Sedmica - Kultura

1
Završeno 58. "Berlinale"
"Zlatni medvjed" - za "Tropa de Elite"!
    Dodjelom Zlatnog medvjeda brazilskom filmu "Tropa de Elite" u subotu naveče završen je službeni dio 58. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. "Tropa de Elite" ("Elitna jedinica") redatelja Josea Padihe, prema mišljenju međunarodnog žirija pod predsjedanjem redatelja Constantina Coste Gavrasa, "na vrlo ekspresivan način" prikazuje stvarnost u siromašnim predgrađima Rio de Janeira 
 
1
Jedinstrvena izložba otvorena u Los Angelesu
"Paparazzi kao vrsta umjetnosti"!
    Slika javnosti o paparazzima prilično je nepovoljna tako da treba i malo drskosti za organizaciju izložbe fotografija nazvane "Paparazzi kao vrsta umjetnosti" usred grada u kojem žive mnoge zvijezde.  
 
0
Danas u Berlinu počinje 58. Međunarodni filmski festival
Za "Zlatnog medvjeda" - 21 film!
    Dokumentarnim filmom "Shine a light" američkog reditelja Martina Scorsesea o rock grupi "Rolling Stones", i u prisustvu reditelja i članova grupe, danas se u Berlinu otvara 58. Međunarodni filmski festival, poznatiji pod nazivom Berlinale.  
 
0
Aukcijska kuća Bonhams u Londonu
Prva aukcija - djela urbane umjetnosti!
    LONDON - Aukcijska kuća Bonhams organizovala je u Londonu prvu dražbu posvećenu isključivo urbanoj umjetnosti, prozvanoj i "street art", s djelima Amerikanca Keitha Haringa i Britanca Banksyja, koji oslikavaju zidove Londona.
 
 
0
Poetski kutak
Udubljeni zrak
ne mogu više pogledom pratiti glas tišine

smiješiti se tlu

niti dodirom raspoznavati mrak

 
 
3
Dobitnica Nobelove nagrade zbog bolesti nije mogla putovati u Stokholm
"Nobel" uručen - i Doris Lessing!
    Britanska spisateljica Doris Lessing napokon je primila Nobelovu nagradu za književnost, koju nije mogla preuzeti na svečanoj dodjeli održanoj u Stockholmu. D. Lessing bila je previše bolesna da bi putovala u Švedsku, pa joj je nagrada uručena u srijedu navečer u Londonu. 
 
2
Premninuo mladi australijski glumac, dobitnik "Zlatnog globusa" 2005.
Ledger nađen - mrtav u stanu!
    WASHINGTON - Australijski glumac Heath Ledger (28) pronađen je mrtav u svom stanu na Manhattanu, a uzrok smrti bi moglo biti predoziranje drogom, objavila je policija u New Yorku.  
 
2
Za najprestižniju filmsku nagradu Oscar
Dva filma - po osam nominacija!
    "No Country For Old Men" braće Coen i "There Will Be Blood" Paula Thomasa Andersona filmovi su koji su osvojili najviše nominacija za najprestižniju filmsku nagradu Oscar. Zlatni kipić im se smiješi u čak osam kategorija. 
 
1
Za nagradu Bafta
"Okajanju" - 14 nominacija!
    Romantična drama "Okajanje" niže uspjeh za uspjehom, a najnoviji je čak 14 nominacija za nagradu Bafta. U filmu glume Keira Knightley i James McAvoy. Oboje su nominovani u kategoriji za najbolju glumicu, odnosno glumca, a Joe Wright je nominovan za najboljeg redatelja.  
 
0
Brazilska policija uhvatila pljačkaše muzeja u Sao Paolu
Pronađene slike - Picassa i Portinarija!
    SAO PAOLO - Brazilska policija pronašla je slike umjetnika Pabla Picassa i Candida Portinarija, vrijedne nekoliko miliona dolara, koje su ukradene u decembru iz muzeja u Sao Paolu, saopšteno je sinoć u Sao Paolu.  
 
0
Zvijezde bojkotuju tradicionalnu svečanost
Otkazana dodjela "Zlatnih globusa"!
    Holivudsko udruženje stranih novinara, koje je glavni organizator Zlatnog globusa, izjavilo je kako je tradicionalna svečanost dodjele nagrada otkazana, a umjesto nje će se održati konferencija za novinare.  
 
3
Novogodišnja priča
Čarolija jedne Nove godine
    Posljednji dani 1959. godine. Zapuhao hladan vjetar, a snijeg ukrasio bjelinom brda i doline.
Bila je zamisao Vece Holjevca, tadašnjeg predsjednika grada Zagreba, da početak iduće, 1960., godine dočekamo negdje u prirodi, što dalje od nemira i gradske buke 
 
3
Autorka poznatog serijala najavila mogućnost oisme knjge, ali tek za 10 godina
Harry Poter - neće biti glavni lik!
    J. K. Rowling, autorka popularnog Harryja Pottera najavila je pisanje mogućeg osmog nastavka, ali ne u idućih deset godina. U intervjuu magazinu Time izjavila je kako je imala "trenutaka slabosti" kada je razmatrala ideju o osmom nastavku. 
 
2
Poetski kutak
Nakon dvije čaše vina
ponekad zažmirim i u mraku zjenica napipam ti korak

dok ti pod svjetlima grada užurbano koračaš

u smjeru koji nikada nije bio moj
 
 
1
U sicilijanskom gradu Trapani
Caravaggiovo platno - izloženo prvi put!
    RIM - Caravaggiovo platno koje se dugo pripisivalo njegovim učenicima, a za koje je 2006. službeno utvrđeno da je djelo slavnog talijanskog majstora, prvi je put izloženo u sicilijanskom gradu Trapani 
 
1
U svom domu, u predgrađu San Diega u Kaliforniji, umro kontroverzni pionir rocka
Preminuo Ike Turner!
    WASHINGTON - Kontroverzni pionir rocka Ike Turner umro je u srijedu u 76. godini, u svom domu u predgrađu San Diega u Kaliforniji, objavio je njegov menadžer Scott Hanover, prenose američke TV mreže.
 
 
0
20. Evropske filmske nagrade
Najbolja glumica - Helen Mirren!
    Na 20. dodjeli Evropskih filmskih nagrada, danas u Berlinu, nagradu za najbolju glumicu zbog svoje uloge u filmu "The Queen" odnijela je Helen Mirren. Glumica se nije pojavila na dodjeli, no za ulogu kraljice ovo joj je treća nagrada nakon Oscara i nagrade na Venecijanskom festivalu. 
 
0
Priča sedmice
Sjećanja
    pitam se koje se boje nebo razlilo nad gradom u kojem ulice mirišu po cvjetnim notama parfema gospođica koje provjeravaju poruke na svojim telefonima žustro hodajući prema svojim uredima dok se iz obližnjih barova čuje zveckanje šalica, a užurbani svijet u isti glas naručuje espresso.
 
 
3
Poetski kutak
Ma samo...
nestanite iz mojih pjesama!

ne zaslužujete moje točke, ni zareze

a ponajmanje razmake koji već dugo nisu ona
spokojna tišina

 
 
2
Nagrada Evropske filmske akademije pripala francuskom reditelju
Nagrađena - Resnaisova "Srca"!
    BERLIN - Francuski reditelj Alain Resnais za svoj je film "Coeurs" (Srca) odlikovan nagradom kritike Evropske filmske akademije, saopšteno je u utorak u Berlinu iz Filmske akademije i Međunarodnog udruženja filmskih kritičara Fipresci.  
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|