Sedmica - Ekonomija

2
Poslije Bushovog potpisa kojim ukida izvozne poreske olakšice za američke korporacije
I EU ukida sankcije SAD
       Evropska unija suspendovaće sankcije na američke proizvode, u vrijednosti četiri milijarde dolara, objavila je u danas Evropska komisija, tri dana nakon što je američki predsjednik George W. Bush potpisao zakon kojim se opozivaju nezakonite porezne subvencije izvozu. 
 
2
Predsjednik Putin je podržao sporazum i očekuje se da će to učiniti i Duma
Ruska Duma danas o "Kjotu"!
       Ruska Duma danas treba da glasa o ratifikaciji sporazuma o globalnom otopljavanju koji ne može da stupi na snagu na međunarodnom nivou bez njegovog usvajanja u Moskvi.
       Tzv. Protokol iz Kjota je usaglašen prije skoro sedam godina ali da bi stupio na snagu mora da bude ratifikovan u zemljama koje su odgovorne za najmanje 55% štetnih gasova.
 
 
2
Američko društvo ne raste dovoljno da bi pružilo podršku nacionalnoj valuti
Dolar (ne)može niže!
       Kurs dolara u četvrtak je potonuo na novi najniži nivo prema euru u poslednjih osam mjeseci kao i novi najniži kurs prema jenu, funti i švajcarskom franku,kako jačaju zabrinutosti da američko društvo ne raste dovoljno da bi pružilo podršku nacionalnoj valuti.
       Do podneva je kurs dolara pao 0,4 posto prema euru, koji tako stoji 1,2627 dolara, najviše od kraja februara. Spustio se i pola posto prema jenu, tako da stoji 107,7 jena, najmanje u protekla četiri mjeseca.
 
 
2
Proizvođač bezalkoholnih napitaka modifikuje prodaju u Evropi
Coca -Cola bez monopola!
       Evropska unija objavila je nagodbu s američkom korporacijom Coca-Cola u slučaju kršenja pravila slobodne tržišne utakmice nakon što je taj proizvođač bezalkoholnih napitaka pristao da modifikuje svoje prodajne postupke u Evropi, objavili su izvori bliski njihovim pregovorima. 
 
1
U susret zimi
Nafta - rekordno!
       Cijene sirove nafte danas su zabilježile nove rekordne visine, kako poremećaji u globalnim isporukama osujećuju nastojanja za stvaranjem zaliha loživog ulja pred zimu.
       Cijena barela nafte na američkom tržištu nakratko je dosegnula rekordnih 54,45 dolara, bilježeći šesti dan zaredom rekordni nivo, ali potom je oslabila i trenutno iznosi 53,94 dolara, 30 centi više u poređenju s danom ranije. Na londonskom tržištu barel nafte marke Brent nakratko je dostigao rekordnih 51,5 dolara, nakon čega se spustio na 51 dolar, poskupjevši za 34 centi.
 
 
1
Porez EU na gorivo za avione odložen na tri godine
Lete bez "dodatnog tereta"
       Nametanje poreza na gorivo za avione u Evropskoj uniji (EU) odloženo je za najmanje tri godine nakon teških pregovora iza scene između članica EU i SAD u sklopu Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO), koji su završili proteklog vikenda u Montrealu.
       Po pisanju Financial Timesa, svaki potez u smjeru uvođenja poreza suočiće se s oštrim suprotstavljanjem evropskih avio prevoznika, ionako već u problemima zbog visokih cijena goriva. Nekoliko prevoznika, uključujući Lufthansu, Air France i British Airways bili su prisiljeni prošle nedelje da povećaju nadoplatu za putničke karte zbog rastućih troškova goriva.
 
 
0
Energetski događaj godine
Svi sistemi u jednoj mreži!
       Sjutra, u nedjelju, 10. oktobra, ponovo će se u jednu mrežu spojiti do sada razdvojeni elektroenergetski sistemi jugoistočnog i kontinentalnog dijela Evrope, a operativno će se taj tehnički zahtjevan posao voditi iz Nacionalnog dispečerskog centra Hrvatske elektroprivrede (HEP) u Zagrebu. 
 
0
Rusija, Bugarska i Grčka dogovorile se o izgradnji balkanskog naftovoda
"Bući-bući" sa tri kraka!
       Bugarska, Rusija i Grčka potpisaće za mjesec dana memorandum o razumijevanju za projekat izgradnje naftovoda Burgas-Alexandroupolis, izvijestila je bugarska novinska agencija Novinite.
       Taj naftovod imao bi tri kraka, prema Bugarskoj, Grčkoj i Rusiji. Tri zemlje učestvovale bi s jednakim udjelima u tome projektu. Bugarski dio naftovoda bio bi dug 166 kilometara, te bi se protezao u jugoistočnom dijelu zemlje.
 
 
0
Nafta diktira kretanja na deviznim tržištima
Jen nikad niže!
       Oscilacije cijena nafte odredile su prošlonedeljna kretanja valutnih kurseva na svjetskim deviznim tržištima, pri čemu je najviše pod pritiskom bila japanska valuta, budući je Japan ponajviše u svijetu zavisan od uvoza nafte.
       Jen je tako tokom protekle nedelje zabilježio najniži nivo prema euru u četiri mjeseca od 137,13 jena za euro, te najniži u mjesec i pol prema dolaru od 111,5 jena za dolar. Kako je cijena nafte na svjetskom tržištu slabila, oporavio se blago njegov kurs prema dolaru i to na 110,5 jena.
 
