 
 
1
Gradić Reynolds u Indiani prvo svjetsko "bio-selo"
Izmet pretvaraju u energiju!
Stanovnici malog mjesta Reynoldsa u američkoj državi Indiani ne mogu pobjeći od smrada, ali nadaju se da će jedoga dana goleme količine svinjskoga izmeta uspjeti pretvoriti u izvor energije za svoje kuće i poslovne prostore.
 
 
1
Sada i zvanično
eBay kupio Skype!
          eBay je potvrdio da namjerava kupiti kompaniju Skype za 1,3 milijarde dolara u gotovini i narednih 1,3 milijarde dolara u dionicama. Ukoliko uspije ostvariti određene finansijske ciljeve do 2008., eBay se obavezao platiti dodatnih 1,5 milijardi dolara za kompaniju čime će ukupni iznos premašiti 4 milijarde dolara.  
 
1
Najave iz Samsunga
Najgušća flash memorija!
          Kompanija Samsung je za sledeću godinu najavila novi fleš memorijski čip koji će omogućiti izradu memorijskih kartica kapaciteta 32 GB. 
 
1
Učesnici Foruma nauke i tehnologije u Kyotu upozoravaju
Katastrofe sve češće!
Prirodne katastrofe, poput uragana Katrina koji je poharao južnu obalu Sjedinjenih Država, biće sve češće, upozorili su stručnjaci na Forumu nauke i tehnologije u društvu, koji je u utorak završio u Kyotu.
 
 
1
"Ford" i "Toyota"
Pet miliona vozila "u rikverc"!
FORD je prije nekoliko dana objavio da će zbog problema na tempomatu na vanredni servis morati oko četiri miliona vozila. Dodatnih milion ide na račun Toyote, a u oba slučaja se radi o pick-up modelima i velikim SUV isporučenim na sjeverno-američkom tržištu.
 
 
1
Za 2006. godinu
HP priprema bežičnu televiziju!
          Razvoj digitalnih zabavnih uređaja na kome rade stručnjaci kompanije Hewlett-Packard ući će u novo poglavlje iduće godine, kada bude predstavljen 37-inčni televizor koji će korisnicima omogućiti povezivanje sa računarom ili Internetom preko kućne mreže. 
 
0
Centar za edukaciju kompanije "Digit Montenegro" obogatio ponudu
Opismenjavaju za net!
Centar za edukaciju kompanije "Digit Montenegro" obogatio je ponudu autorizovanim ECDL kursevima i testiranjem. European Computer Driving License sertifikat dokaz je kompjuterske pismenosti i poznavanja rada na računaru, priznat svuda u svijetu. ECDL je program sertifikacije opšteg informatičkog znanja i kompjuterskih vještina koji se trenutno primjenjuje u 140 zemalja svijeta, sa preko 20 miliona učesnika. Prevashodni cilj ECDL programa je da poveća nivo osnovnog znanja o Informacionim Tehnologijama (IT) i verifikuje sposobnost korišćenja računara na globalnoj osnovi, uz jedan međunarodno priznat proces sertifikacije. Za sticanje ECDL sertifikata potrebno je položiti svih sedam modula. Standardizovana evropska cijena polaganja ispita je 12 € po modulu, a cijena Indeksa 44 €. "Digit Montenegro" organizuje kurseve za svih sedam modula po cijeni od 299,00 € sa mogućnošću plaćanja u više mjesečnih rata.  
 
0
Istraživanje britanskih naučnika
Novi embrion od dvije majke!
Britanskim naučnicima dopušteno je stvaranje ljudskoga embriona koji će imati genetski materijal dviju majki.
Naučnici sa sveučilišta u Newcastleu žele prenijeti jezgro ljudskoga embriona nastalog oplodnjom, odnosno genetski materijal koji nastaje spajanjem jajne ćelije i spermija, u neoplođenu jajnu ćeliju druge žene.
 
