Sedmica - Nauka i Tehnologija

0
Nobelovu nagradu za hemiju podijelili Francuz i dva Amerikanca
Nobel - za molekule koji plešu!
          STOCKHOLM - Francuz Yves Chauvin i Amerikanci Robert Grubbs i Richard Schrock dobili su Nobelovu nagradu za hemiju za 2005. godinu za sintezu molekula u cilju proizvodnje jeftinijih i čišćih ljekova i hemikalija za borbu protiv opasnih bolesti, javile su agencije. 
 
0
Nobelova nagrada za medicinu
Nobel - za otkriće uzročnika čira!
          Australijanci Barry Marshall i Robin Warren dobili su Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju za 2005. godinu zbog otkrića bakterije koja uzrokuje gastritis te čir na želucu i dvanaestopalačnom crijevu, objavio je Odbor za dodjelu Nobelovih nagrada u Stockholmu 
 
0
Treći svemirski "turista" na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Soyuz pristao na ISS
RUSKA svemirska letilica Soyuz pristala je u ponedjeljak bez ikakvih problema i prije nego je bilo planirao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), iskrcavši trećeg svemirskog "turistu", američkog milionera i naučnika Gregoryja Olsena, i novu dvočlanu posadu.
 
 
0
Iz Microsofta potvrdili SP3 za Windows XP
Uskoro Service Pack 3!
         Service Pack 3 za Windows XP trebao bi biti izdat negdje tokom sljedeće godine, nakon izdavanja Windows Viste, tvrde predstavnici Microsofta Francuska.

 
 
0
Jedan od Microsoftovih 5 globalnih centara za razvoj softvera
Microsoftov razvojni centar u Beogradu!
       Microsoft će jedan od svojih pet (Amerika, Kina, Indija, Irska) globalnih centara za razvoj softvera smjestiti u Beogradu. Taj centar vodiće Bodin Drešević, čovjek koji već šesnaest godina radi u najvećem svjetskom proizvođaču softvera.  
 
0
Projekat za zemlje u razvoju
Laptopovi od 100$!
       Masačusetski Univerzitet za tehnologiju (MIT) i kompanija MIT Media Labs planiraju da u novembru predstave prototip prenosivog računara koji će koštati sto dolara. Taj računar će biti namijenjen deci u osnovnim i srednjim školama širom svijeta, a prije svega u zemljama u razvoju. Serijska proizvodnja jeftinog prenosivog računara bi mogla da počne krajem sledeće godine. 
 
0
Pivo
Kod nas se pije, u Japanu se vozi!
          Novi automobil iz Nissana je neobičan model zvan Pivo, koji je prvi put predstavljen široj javnosti na konferenciji za novinare u Tokiju, a ima tri sjedišta i izgleda poput jajeta. 
 
2
Mitsubishi Concept-X
Mitsubishijeva cestovna zvijer!
          Mitsubishi je razotkrio fotografije radikalnog koncepta kojim najavljuje skori dolazak desete generacije Lancera Evolution. Premijerno prikazivanje najavljeno je za oktobar na tokijskom salonu.  
 
2
Novo riješenje za klimatske promjene
Skladištenje ugljen dioksida!
         Postupak 'skladištenja' ugljen dioksida iz elektrana i drugih fabrika prije njegovog ulaska atmosferu mogao bi značajno pridonijeti nastojanjima da borba protiv klimatskih promjena na našoj planeti postane efikasnija, stoji u zaključku učesnika sastanka Svjetske meteorološke organizacije (WMO) održanom u ponedjeljak u sjedištu organizacije u Montrealu. 
 
2
Dijagnoza za četiri sata
Razvijen brzi test za ptičju gripu!
          Singapurski naučnici razvili su test kojim se za četiri sata može dijagnosticirati ptičja gripa kod peradi, a koji bi mogao doprinijeti kontroli širenja smrtonosnog virusa.  
 
2
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenović otvorio u Budvi 12. "INFOFEST"
Potvrda pripadnosti i otvorenosti!
- “INFOFEST” je jedna od znakovnih potvrda da Crna Gora kao društvo znanja ima jasnu viziju da se afirmiše kao informatičko društvo. Nema bolje garancije pripadnosti Evropi od usklađivanja sa najsavremenijim tehnološkim oostvarenjima razvijenog svijeta. Istovremeno, to je dokaz otvorenosti Crne Gore prema značajnim dostignućima koja opredjeljuju budućnost u svakoj sferi društva. Dvanaesta godina “INFOFESTA” svjedoči o spremnosti ovog regiona da se uključi u trendove od globalnog interesa - naglasio je potpredsjednik Vlade Crne Gore Branimir Gvozdenović, otvarajući sinoć u Budvi 12. "INFOFEST". 
 