 
0
Italijanski proizvođači tekstila i odjeće razvijaju tržišta u zemljama koje su sve bogatije
Modne filijale do Kineskog zida!
       Premještanje proizvodnje u zemlje bivšeg istočnog bloka može pomoći proširenoj Evropskoj uniji da se suoči s prijetnjom koja modnoj industriji stiže iz Kine, izjavio je čelnik snažnog italijanskog udruženja italijanske modne industrije Camera Nazionale della Moda, Mario Boselli.
        
 
0
Implementacija protokola o ograničavanju emisije štetnih plinova može da počne
Rusija ratifikovala Kyoto protokol!
         Ruska vlada odlučila je da odobri ključnu ratifikaciju Kyoto protokola o ograničavanju emisije štetnih plinova za koje se smatra da uzrokuju globalno zagrijavanje.
         Protokol će sada biti poslan u rusku Dumu na ratifikaciju, najavila je vlada.Moskva je prošle godine slala kontradiktorne signale oko svog stava prema ratifikaciji tog sporazuma, navodeći kao razlog potencijalnu štetu po svoj društveni rast.
 
 
2
Svjetska banka u godišnjem "Izvještaju o razvitku u svijetu" :
Investicije - ključ razvoja!
       Poboljšanje investicione klime u zemljama u razvoju ključno je za društveni rast i smanjenje siromaštva u zemljama u razvoju, rečeno je juče iz Svjetske banke.
       U godišnjem "Izvještaju o razvitku u svijetu" Svjetska banka je istraživala 30.000 kompanija u 53 zemlje u razvoju i zaključila da njihove vlade treba da poboljšaju investicionu klimu kako bi osigurale rast zapošljavanja i produktivnosti.

 
 
2
Usled zabrinutosti oko Nigerije
Nafta - 50,35 $!
       Cijene sirove nafte zabilježile su danas novi rekordni nivo iznad 50 dolara po barelu usled novih neizvjesnosti oko nigerijske proizvodnje nafte, što je ojačalo strahove od mogućih značajnijih prekida u snadbijevanju pred početak zime.
       Cijena barela nafte na američkom tržištu skočila je za 71 cent, dosegnuvši 50,35 dolara - najviši nivo zabilježen u 21-godišnjoj istoriji tog njujorškog naftnog tržišta.
 
 
2
Prema MMF, u poslednjih 5 godina
Društvo bilježi najbolje !
       Svjetsko društvo je u najboljoj situaciji u poslednjih pet godina, iako američki proračunski manjak i usporeni evropski rast predstavljaju probleme, ocijenio je čelnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato.
       Rato je takođe pozvao Europsku uniju, SAD i Japan da olakšaju pristup svojim tržištima i povećaju izdvajanja za finansiranje razvoja.
 
 
2
EK predložila stroža pravila ograničavanja radnog vremena
EU prati 48 sati!
         Evropska komisija danas je predložila zatvaranje rupa u postojećem zakonu EU kojim se ograničava broj sati koliko radnici u EU mogu nedeljno raditi.
         Suočena s oštrom opozicijom iz Britanije i od poslovnih lobija, Komisija je objavila da želi otežati kompanijama kršenje ograničenja od 48 radnih sati nedeljno, koje je postavljeno decenijskim starim zakonom pod nazivom Smjernica o radnom vremenu.
 
 
2
Prena izvještaju UNCTAD o stranim ulaganjima
Kina prima najviše!
         Privukavši lani 54 milijarde dolara vrijednih direktnih inostranih investicija, Kina je premašila SAD kao tradicionalno najvećeg svjetskog primaoca, koji je u tome razdoblju privukao 29,8 milijardi dolara novih investicija, objavili su danas Ujedinjeni narodi (UN).

 
 
2
SAD najavljuju žalbu WTO protiv EU
Tržište jedinstveno - carine posebno!
       SAD najavile su juče da će podignuti tužbu pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv Evropske unije (EU), požalivši se da je nepostojanje jedinstvenih carinskih pravila i procedura između 25 njenih članica barijera američkom izvozu. 
 
2
Pred podizanje kamatnih stopa FED
Dolar ojačao!
       Dolar je danas na svjetskim tržištima ostvario dobitke prema značajnijim svjetskim valutama kako trgovci iščekuju odluku o povećanju kamatnih stopa na sjutrašnjem sastanku američke centralne banke Fed, ali i nove naznake njenih budućih poteza.
       U takvim okolnostima dolar je ojačao nekih 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2157 dolara. Blago je ojačao i prema jenu, dosegnuvši 109,76 jena
 
 
1
Upućen poziv zemljama koje nisu članice kartela za stvaranje uravnoteženog tržišta
OPEC za više nafte
       Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), povećavši u srijedu proizvodnju za jedan milion barela dnevno, počela je lobirati kod proizvođača koji nisu članovi tog naftnog kartela da učine isto.
       Naftni kartel, koji je objavio povećanje proizvodnje za četiri posto, tokom današnjeg i sjutrašnjeg dana održaće sastanke s čelnicima industrije energije, uključujući naftne kompanije i agencije, u nastojanju da poveća globalne kapacitete za proizvodnju nafte.
 
 
1
Trichet protiv smanjenja limita na proračunate manjkove u euro zoni
Euro bez popusta!
       Predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet protiv je popuštanja limita na proračunske manjkove u eurozoni, dizajniranog kako bi se održalo povjerenje u jedinstvenu evropsku valutu.
       Trichet je kazao da se centralni bankari protive promjeni regulativa koje prisiljavaju vlade članice eurozone da održavaju proračunske manjkove ispod tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) te postavljaju rok od godinu dana za sređivanje javnih finansija kada manjak premašuje postavljeni limit.
 
 

|1| |2| |3| |4| |5| |6| |7| |8| |9| |10|