Sedmica - Nauka i Tehnologija

1
Uhapšen izvršni direktor ruske firme za svemirsku tehnologiju
Državne tajne prodao Kini!
Izvršni direktor ruske firme za svemirsku tehnologiju uhićen je zbog optužbi da je prodavao državne tajne kineskoj tvrtki, objavila je u ponedjeljak ruska savezna služba sigurnosti (FSB). 
 
1
Negiranje fizike
Patentiran perpetuum mobile!
         Američka Kancelarija za patente odobrila je patent za antigravitacijsku mašinu, prvi put prekršivši vlastito pravilo da odbija izume koji su suprotni zakonima fizike. 
 
0
"Venera Express" ispituje najbližu planetu
Prva evropska letilica na Veneri!
Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je u srijedu rano ujutro svoju prvu letilicu prema Veneri, kako bi 1,2 tone teška sonda otkrila nove podatke o najbližem zemljinom planetarnom susjedu.
 
 
0
Tehnologije
Virtualni meteorolozi!
         METman i METgirl su kibernetske zamjene za prave, žive meteorologe i meteorologinje, a koje na upotrebu zainteresovranim stanicama nudi kompanija Televirtual iz Velike Britanije. Ono što je najbolje kod ovoga sistema to je da ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu ili animaciju virtualnih meteorologa, već je dovoljno u sistem učitati trenutnu vremensku prognozu, koju parser šalje u sistem za generisanje govora, a koji iz baze unaprijed definisanih termina generi[e konačan oblik prognoze.  
 
0
Najave iz Nokie
Mobilna televizija!
          Predstavnici Nokije objavili su da očekuju kako će sredinom sljedeće godine početi s radom prve TV mreže koje će emitovati program koristeći standard Digital Video Broadcast-Handheld (DVB-H).  
 
0
Kineski naučnici otkrili u centru naše galaksije
Gigantska crna rupa!
         Masivan objekat koji se nalazi u centru Mliječne staze, galaksije u kojoj se nalazi Sunčev sistem, gotovo je sigurno divovska crna rupa, objavila je grupa kineskih naučnika u uglednom časopisu Nature. 
 
0
Američka kompanija ZAP na tržište izlazi s markom Obvio!
Brazilski mini-automobili!
          SAO PAOLO - Novi ekonomični automobili brazilskog proizvođača Obvio! mogli bi uskoro preplaviti evropske ceste. Američka kompanija ZAP (Zero Air Polution - zagađenje vazduha nula) otkupila je 20 posto brazilskog proizvođača ekoloških automobila, koji voze na etanol ili mješavinu benzina i etanola, a iz fabrike bi trebali izaći početkom 2007. godine. U proizvodnji su dva modela.  
 
3
Upravljanje svim funkcijama kuće PDA uređajem
Okruženje "na dugme"!
          U samom srcu Berlina, nedaleko od poznatih Brandenburških vrata, decenijama granice između istočnog i zapadnog dijela grada, nalazi se T-Com House, tehnološki vjerovatno najnaprednija kuća na svijetu.T-Com House, kao T-Comova vizija porodične kuće budućnosti, demonstracija je najnaprednijih tehnologija iz domena hardvera, softvera i komunikacija, dostupnih na tržištu, koje je moguće konstruktivno implementirati u svakodnevni život kako bi se stvorilo okruženje u kojem je sve ´na dugme´.  
 
3
Softver
Besplatna baza iz Oraclea!
          Prema pisanju na Cnetu, Oracle će u utorak najaviti beta verziju Oraclea 10g Express Edition (Oracle Database XE) koja će postati dostupna krajem godine. Namijenjena je malim kompanijama, pojedincima i studentima koji žele ugraditi Oracleovu bazu unutar vlastitih aplikacija. 
 
2
Spoj sperme i jajeta sada je naučno još jasniji
Otkriven gen života!
          Naučnici su otkrili gen koji je odgovoran za prvi ključni korak u stvaranju novog života. Taj gen nazvan je HIRA, a on je nužan za oplodnju do koje dolazi kada spermatozoid uđe u jaje. 
 
