Sedmica - Kultura

0
Poetski kutak
Čekajući jutro
nakon obećanja da ćeš mi donijeti jutro

klišej-isprika: nisam ga mogao pronaći

 
 
3
Priča sedmice
Onako, u predvečerje...
    Ispuhala je nos pažljivo gužvajući papirnatu maramicu i gurajući je u džep koji je bespomoćno visio s njenog pretijesnog balonera. Počeškala se po nosu i na potiljku nemarno skupila kosu dok je oblak u svoja vjedra skupljao kišu. Bez kišobrana, bez cilja, s oceanom vremena. 
 
2
U novembru, u Beogradu
Nepoznati Modigliani na aukciji!
    Nepoznata slika italijanskog umjetnika Amedea Modiglianija iz ranog razdoblja 20. stoljeća ponudiće se na prodaju u novembru u Beogradu.  
 
2
Na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu
Gere primio nagradu - za životno djelo!
    Glumac Richard Gere primio je nagradu za životno djelo na međunarodnom filmskom festivalu u San Sebastianu, a prigodom primanja nagrade oštro je napao administraciju Georgea Busha. 
 
2
Poetski kutak
Nedostaješ (ne jer si daleko)
nedostaješ,

ne jer si daleko

 
 
2
Počinje 55. međunarodni filmski festival u San Sebastijan
Dominira - evropski film!
    Program 55. medjunarodnog filmskog festivala, koji se u četvrtak otvara u španskom gradu San Sebastijanu, obilježiće raznovrsni žanrovi - od trilera do filma o ratu u Iraku, i dominacija evropske kinematografije.
 
 
2
Sukob Sindikata autora i studija velikih producentskih kuća
Najava štrajka trese Hollywood!
    Hollywood bi se uskoro mogao suočiti sa štrajkom ako se do 31. oktobra ne postigne dogovor između sindikata koji zastupa autore i velikih producentskih kuća.
 
 
1
Poetski kutak
U popodnevnim satima
gledaj me očima svodnika

koji me čuva samo za odabrane

za one koji sa mnom u popodnevnim satima

prostituiraju svoj um na terasi bara zvučnog imena
 
 
0
"Žudnja, oprez" - najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji
"Zlatni lav" opet - Angu Liju!
    Film tajvanskog reditelja Anga Lija "Žudnja, oprez" (Lust, caution) osvojio je "Zlatnog lava" za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.
 
 
0
Poetski kutak
Danas neću
iznenađena jutrom koje je duboko zagrizlo u dan

tražim metaforu za osjećaj izgubljenosti
 
 
0
Jutros u Rimu, u 71. godini
Umro Luciano Pavarotti
    RIM - Luciano Pavarotti, jedan od najpoznatijih operskih pjevača svijeta, umro je u četvrtak ujutro u 71. godini svom domu u Modeni, objavila je italijanska televizija.
 
 
0
Priča sedmice
Novi sustav arhiviranja
    Palim staru kantu od računala i u isto vrijeme palim cigaretu. Ured smrdi po ustajalim, žutim dokumentima. Hrpe papira, silnih strategija za razvitak ove države. Hrpe zakona prepunih rupa koje uspješno onemogućavaju isti taj razvitak. Tegla sa cvijećem na stolu, široki listovi spathiphyfilluma koji bi trebao kupiti štetne zrake iz monitora. I cvijet i ja smo isto učinkoviti. Niti on kupi zrake, niti ja radim. S tim da je cvijet u malo boljoj poziciji od mene jer mu je uloga dekorativna. 
 
3
Poetski kutak
Odlazi kolovoz
nebo je preuzelo težinu mojih misli

u trenutku navuklo korotu i veo
 
 
2
Projekcijom filma “Atonement” počinje venecijanski filmski festival
U programu - mladi i ugledni!
    Projekcijom filma “Atonement” mladog britanskog reditelja Joea Wrighta večeras počinje 64. Mostra – venecijanski filmski festival. U službenom programu naći će se zajedno mladi talenti i ugledna imena poput Woodyja Allena (“Cassandra’s dream”), Claudea Chabrola (“Prepolovljena djevojka”) – oba izvan konkurencije, te Peter Greenaway, Brian de Palma i Ken Loach.  
 
1
Autorka serijala o Hariju Poteru okreće se drugom žanru
Džoan Rouling piše krimić!
    Britanske novine objavile su da je Džoan Rouling nekoliko puta vidjena u škotskim kafićima kako radi na detektivskom romanu. 
 
1
Umro je Maks Rouč, jedan od osnivača modernog džeza
Odlazak legende bibapa
    Umro je Maks Rouč, legengarni bubnjar, jedan od osnivača modernog džeza, muzičar koji je četrdesetih godina prošlog vijeka napravio novu školu sviranja ovog instrumenta.
 
 
1
Priča sedmice
Večera za gospođu Rouz
    Mirisalo je na sumpor. Težina zraka je tlačila umorno tlo. Vozili smo se i šutjeli. Nije to bila ona šutnja na koju smo navikli dok smo svatko u svom svijetu skidali cipele i odijela nakon napornog radnog dana. Ti bi zijevnuo, nezainteresirano zavirio u hladnjak, promrmljao nešto sebi u bradu, otvorio Beck´s i napravio toast. Ja bih sa smješkom vadila namirnice nakon netom obavljene kupovine, divila se zelenilu mladih tikvica, predivnoj koži patlidžana, mirisala svježi bosiljak, pod prstima osjećala krupnu morsku sol i u glavi slagala okuse. Navukla bih staru pamučnu majicu, mamine klompe, donji dio trenirke koji je odavno izgubio boju, iz onog istog hladnjaka izvadila Chardonnay, pustila da se orosi i postigne odgovarajuću temperaturu i povukla se u svoj svijet.  
 
1
Poetski kutak
Moje lice
Ne pokušavaj me pronaći u očima ove blijede
žene

 
 
0
Priča sedmice
Jebeno je to s parkiranjem
    Ispred mene je bila košnica prepuna crnih automobila i njihovih velikih, ogromnih očiju koje su bjesno svjetlile od naglog pritiska na kočnicu. U glavi mi je brujalo, ispred mene je brujalo, iza mene je brujalo, grad je poludilo. A kiša se cijedila onako polako kako bi prizor učinila još dramatičnijim i težim. Nije to više za mene. Moram uzeti odmor od prometa. Ne mogu se više boriti s tim. S košnicom ispred mene, s košnicom u mojoj glavi.  
 
0
Poetski kutak
Zaljubljujem se
Zaljubljujem se u nepoznate konture

U obrise slova

U razmak između redaka

U riječi koje čekam i koje to nisu

 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|