2
U nedjelju u Budvi biće otvoren 12. "INFOFEST"
Na smotri i giganti!
U nedjelju, u 20,30, na terasi hotela Avala u Budvi bitće otvoren INFOFEST 2005.
Dvanaesti Festival ICT dostignuća, najznačajnija manifestacija ove vrste na našim prostorima, koja uživa veliki ugled i na međunarodnom planu, od 25. septembra do 2. oktobra, pod sloganom »NASTAVLJAMO« okupiće domaće i inostrane kompanije, od kojih su neke giganti iz ICT: Saga, MFC Mikrokomerc, Breza, Informatika Montenegro, Monet, Centrobanka, Čikom, Energodata, SBS, SAP, Siemens, Nacionalna štedionica – banka, Alvarion, Microsoft, Cisco, PSC, Telegroup, Ericsson, Pošta Crne Gore, Allied Telesyn, Halkom Informatika, Agencija za telekomunikacije Crne Gore, Fotona, Comtrade, Solari, S&T, Pexim...
 
 
2
Engleska i portugalska avio-kompanija se dogovorile
Mobilni može u avion!
          Engleska avio-kompanija BMI (bivši British Midland Airlines) i portugalska avio-kompanija TAP sporazumjeli su se da omoguće korišćenje mobilnih telefona u svojim avionima na letovima u Zapadnoj Evropi.  
 
2
Istraživanje naučnika iz Philadelphije
Skeniranje mozga otkriva kriminalce?
Istraživači s University of Pennsylvania iz Philadelphije kažu da praćenje područja frontalnog režnja mozga može pokazati kada ljudi lažu.
 
 
2
Iz NEC
Najtanji preklopni mobilni!
       NEC je izdao novi preklopni mobilni telefon za koji tvrdi da je to najtanji takav uređaj do sada izdat. Mobilni telefon namijenjen GSM/GPRS mrežama debljine je svega 11,9 milimetara u preklopljenom stanju, teži 96 grama, a ima 1,3-megapikselnu kameru, 1,9-inčni ekran u boji, te funkcije muzičkog playera.  
 
2
"Crvena planeta" nikad aktivnija
Seizmičke aktivnosti na Marsu!
KLIMA na Marsu pokazuje trend zatopljavanja, a nedavni bi snimci mogli biti prvi dokazi seizmičke aktivnosti na Zemlji susjednom planetu, rekli su u utorak naučnici.
 
 
2
U pripremi u SAD
Prve transplantacije lica!
       Američki hirurzi s klinike u Clevelandu intervjuišu odabranu grupu od 12 pacijenata koji žele da im se transplantuje lice.U obzir za transplantaciju su uzete osobe koje su pretrpjele teške povrede lica zbog povreda ili bolesti.  
 
2
Najpopularniji mali auto svih vremena
Pola vijeka "fiće"!
PRIJE tačno 50 godina na salonu automobila u Ženevi javnosti je predstavljen naslednik Topolina i po mnogima najuspješniji i najpopularniji mali automobil svih vremena, Fiat 600, u nas poznatiji kao "fićo".
 
 
1
Uskoro prestanak potrebe za dijalizom i presađivanjem bbrega
Potpuno funkcionalan vještački bubreg!
          Primjena nanotehnologije predstavlja prvi korak ka stvaranju potpuno funkcionalnog vještačkog bubrega za pacijente u poslednjoj fazi renalne bolesti. Time se ukida potreba za dijalizom ili presađivanjem bubrega. 
 
1
Uskoro iz Toshibe
Baterije na metanol!
         Toshiba se užurbano priprema izbaciti komercijalne baterije temeljene na metanolu koje bi trebale osigurati višestruko duži rad raznih prenosnih uređaja u odnosu na klasične baterije. Prototipovi Toshibinih baterija temeljenih na tehnologiji nazvanoj Direct Methanol Fuel Cell (DMFC) sadrže metanol u visokim koncentracijama koji putem hemijskih reakcija stvara električnu energiju. Prototipovi tih baterija trebali bi biti predstavljeni već u oktobru na sajmu CEATEC Japan 2005, dok bi komercijalni primjerci na tržište trebali stići 2007.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|