2
Postotak ljudi kojima će se u budućnosti moći naplatiti telefoniranje biti sve manji
Ubuduće - "alo" besplatno?
          Prema Reutersovom izvještaju kojeg prenose na stranicama Extreme Techa, Mag Whitman, CEO eBaya očekuje da će u idućih nekoliko godina telefonski pozivi postati besplatni, odnosno, neće se naplaćivati po minuti, već će biti uključeni kao dio paketa na kojima će davaoci komunikacionih usluga zarađivati novac oglašavanjem ili naplaćivanjem postotaka od transakcija.  
 
2
Revolucionarno
Odobreno presađivanje ćelija fetusa!
          Američka kancelarija za kontrolu hrane i prehrambenih proizvoda odobrila je prvo presađivanje matičnih ćelija fetusa u ljudski mozak. Presađivanje će biti obavljeno na djeci oboljeloj od rijetke genetske bolesti (Battenova bolest), a ako bude uspješno otvoriće put liječenju mnogih neuroloških bolesti. 
 
2
Minijaturna vozila dimenzija svega nekoliko atoma
"Kola" od molekula!
         Prema pisanju na News.comu, istraživačima na Institutu Rice u SAD uspjelo je napraviti minijaturna vozila dimenzija svega nekoliko atoma. Radi se zapravo o vrlo složenim molekulima koje se ponašaju poput vozila. Kreću se na "kotačima" a njihovim pogonom i smjerom kretanja može se upravljati električnim poljem i drugim sredstvima.  
 
2
E Ink predstavio
"Papirni" ekran u boji!
         Kompanija E Ink, proizvođač ekrana izrađenih od "elektronskog papira" debelog svega 0,3 milimetra, prikazala je na međunarodnom skupu proizvođača ekrana od ravnih panela (Flat Panel Display, FPD), koji se od 19. do 21 oktobra održava u Jokohami, kolornu verziju tog ekrana. 
 
2
Još jedan atak na privatnost
U štampaču - kod za praćenje?
          Fondacija za zaštitu digitalnih građanskih prava, koja prati upletanje elektronske industrije u privatni život, objavila je da Xeroxovi laserski printeri u boji koriste kod za praćenje.  
 
1
Iz BenQ
PC računari za automobile!
          Tajvanski proizvođač računara BenQ objavio je da razvija računarske proizvode koji će moći da se koriste u automobilima; kompanija na taj način sledi najnoviji trend upotrebe računara u automobilima.  
 
1
Momento
Kugla za video uspomene!
          Jedan od najzanimljivijih gadgeta koji na žalost još ne možete nabaviti svakako je Philipsov Momento – staklena kugla namijenjena "zajedničkom dijeljenju videomemorija", kako kaže službeni materijal.  
 
1
Telefonija u Japanu
Uvode VoIP mobilnu mrežu!
          Japanska vlada objavila je da do 2007. očekuje pokretanje novih mobilnih mreža koje bi za govorne pozive koristile tehnologije za prenos glasa putem Internet protokola (VoIP).
 
 
1
Nova usluga
Yahoo pokrenuo podcast!
       Kompanija Yahoo od početka nedelje svojim korisnicima nudi novu uslugu primanja podcast datoteka. Pod ternminom "podcast" podrazumijeva se tehnički RSS sa pratećom datotekom u formatu MP3 u kojoj se obično nalazi neka govorna emisija. Na taj način korisnici mogu da automatski primaju željene radio emisije, čuvaju ih u svom računaru ili MP3 plejeru, a slušaju naknadno. 
 
0
Poruka Iranu?
Dodijeljen Nobel za mir!
- Nobelovu nagradu za mir ove godine dijele Međunarodna agencija za atomsku energiju i njen generalni direktor Mohamed el Baradej, za napore koje su uložili kako bi spriječiili da se nuklearna energija koristi u vojne svrhe, i osigurali najbezbjednije korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe - objavio je jutros u Oslu predsjedavajući Komiteta za dodjelu Ule Danbolt Mjus. 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|