 
0
Egzotični dragulj na točkovima za milion i 300 hiljada dolara
Veyron u prodaji!
         (Pre)dugo očekivani Bugatti Veyron napokon ide u proizvodnju, a za prestižni superautomobil budući kupci moraće izdvojiti milion i 300 hiljada dolara. Već je primljeno 30 ozbiljnih ponuda.  
 
0
Zarađuje novac na internetu, a ne prodaje banere
Milion piksela za milion $!
Kako doći do novca na Internetu, a ne prodavati bannere? Prodavanjem piksela, kaže maštoviti Alex Tew(21). 
 
0
Firma "4Frontiers" ima ambiciozne planove na "Crvenoj planeti"
Za dvije decenije život na Marsu!
Na površini "Crvene planete", koja već vijekovima okupira maštu stanovnika Zemlje, bi u roku od 20 godina trebala osvanuti stalna ljudska nastamba izgrađena u potpunosti od materijala s Marsa, tvrdi jedan od osnivača firme 4Frontiers, Bruce Mckenzie.

 
 
0
Za ljubitelje vožnje s vjetrom u kosi
Stiže Audi A4 Cabrio!
          Audi će u Frankfurtu premijerno predstaviti novu generaciju modela A4 u toples izdanju. Iako je sezona kabrioleta iza nas, novi model najpopularnijeg Audijevog modela sigurno će privući veliku pažnju. 
 
0
Hjulit Pakard predstavio novu seriju laptopova i prenosnih uređaja
Instant mobilna kancelarija
U skladu sa proglašenjem 2005. godine za "godinu mobilnosti", HP je nastavio sa uvođenjem inovacija i predstavio čitav niz mobilnih proizvoda, među kojima su IPAQ hw6500 Mobile Messenger, HP Compaq tc4200 Tablet PC i novi mp2200 ultraportabilni projektor. Ovi uređaji nude jednostavnost korišćenja i pouzdanost, koje profesionalcima u pokretu omogućavaju da kreiraju "instant" mobilnu kancelariju, kad god i gde god je potrebno da obavljaju svoje poslovne zadatke. 
 
0
Ogled u Miscanthus ukazao na novi, efikasan i ekološki energetski resurs
Trava - izvor čiste energije!
Visoka, ukrasna biljka iz porodice trava, koja može biti uzgajana na prostoru Europe i Sjedinjenih Država, mogla bi osigurati znatne izvore energije bez porasta globalnog zagrijavavanja, objavili su naučnici u utorak.
 
 
0
Apel Svjetske federacije za srce
O infarktu na godišnjoj skupštini UN!
Svjetska federacija za srce uputila je poziv svjetskim čelnicima da problemu srčanog infarkta posvete pažnju tokom skupa u Ujedinjenim narodima, u drugoj polovini septembra. 
 
0
Samsung naglavačke okrenuo tradicionalni koncept prenosnog računara
Notebook s 19" ekranom!
          Samsung je najavio M70, prvi notebook s 19" ekranom. Korejski je proizvođač naglavačke okrenuo tradicionalni koncept prenosnog računara s VGA priključkom preko kojeg se na njega može spojiti "pravi", stoni monitor za ugodniji rad: kod M70 ekran se može odvojiti i za ugodniji rad spojiti sa stonim računarom, preko ugrađenog DVI priključka. 19" ekran nudi razlučivost od 1.680*1.050 piksela, kontrast od 600:1, svjetlost od 280 cd/m i odziv od vrlo ugodnih 10 milisekundi. M70 teži 4,4 kilograma - otprilike kao i prosječan 17" notebook.  
 
0
Bežično prenose podatke u računare
Wi-Fi fotoaparati!
          Kompanija Nikon napravila je fotoaparate sa ugrađenom podrškom za bežično umrežavanje, i to su prvi modeli te vrste na tržištu. 
 
3
Telefonski pozivi s računara na tradicionalne telefone
Microsoft kupio Teleo!
          Američka softverska kompanija Microsoft izvijestila je da je kupila Teleo, novu malu kompaniju iz San Francisca čiji softver omogućuje telefonske pozive s računara na tradicionalne telefone. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|